Sari la conținut

Trebuie să îți iubești fratele!

Trebuie să îți iubești fratele!

       Dragilor, astăzi vom discuta despre o temă la care se vor putea raporta mai bine acei părinți dintre voi care au avut frați sau surori, pentru că au în spate experiența de a li se cere de către părinți să îi iubească doar pentru că aceștia există și conștientizarea că este un lucru imposibil de făcut doar pentru că așa trebuie. Așa că, haideți să vedem de ce nu este bine să îi spui copilului „Trebuie să îl iubești pentru că este fratele tău”!

       Apariția unui nou membru în familie este o provocare pentru orice copil. Dintr-o dată, nu se mai rezumă totul la el și trebuie să împartă atenția și afecțiunea părinților cu un străin. Pentru că da, indiferent cât de minunată o să devină în timp relația dintre ei, în momentul în care apare pe lume cel mic, este un străin. Voi v-ati iubit soția sau cel mai bun prieten din momentul în care i-ați văzut prima dată? Sau a fost un proces de durată care s-a amplificat pe măsură ce i-ați cunoscut? A-i spune că trebuie să iubească acel străin, când el simte oricum o doză mai mică sau mai mare de gelozie față de acesta, nu face decât să îi invalideze sentimentele reale, să îi creeze sentimente de vinovăție și să îi producă frustrări care, mai mult ca sigur, își vor pune amprenta pe relația viitoare, atât a voastra cât și a lor.

       Noi, românii, avem o zicală care se pliază exact și pe situația aceasta – „dragoste cu de-a sila nu există”. Așa că, în loc să forțăm și să impunem anumite sentimente unui copil, haideți să alegem o cale mai eficientă. Povestiți-le cât de importantă este familia, câte avantaje au și vor avea pentru ca în viața lor există un frate sau o soră, dacă aveți voi înșivă frați, dați-le un exemplu prin interacțiunea pe care o aveți cu aceștia, validați-le sentimentele spunându-le că și voi ați avut o perioadă în care nu v-ați iubit frații la fel de mult ca în prezent. Întrebați copilul cum se simte acum în legătură cu apariția celui mic, chiar dacă anterior și l-au dorit și ei, și spuneți-i că nu este greșit indiferent ce sentimente are, ca pe masura ce se vor cunoaște mai bine cel mai probabil se vor iubi din ce în ce mai mult și că, chiar dacă o perioadă este posibil să trebuiască să îi acordați mai multă atenție celui mic pentru ca este complet neajutorat, pe el îi iubiți la fel de mult și v-ar face mare plăcere dacă ar vrea să va ajute din când în când cu a avea grijă de el. Și, foarte important, găsiți timp pentru a-l petrece cu el 1 la 1, nu îl responsabilizați pentru ce face fratele său cu a avea grija de el și amintiți-vă că este responsabilitatea voastră să creați între ei o relație care sa ducă în timp la iubire.

       Informațiile din acest articol sunt preluate din rubrica radio „Minutul de parenting” difuzată la Radio Timișoara, în data de 31 Martie 2022. Ascultă audio aici.

IMPORTANT
Acest articol are scop strict educativ! Nu înlocuiește o consultație și nu stabilește un diagnostic.
Te rog să consulți un specialist înainte de a lua o decizie medicală.
Părerile pacienților noștri
Violeta Bonte
Violeta Bonte
2023-09-21
Recomand cu multa căldură este un loc în care copii se simt ca și acasă ia doamna doctor este un medic care pe lângă faptul ca își face meseria este și un om cu care poți comunica mulțumim întregi echipe pentru ajutorul acordat
John Adler
John Adler
2023-09-09
Ma bucur mult ca l-am intalnit pe Dr. Andrei. 10/10
Melania Ologu
Melania Ologu
2023-09-09
Domnul Andrei este un doctor rabdator si cu multa intelegere fata de copii!
Igor Scutaru
Igor Scutaru
2023-09-09
Il recomand cu caldura pe Dl. Dr. Andrei
Adriana Luca
Adriana Luca
2023-07-19
O echipa minunata iar dna doctor Burneci este nu doar o foarte buna profesionista dar si un om cald, generos si foarte empatic. ne bucuram mult ca ne sunteti un partener de nadejde!
Mihaela Diana Crepcia
Mihaela Diana Crepcia
2023-07-18
O recomand din suflet pe dna. dr. Burneci! Datorită dumneaei, astăzi, băiețelul meu este atât de bine!
Elisabeta Szabo
Elisabeta Szabo
2023-07-08
Suntem foarte mulțumiți de serviciul oferit de doamna Dr.Burneci Georgiana,a ajutat pe fata mea foarte mult și o recomand cu toată încrederea!
Alin Isac
Alin Isac
2023-07-06
Recomand! O adevărată profesionistă doamna doctor. Mi-a rezolvat o problemă de sănătate din familie.Personal foarte amabil! Mulțumesc pentru tot!