Sari la conținut

Palma dată la fund

Palma dată la fund

       Dragilor, cred că toți am auzit expresii gen „bătaia e ruptă din rai” sau „unde dă mama crește”. S-a transmis așa bine peste generații această atitudine față de pedeapsa corporală, încât sunt mulți părinți care încă nu consideră palmele date la fund ca fiind bătaie.

       Haideți să lămurim un lucru! Nu faptul că înțelege când primește o palmă pentru că a greșit îl face pe cel mic să nu mai repete greșeala, ci frica de a fi lovit din nou. Dragul de el nici măcar nu știe de ce și-a luat-o. Și cum lovirea vine la pachet cu agresivitate verbală, să nu vă mire când se va simți neiubit, neapreciat, rușinat sau vinovat pentru lucruri care nu ar trebui.

       Cred că ați lua-o razna dacă un prieten al vostru i-ar da o palmă odorului. Dar să vă mai spun ceva. O palmă luată de la părinte are repercusiuni mult mai accentuate decât una luată de la oricine altcineva. De ce? Pentru că își va pierde încrederea în părintele care în restul timpului îl pupă, îl îmbrățișează și îi spune că îl iubește, transmițând astfel mesaje mixte. Stima lui de sine o va lua vertiginos la vale și pe lângă această teamă față de voi, în timp vor apărea resentimente și dificultăți marcate de comunicare. Deci, unde dă mama, cresc doar sentimente negative.

       Există studii efectuate pe o durată de jumătate de secol, pe un număr impresionant de copii, care arată faptul că, cu cât sunt mai des loviți, cu atât crește probabilitatea ca ei să își sfideze părinții, să manifeste la rândul lor agresivitatea pe care au învățat-o de la aceștia, incapacitate de a respecta regulile în colectivitate și ostilitate față de autoritate. Dacă mai adăugăm și faptul că bătaia nu afectează doar dezvoltarea fizică ci și nivelul de inteligență, cauzează dificultăți de atenție și de învățare, suntem unde trebuie pentru a avea rezultate școlare scăzute.

       Ca să nu mai vorbim despre tulburările de adaptare, tulburările de somn sau predispoziția spre depresie și anxietate pe care aparent inofensiva palmă la fund le poate induce.

       Cum altfel să procedăm? În primul rând, nu uitați că el nu este un adult și nu are capacitatea de înțelegere a unuia. Spuneți-i că puteți înțelege cum s-a ajuns în această situație, dar explicați-i cu calm ce a greșit. În caz de nevoie, se poate suspenda privilegiul de a se uita la desene animate sau puteți să-i luați jucăria preferată, ambele pe o perioadă bine definită. Sau alte o mie și una de acțiuni pe care le puteți adopta fără a apela la abuzul fizic pe care îl reprezintă, de fapt, palmele date la fund.

       Informațiile din acest articol sunt preluate din rubrica radio „Minutul de parenting” difuzată la Radio Timișoara, în data de 10 Februarie 2022. Ascultă audio aici.

IMPORTANT
Acest articol are scop strict educativ! Nu înlocuiește o consultație și nu stabilește un diagnostic.
Te rog să consulți un specialist înainte de a lua o decizie medicală.
Părerile pacienților noștri
Violeta Bonte
Violeta Bonte
2023-09-21
Recomand cu multa căldură este un loc în care copii se simt ca și acasă ia doamna doctor este un medic care pe lângă faptul ca își face meseria este și un om cu care poți comunica mulțumim întregi echipe pentru ajutorul acordat
John Adler
John Adler
2023-09-09
Ma bucur mult ca l-am intalnit pe Dr. Andrei. 10/10
Melania Ologu
Melania Ologu
2023-09-09
Domnul Andrei este un doctor rabdator si cu multa intelegere fata de copii!
Igor Scutaru
Igor Scutaru
2023-09-09
Il recomand cu caldura pe Dl. Dr. Andrei
Adriana Luca
Adriana Luca
2023-07-19
O echipa minunata iar dna doctor Burneci este nu doar o foarte buna profesionista dar si un om cald, generos si foarte empatic. ne bucuram mult ca ne sunteti un partener de nadejde!
Mihaela Diana Crepcia
Mihaela Diana Crepcia
2023-07-18
O recomand din suflet pe dna. dr. Burneci! Datorită dumneaei, astăzi, băiețelul meu este atât de bine!
Elisabeta Szabo
Elisabeta Szabo
2023-07-08
Suntem foarte mulțumiți de serviciul oferit de doamna Dr.Burneci Georgiana,a ajutat pe fata mea foarte mult și o recomand cu toată încrederea!
Alin Isac
Alin Isac
2023-07-06
Recomand! O adevărată profesionistă doamna doctor. Mi-a rezolvat o problemă de sănătate din familie.Personal foarte amabil! Mulțumesc pentru tot!