Sari la conținut

Pe cine iubești mai mult, pe mama sau pe tata?

Pe cine iubești mai mult, pe mama sau pe tata?

       Dragilor, având în vedere că numai ce a trecut perioada sărbătorilor și că, la fel ca orice alt părinte mândru, v-ați afișat odorul la șirul nesfârșit de unchi, mătuși, bunici, vecini, sunt convinsă că majoritatea ați asistat neputincioși la cum acesta era întrebat “Pe cine iubești mai mult, pe mama sau pe tata?”

       Vă mai aduceți aminte cât de tare vă enerva și vă supăra când vă era adresată vouă această întrebare? Sunt convinsă că sentimentele sunt și mai accentuate când vine vorba de lumina ochilor voștri.

       Chiar dacă prin rolurile pe care și le-au asumat în familie pot să fie percepuți diferit de către copil, unul este părintele amuzant, mereu pus pe joacă iar celălalt este responsabil cu regulile și disciplina, copilul își vede părinții ca pe un întreg și îi iubește la fel de mult. Este absolut normal, în etape diferite de dezvoltare, să își manifeste preferința pentru un anumit părinte, dar este fundamental greșit să îl pui să aleagă între ei.

       Fiindu-i adresată această întrebare, copilul căruia nici prin cap nu îi trecuse așa ceva, este pus în fața unei dileme de-a dreptul existențiale și începe să-și analizeze sentimentele pentru a răspunde. Indiferent care va fi răspunsul dat, în funcție de dispoziția de moment, mătușii celei băgăcioase, acesta îl va umple de sentimente de confuzie, amărăciune și vinovăție față de celălalt părinte.

       Vă sfătuiesc să răspundeți rapid în locul lui „Îi iubește la fel pe amândoi, la fel cum și ei amândoi îl iubesc la fel de mult” și explicați-i că această întrebare este ca și cum voi ați întreba pe care copil și-l iubește mai mult, pe cel mare sau pe cel mic. Pentru a evita sentimente negative viitoare, spuneți-i copilului că este posibil să îi mai fie adresată această întrebare și că nu este greșit să răspundă „pe amândoi”.

       Informațiile din acest articol sunt preluate din rubrica radio „Minutul de parenting” difuzată la Radio Timișoara, în data de 06 Ianuarie 2022. Ascultă audio aici.

IMPORTANT
Acest articol are scop strict educativ! Nu înlocuiește o consultație și nu stabilește un diagnostic.
Te rog să consulți un specialist înainte de a lua o decizie medicală.
Părerile pacienților noștri
Violeta Bonte
Violeta Bonte
2023-09-21
Recomand cu multa căldură este un loc în care copii se simt ca și acasă ia doamna doctor este un medic care pe lângă faptul ca își face meseria este și un om cu care poți comunica mulțumim întregi echipe pentru ajutorul acordat
John Adler
John Adler
2023-09-09
Ma bucur mult ca l-am intalnit pe Dr. Andrei. 10/10
Melania Ologu
Melania Ologu
2023-09-09
Domnul Andrei este un doctor rabdator si cu multa intelegere fata de copii!
Igor Scutaru
Igor Scutaru
2023-09-09
Il recomand cu caldura pe Dl. Dr. Andrei
Adriana Luca
Adriana Luca
2023-07-19
O echipa minunata iar dna doctor Burneci este nu doar o foarte buna profesionista dar si un om cald, generos si foarte empatic. ne bucuram mult ca ne sunteti un partener de nadejde!
Mihaela Diana Crepcia
Mihaela Diana Crepcia
2023-07-18
O recomand din suflet pe dna. dr. Burneci! Datorită dumneaei, astăzi, băiețelul meu este atât de bine!
Elisabeta Szabo
Elisabeta Szabo
2023-07-08
Suntem foarte mulțumiți de serviciul oferit de doamna Dr.Burneci Georgiana,a ajutat pe fata mea foarte mult și o recomand cu toată încrederea!
Alin Isac
Alin Isac
2023-07-06
Recomand! O adevărată profesionistă doamna doctor. Mi-a rezolvat o problemă de sănătate din familie.Personal foarte amabil! Mulțumesc pentru tot!