Să vorbim despre sex!
Să vorbim despre sex!
Dragilor, câți dintre voi ați primit informații despre sexualitate de la părinți? Câți ați vorbit cu propriul copil pe tema aceasta? Cred că sunteți de acord că este o temă de discuție însoțită, în general, de o jenă profundă, cel puțin pentru părinți.
Curiozitatea sexuală este parte firească în dezvoltarea copilului. Dacă copilul pune întrebări, înseamnă că este pregătit pentru informațiile pe care le poate primi. Este nevoie de discuții multiple, desfășurate pe o perioadă de mai mulți ani.
În ceea ce privește vârsta la care ar trebui să începem, depinde de fiecare copil. Trebuie să ne asigurăm că nu ratăm fereastră cuprinsă între declanșarea interesului pentru subiect și apariția rușinii față de părinți pentru că au aflat deja din alta parte.
Pornim discuția de la prima întrebare „De unde vin bebelușii?” și umplem treptat cu informații adecvate vârstei. Haideți să nu mai responsabilizăm berzele de natalitate! Este mult mai bine sa îi spunem că bebelușii se nasc din iubirea dintre părinți și, după ce tata pune o sămânță, ei cresc în burtica mamei. Nu au nevoie de detalii despre actul sexual. În anii următori adăugăm informații despre modificările corporale, menstruație și altele.
Trebuie evitat să spunem „ești prea mic” sau sa le interzicem să vorbească despre acest subiect. Nu facem decât să le creăm complexe legate de sexualitate, să retezam căile comunicarii și să îl expunem la informații greșite (pentru că el oricum va afla răspunsurile din alte surse).
Ca să vă conving să treceți peste rușinea de a discuta cu copilul pe această temă vă mai spun ceva. Conform studiilor de specialitate, s-a dovedit că acei copii care au beneficiat de educație sexuală adaptată vârstei în familie își încep viața sexuală mai târziu și sunt mai rar victime ale abuzului sexual.
Informațiile din acest articol sunt preluate din rubrica radio „Minutul de parenting” difuzată la Radio Timișoara, în data de 9 decembrie 2021. Ascultă audio aici.
Acest articol are scop strict educativ! Nu înlocuiește o consultație și nu stabilește un diagnostic.
Te rog să consulți un specialist înainte de a lua o decizie medicală.
ExcelentPe baza a 34 de recenziiTrustindex verifică că sursa originală a recenziei este Google.Violeta Bonte21/09/2023Recomand cu multa căldură este un loc în care copii se simt ca și acasă ia doamna doctor este un medic care pe lângă faptul ca își face meseria este și un om cu care poți comunica mulțumim întregi echipe pentru ajutorul acordatTrustindex verifică că sursa originală a recenziei este Google.John Adler09/09/2023Ma bucur mult ca l-am intalnit pe Dr. Andrei. 10/10Trustindex verifică că sursa originală a recenziei este Google.Melania Ologu09/09/2023Domnul Andrei este un doctor rabdator si cu multa intelegere fata de copii!Trustindex verifică că sursa originală a recenziei este Google.Igor Scutaru09/09/2023Il recomand cu caldura pe Dl. Dr. AndreiTrustindex verifică că sursa originală a recenziei este Google.Adriana Luca19/07/2023O echipa minunata iar dna doctor Burneci este nu doar o foarte buna profesionista dar si un om cald, generos si foarte empatic. ne bucuram mult ca ne sunteti un partener de nadejde!Trustindex verifică că sursa originală a recenziei este Google.Mihaela Diana Crepcia18/07/2023O recomand din suflet pe dna. dr. Burneci! Datorită dumneaei, astăzi, băiețelul meu este atât de bine!Trustindex verifică că sursa originală a recenziei este Google.Elisabeta Szabo08/07/2023Suntem foarte mulțumiți de serviciul oferit de doamna Dr.Burneci Georgiana,a ajutat pe fata mea foarte mult și o recomand cu toată încrederea!Trustindex verifică că sursa originală a recenziei este Google.Alin Isac06/07/2023Recomand! O adevărată profesionistă doamna doctor. Mi-a rezolvat o problemă de sănătate din familie.Personal foarte amabil! Mulțumesc pentru tot!