Sari la conținut

Nu vă obligați copilul să îmbrățișeze!

Nu vă obligați copilul să îmbrățișeze!

          Dragilor, manifestările de afecțiune ne fac ziua mai bună și adâncesc conexiunea cu persoanele dragi nouă. Dar vă mai aduceți aminte cât de neputincioși vă simțeați când venea în vizită o mătușă înstrăinată, o vecină fără limite ale spațiului personal și începea să vă smotocească fără ca voi să să vă puteți opune? De ce nu o făceați? Pentru că vi se spunea „Dă-i un pusi mătușii pentru că ți-a adus trenulețul. Haide, nu fi rău, că se supără și plânge!”. Sper că voi ați învățat o lecție importantă despre această constrângere și nu vă supuneți copilul la astfel de situații, dar dacă trecând prin ele au ajuns să vi se pară normale, haideți să vă spun cât de negativ îl  infuențează.

          Să o gândim la rece! Se dă un copil reticent în a-și exprima afecțiunea, reală sau dorită de părinți, către cineva mai mult sau mai puțin cunoscut, și un părinte care insistă ca acesta să o facă. De aici, avem două varinte. a). Se încrede în propriile instincte și refuză în continuare fiind catalogat drept rău și nepoliticos de către adulți, eventual adăugându-se și factorul de vinovăție „vezi, s-a supărat și plânge pentru că nu i-ai dat pusi”. Credeți că o să îi aducă ceva bun pe viitor aceste sentimente nejustificate pe care i le imprimați? Și b). Va înțelege că nu trebuie să se încreadă în instinctele lui de a nu lăsa o persoană străină în spațiul personal, că trebuie să joci teatru ca să îi mulțumești pe ceilalți și că prețul pentru afecțiunea lor este propriul trup. Rezultatul va fi un adolescent sau un tânăr adult care nu va avea nici o reticență în a avea relații fizice cu alte persoane pentru a le câștiga dragostea și acceptarea – și de ce ar face altfel? Nu voi l-ați învățat că este inutil să spună nu? Uite cum îi ajutăm să accepte cuminți și să li se pară firesc abuzul.

          Cum să reacționăm adecvat? Îi dăm de ales între alte variante social acceptabile pentru el. Nu este nici o problemă dacă nu vrei să îi dai pusi matușii. Ai fi de acord să stati puțin de vorbă și sa dați mâna ca să îi mulțumești pentru trenuleț? Sau preferi să îi faci un desen pe care să îl ia când pleacă?

          Respectați-vă copilul! Dați-i posibilitatea de a decide asupra propriului corp!

 Informațiile din acest articol sunt preluate din rubrica radio „Minutul de parenting” difuzată la Radio Timișoara, în data de 27 ianuarie 2022. Ascultă audio aici.

IMPORTANT
Acest articol are scop strict educativ!
Nu inlocuieste o consultatie si nu stabileste un diagnostic.
Te rog sa consulti un specialist inainte de a lua o decizie medicala.
Părerile clienților noștri

Recenzii adăugate de clienți

Violeta Bonte
Violeta Bonte
2023-09-21
Recomand cu multa căldură este un loc în care copii se simt ca și acasă ia doamna doctor este un medic care pe lângă faptul ca își face meseria este și un om cu care poți comunica mulțumim întregi echipe pentru ajutorul acordat
John Adler
John Adler
2023-09-09
Ma bucur mult ca l-am intalnit pe Dr. Andrei. 10/10
Melania Ologu
Melania Ologu
2023-09-09
Domnul Andrei este un doctor rabdator si cu multa intelegere fata de copii!
Igor Scutaru
Igor Scutaru
2023-09-09
Il recomand cu caldura pe Dl. Dr. Andrei
Adriana Luca
Adriana Luca
2023-07-19
O echipa minunata iar dna doctor Burneci este nu doar o foarte buna profesionista dar si un om cald, generos si foarte empatic. ne bucuram mult ca ne sunteti un partener de nadejde!
Mihaela Diana Crepcia
Mihaela Diana Crepcia
2023-07-18
O recomand din suflet pe dna. dr. Burneci! Datorită dumneaei, astăzi, băiețelul meu este atât de bine!
Elisabeta Szabo
Elisabeta Szabo
2023-07-08
Suntem foarte mulțumiți de serviciul oferit de doamna Dr.Burneci Georgiana,a ajutat pe fata mea foarte mult și o recomand cu toată încrederea!
Alin Isac
Alin Isac
2023-07-06
Recomand! O adevărată profesionistă doamna doctor. Mi-a rezolvat o problemă de sănătate din familie.Personal foarte amabil! Mulțumesc pentru tot!