Sari la conținut

Te iubesc dacă ...

Te iubesc dacă ...

          Dragilor, pentru că tot suntem în luna iubirii, am ales să discutăm astăzi despre iubirea față de propriul copil. Sunt convinsă că v-ați gândit automat că acesta este cel mai mare, pur și profund tip de iubire. Și, cu toate acestea, în acest sector facem unele dintre cele mai frecvente și dăunătoare greșeli de parenting.

          Cel mai frecvent se întâmplă ca ei să creadă că nu sunt iubiți de către părinți pentru că noi, într-un fel sau altul, le-am indus că îi iubim dacă sunt cuminți și ne ascultă, dacă au numai note bune la școala sau mai știu eu ce altă cerință de-a nostră îndeplinesc. Asta înseamnă că, de fapt, cu sau fără voie, le-am condiționat iubirea.

          Copilului trebuie să i se impregneze că părinții îl iubesc indiferent de greșelile pe care le comite. Dacă stabiliți pedepse pentru acțiunile negative, acestea trebuie să fie precedate de discuții în care copilul este asigurat că nu vă va pierde dragostea din cauza a ceea ce a făcut, dar că există o consecință a faptelor lui. În acest fel se vor evita sentimente de vinovăție, de nesiguranță și senzația lui că nu mai este iubit.

          Eu știu că vă iubiți copiii necondiționat. Dar ei știu asta? Pentru ca un copil să simtă că este iubit necondiționat el nu trebuie să fie judecat, criticat dur, șantajat sentimental sau manipulat de catre părinți.

          Condiționarea iubirii prin fraze gen “nu te mai iubesc pentru că ai spart lampa” sau „O să te iubesc mai mult dacă îți faci curat în cameră” duce, printre altele, la stimă de sine scăzută, teamă de eșec, anxietate, dificultăți de acceptare a propriei persoane, tulburări de alimentație, iar acești copii au o capacitate de memorare și o dezvoltare generală a creierului inferioară celor care nu simt că iubirea părinților este condiționată de comportamentul și performanțele pe care le au.

          Haideți să îl uităm pe „dacă” atunci când îi declarăm copilului dragostea noastră! Spuneți-i, în schimb, „O să te iubesc mereu la fel de mult, indiferent ce s-ar întâmpla!”, și o să vedeți cât de mult se va îmbunătăți relația și comunicarea dintre voi.

Informațiile din acest articol sunt preluate din rubrica radio „Minutul de parenting” difuzată la Radio Timișoara, în data de 17 Februarie 2022. Ascultă audio aici.

IMPORTANT
Acest articol are scop strict educativ! Nu înlocuiește o consultație și nu stabilește un diagnostic.
Te rog să consulți un specialist înainte de a lua o decizie medicală.
Părerile pacienților noștri
Violeta Bonte
Violeta Bonte
2023-09-21
Recomand cu multa căldură este un loc în care copii se simt ca și acasă ia doamna doctor este un medic care pe lângă faptul ca își face meseria este și un om cu care poți comunica mulțumim întregi echipe pentru ajutorul acordat
John Adler
John Adler
2023-09-09
Ma bucur mult ca l-am intalnit pe Dr. Andrei. 10/10
Melania Ologu
Melania Ologu
2023-09-09
Domnul Andrei este un doctor rabdator si cu multa intelegere fata de copii!
Igor Scutaru
Igor Scutaru
2023-09-09
Il recomand cu caldura pe Dl. Dr. Andrei
Adriana Luca
Adriana Luca
2023-07-19
O echipa minunata iar dna doctor Burneci este nu doar o foarte buna profesionista dar si un om cald, generos si foarte empatic. ne bucuram mult ca ne sunteti un partener de nadejde!
Mihaela Diana Crepcia
Mihaela Diana Crepcia
2023-07-18
O recomand din suflet pe dna. dr. Burneci! Datorită dumneaei, astăzi, băiețelul meu este atât de bine!
Elisabeta Szabo
Elisabeta Szabo
2023-07-08
Suntem foarte mulțumiți de serviciul oferit de doamna Dr.Burneci Georgiana,a ajutat pe fata mea foarte mult și o recomand cu toată încrederea!
Alin Isac
Alin Isac
2023-07-06
Recomand! O adevărată profesionistă doamna doctor. Mi-a rezolvat o problemă de sănătate din familie.Personal foarte amabil! Mulțumesc pentru tot!