Prietenii nepotriviți 2
Prietenii nepotriviți 2
Dragilor, săptămâna trecută am început să discutăm despre metodele adecvate de a reacționa și acționa în situația în care copilul are un grup de prieteni pe care voi îl considerați a fi influență negativă asupra lui. Întrucât este un subiect atât de complex, o să continuăm și săptămâna aceasta, în speranța că, printre aceste sfaturi, o să găsiți varianta eficientă de a vă îndepărta odorul de persoanele care “pot să îl strice” (ca să citez aici majoritatea părinților puși în această situație). Haideți să începem!
Vă mai aduceți aminte de câte ori ați gândit și voi, când vă era interzis să mergeți cu prietenii la discotecă, că abia așteptați să creșteți suficient încât să puteți face asta fără să vă mai fie interzis? Așa sunt și copiii voștri. Cred că dacă sunt mai mari, poate că deja au început liceul, și-au câștigat dreptul de a ieși afară când și cu cine îi taie capul. Aici interveniți voi cu discuția despre faptul că împlinirea unei anumite vârste nu duce în mod automat la dobândirea acestui drept și că acesta se câștigă prin a dovedi un comportament responsabil. Asta presupune, printre altele, revenirea acasă la ora stabilită de comun acord și ieșirea cu persoane care nu consuma alcool sau droguri. Și mai faceți o precizare! Posibilitatea de a merge afară se negociază la fiecare ieșire, după ce vă oferă toate informațiile referitoare la locul, activitățile pe care intenționează să le desfășoare și persoanele care îi însoțesc.
Ca să nu ajungeți în situații în care trebuie să interveniți în forță pentru că grupul îl influențează spre consum de droguri, activități sexuale, acte antisociale sau alte comportamente negative, este foarte util ca începând cu vârsta aproximativă de 10 ani să începeți cu el discuții regulate despre ce înseamnă prietenia și ce calități ar trebui să aibă cei pe care îi consideră prieteni. Dacă reușiți să le întipăriți în minte ce caută la un prieten, șansele de a intra în grupuri nepotrivite sunt mult mai mici. Dacă totuși nu vă plac prietenii lui, rugați-l să vă spună ce calități consideră el că au. Este posibil ca, odată ce îl ascultați povestind despre ei să vedeți că voi sunteți cei care s-au înșelat. Iar dacă nu, organizați activități cu alte persoane pe care voi le considerați mai potrivite. O să-i fie mult mai ușor să se îndepărteze de prietenii toxici dacă are un alt grup la care să adere.
Se poate dovedi foarte util să cunoști și să păstrezi legătura regulat cu părințiii celorlalți copii. Poate lor li se spun și alte lucruri față de ce știți voi.
Am stabilit deja că odorul vostru adolescent are nevoie de prieteni și știm toți că în viață mai luăm și decizii greșite, dar este rolul vostru să fiți alături de ei și să îi îndrumați spre drumul cel bun.
Informațiile din acest articol sunt preluate din rubrica radio „Minutul de parenting” difuzată la Radio Timișoara, în data de 16 Iunie 2022. Ascultă audio aici.
Acest articol are scop strict educativ! Nu înlocuiește o consultație și nu stabilește un diagnostic.
Te rog să consulți un specialist înainte de a lua o decizie medicală.