Sari la conținut

Regulile și importanța lor

Regulile și importanța lor

          Dragilor, pentru că atât de frecvent mă întâlnesc la cabinet cu părinți disperați că odraslele lor de orice vârstă fac numai ce vor și „li s-au urcat în cap”, de astăzi o să ne acordăm timp ca să înțelegem mai bine cum stau lucrurile cu stabilirea de reguli și de limite. Și vreau să începem prin a vă explica de ce acestea sunt așa importante.

          Copiii au nevoie de limite și de structură pentru a se dezvolta armonios. În lipsa lor, o să fie dominați de sentimente de nesiguranță și de anxietate. Prin stabilirea de reguli și explicarea lor, le arătăm indirect că mediul lor este unul controlat și că sunt în siguranță.

          Bineînțeles că toți ne dorim ca puiuții noștri să fie cei mai fericiți copii și ne-am făcut din asta principala misiune în viață. Și pot să înțeleg de ce ați fi tentați să credeți că permițându-le să facă tot ce vor o să fie mai fericiți, dar amintiți-vă că noi formăm acum adultul de mâine. Iar un copil căruia nu i-a fost refuzat nimic nu va ști cum să gestioneze toleranța la frustrarea de a nu obține imediat ceea ce își dorește, iar când va fi mare va deveni extrem de nemulțumit pentru că nu va avea satisfacția imediată a lucrului dorit, ci va trebui să muncească pentru a-și atinge scopul.

          Regulile îi ajută să își formeze autodiscliplina. Este de la sine înțeles că el ar vrea să stea la televizor în fiecare zi pentru a-și face o plăcere, nu să facă exerciții la matematică, dar dacă stabiliți că pe weekend o să îi acordați satisfacția unui lucru pe care și l-a dorit demult pentru jumătate de oră zilnică de exerciții, va învăța cum să amâne plăcerea imediată pentru satisfacția din viitor.

          Țineți cont de faptul că limitele și regulile trebuie stabilite în funcție de vârsta copilului. Și atâta timp cât voi nu ați stabilit niște limite clare și pe înțelesul lui din mica copilărie, nu îi puteți reproșa greșelile pe care le face sau faptul că în adolescență este reticent în a vă respecta regulile ce par să apară din senin.

          Continuăm săptămâna viitoare pentru a vedea cel mai eficient mod de a stabili reguli constructive puiuților. Numai bine!

          Informațiile din acest articol sunt preluate din rubrica radio „Minutul de parenting” difuzată la Radio Timișoara, în data de 15 Septembrie 2022. Ascultă audio aici.

IMPORTANT
Acest articol are scop strict educativ! Nu înlocuiește o consultație și nu stabilește un diagnostic.
Te rog să consulți un specialist înainte de a lua o decizie medicală.
Părerile pacienților noștri
Violeta Bonte
Violeta Bonte
2023-09-21
Recomand cu multa căldură este un loc în care copii se simt ca și acasă ia doamna doctor este un medic care pe lângă faptul ca își face meseria este și un om cu care poți comunica mulțumim întregi echipe pentru ajutorul acordat
John Adler
John Adler
2023-09-09
Ma bucur mult ca l-am intalnit pe Dr. Andrei. 10/10
Melania Ologu
Melania Ologu
2023-09-09
Domnul Andrei este un doctor rabdator si cu multa intelegere fata de copii!
Igor Scutaru
Igor Scutaru
2023-09-09
Il recomand cu caldura pe Dl. Dr. Andrei
Adriana Luca
Adriana Luca
2023-07-19
O echipa minunata iar dna doctor Burneci este nu doar o foarte buna profesionista dar si un om cald, generos si foarte empatic. ne bucuram mult ca ne sunteti un partener de nadejde!
Mihaela Diana Crepcia
Mihaela Diana Crepcia
2023-07-18
O recomand din suflet pe dna. dr. Burneci! Datorită dumneaei, astăzi, băiețelul meu este atât de bine!
Elisabeta Szabo
Elisabeta Szabo
2023-07-08
Suntem foarte mulțumiți de serviciul oferit de doamna Dr.Burneci Georgiana,a ajutat pe fata mea foarte mult și o recomand cu toată încrederea!
Alin Isac
Alin Isac
2023-07-06
Recomand! O adevărată profesionistă doamna doctor. Mi-a rezolvat o problemă de sănătate din familie.Personal foarte amabil! Mulțumesc pentru tot!