Sari la conținut

Regulile și importanța lor

Regulile și importanța lor

          Dragilor, pentru că atât de frecvent mă întâlnesc la cabinet cu părinți disperați că odraslele lor de orice vârstă fac numai ce vor și „li s-au urcat în cap”, de astăzi o să ne acordăm timp ca să înțelegem mai bine cum stau lucrurile cu stabilirea de reguli și de limite. Și vreau să începem prin a vă explica de ce acestea sunt așa importante.

          Copiii au nevoie de limite și de structură pentru a se dezvolta armonios. În lipsa lor, o să fie dominați de sentimente de nesiguranță și de anxietate. Prin stabilirea de reguli și explicarea lor, le arătăm indirect că mediul lor este unul controlat și că sunt în siguranță.

          Bineînțeles că toți ne dorim ca puiuții noștri să fie cei mai fericiți copii și ne-am făcut din asta principala misiune în viață. Și pot să înțeleg de ce ați fi tentați să credeți că permițându-le să facă tot ce vor o să fie mai fericiți, dar amintiți-vă că noi formăm acum adultul de mâine. Iar un copil căruia nu i-a fost refuzat nimic nu va ști cum să gestioneze toleranța la frustrarea de a nu obține imediat ceea ce își dorește, iar când va fi mare va deveni extrem de nemulțumit pentru că nu va avea satisfacția imediată a lucrului dorit, ci va trebui să muncească pentru a-și atinge scopul.

          Regulile îi ajută să își formeze autodiscliplina. Este de la sine înțeles că el ar vrea să stea la televizor în fiecare zi pentru a-și face o plăcere, nu să facă exerciții la matematică, dar dacă stabiliți că pe weekend o să îi acordați satisfacția unui lucru pe care și l-a dorit demult pentru jumătate de oră zilnică de exerciții, va învăța cum să amâne plăcerea imediată pentru satisfacția din viitor.

          Țineți cont de faptul că limitele și regulile trebuie stabilite în funcție de vârsta copilului. Și atâta timp cât voi nu ați stabilit niște limite clare și pe înțelesul lui din mica copilărie, nu îi puteți reproșa greșelile pe care le face sau faptul că în adolescență este reticent în a vă respecta regulile ce par să apară din senin.

          Continuăm săptămâna viitoare pentru a vedea cel mai eficient mod de a stabili reguli constructive puiuților. Numai bine!

          Informațiile din acest articol sunt preluate din rubrica radio „Minutul de parenting” difuzată la Radio Timișoara, în data de 15 Septembrie 2022. Ascultă audio aici.

IMPORTANT
Acest articol are scop strict educativ! Nu înlocuiește o consultație și nu stabilește un diagnostic.
Te rog să consulți un specialist înainte de a lua o decizie medicală.
Părerile pacienților noștri