Te iubesc dacă ...
Te iubesc dacă ...
Dragilor, pentru că tot suntem în luna iubirii, am ales să discutăm astăzi despre iubirea față de propriul copil. Sunt convinsă că v-ați gândit automat că acesta este cel mai mare, pur și profund tip de iubire. Și, cu toate acestea, în acest sector facem unele dintre cele mai frecvente și dăunătoare greșeli de parenting.
Cel mai frecvent se întâmplă ca ei să creadă că nu sunt iubiți de către părinți pentru că noi, într-un fel sau altul, le-am indus că îi iubim dacă sunt cuminți și ne ascultă, dacă au numai note bune la școala sau mai știu eu ce altă cerință de-a nostră îndeplinesc. Asta înseamnă că, de fapt, cu sau fără voie, le-am condiționat iubirea.
Copilului trebuie să i se impregneze că părinții îl iubesc indiferent de greșelile pe care le comite. Dacă stabiliți pedepse pentru acțiunile negative, acestea trebuie să fie precedate de discuții în care copilul este asigurat că nu vă va pierde dragostea din cauza a ceea ce a făcut, dar că există o consecință a faptelor lui. În acest fel se vor evita sentimente de vinovăție, de nesiguranță și senzația lui că nu mai este iubit.
Eu știu că vă iubiți copiii necondiționat. Dar ei știu asta? Pentru ca un copil să simtă că este iubit necondiționat el nu trebuie să fie judecat, criticat dur, șantajat sentimental sau manipulat de catre părinți.
Condiționarea iubirii prin fraze gen “nu te mai iubesc pentru că ai spart lampa” sau „O să te iubesc mai mult dacă îți faci curat în cameră” duce, printre altele, la stimă de sine scăzută, teamă de eșec, anxietate, dificultăți de acceptare a propriei persoane, tulburări de alimentație, iar acești copii au o capacitate de memorare și o dezvoltare generală a creierului inferioară celor care nu simt că iubirea părinților este condiționată de comportamentul și performanțele pe care le au.
Haideți să îl uităm pe „dacă” atunci când îi declarăm copilului dragostea noastră! Spuneți-i, în schimb, „O să te iubesc mereu la fel de mult, indiferent ce s-ar întâmpla!”, și o să vedeți cât de mult se va îmbunătăți relația și comunicarea dintre voi.
Informațiile din acest articol sunt preluate din rubrica radio „Minutul de parenting” difuzată la Radio Timișoara, în data de 17 Februarie 2022. Ascultă audio aici.
Acest articol are scop strict educativ!
Nu inlocuieste o consultatie si nu stabileste un diagnostic.
Te rog sa consulti un specialist inainte de a lua o decizie medicala.