Sari la conținut

Prea multe cadouri

Prea multe cadouri

       Dragilor, de sărbători bunele intenții se pot transforma rapid în elemente negative. V-ați gândit vreodată cum îl vor influența pe puiuțul vostru prea multe cadouri?

       Decizia unanimă a specialiștilor este că prea multe cadouri influențează negativ dezvoltarea socială și emoțională a copilului și viitorului adult.

       Nu vă contrazic că fericirea de pe chipul lui când le desface este de neegalat, dar ați luat în calcul faptul că acest fior doar îi crește dorința și nevoia pentru din ce în ce mai mult? Pentru a egala, mai târziu apar comportamente compulsive de care ne facem vinovați, fie că sunt ele cumpărături excesive, sporturi extreme, jocuri de noroc sau altele. În pus, riscăm să fie copleșiți, să nu se poată bucura nici măcar de cadoul preferat și le furăm din magia venirii lui Moș Crăciun.

       Copiii care primesc tot ce își doresc, o să considere că totul li se cuvine, că este o obligație a părinților să le ofere asta și nu vor învăța lecțiile importante ale efortului, abținerii și dăruirii. Cale sigură de a ajunge adulți imaturi, capricioși și veșnic nemulțumiți.

       Și în plus, nu există o corelație pozitivă între cantitatea bunurilor materiale și părerea despre sine și fericire. Din contră, copiii cu mai puține lucruri, dar care petrec mai mult timp și au o relație mai bună cu părinții, au o stimă de sine și o reziliență mai bune, o capacitate mai bună de a face față provocărilor și frustrărilor, dar și o creativitate mai bine dezvoltată de momentele de plictiseală în care au trebuit să se joace fără jucării. Nu încercați să va revanșați pentru că petreceți prea puțin timp cu ei prin cadouri excesive! Faceți mai mult rău!

       Iar a condiționa cadourile în funcție de comportament, rezultate școlare sau alte criterii, îl va face să îi fie frică să greșească. Iar greșelile sunt parte integrantă din procesul de învățare. Sau nu mai învață omul din greșeli?

       Informațiile din acest articol sunt preluate din rubrica radio „Minutul de parenting” difuzată la Radio Timișoara, în data de 23 decembrie 2021. Ascultă audio aici.

IMPORTANT
Acest articol are scop strict educativ!
Nu inlocuieste o consultatie si nu stabileste un diagnostic.
Te rog sa consulti un specialist inainte de a lua o decizie medicala.
Părerile clienților noștri

Recenzii adăugate de clienți

Violeta Bonte
Violeta Bonte
2023-09-21
Recomand cu multa căldură este un loc în care copii se simt ca și acasă ia doamna doctor este un medic care pe lângă faptul ca își face meseria este și un om cu care poți comunica mulțumim întregi echipe pentru ajutorul acordat
John Adler
John Adler
2023-09-09
Ma bucur mult ca l-am intalnit pe Dr. Andrei. 10/10
Melania Ologu
Melania Ologu
2023-09-09
Domnul Andrei este un doctor rabdator si cu multa intelegere fata de copii!
Igor Scutaru
Igor Scutaru
2023-09-09
Il recomand cu caldura pe Dl. Dr. Andrei
Adriana Luca
Adriana Luca
2023-07-19
O echipa minunata iar dna doctor Burneci este nu doar o foarte buna profesionista dar si un om cald, generos si foarte empatic. ne bucuram mult ca ne sunteti un partener de nadejde!
Mihaela Diana Crepcia
Mihaela Diana Crepcia
2023-07-18
O recomand din suflet pe dna. dr. Burneci! Datorită dumneaei, astăzi, băiețelul meu este atât de bine!
Elisabeta Szabo
Elisabeta Szabo
2023-07-08
Suntem foarte mulțumiți de serviciul oferit de doamna Dr.Burneci Georgiana,a ajutat pe fata mea foarte mult și o recomand cu toată încrederea!
Alin Isac
Alin Isac
2023-07-06
Recomand! O adevărată profesionistă doamna doctor. Mi-a rezolvat o problemă de sănătate din familie.Personal foarte amabil! Mulțumesc pentru tot!