Sari la conținut

Nu obliga copilul să împartă!

Nu obliga copilul să împartă!

          Dragilor, sunt și eu mămică de copil în primii ani de viață și știu cât de mare este presiunea de a-i educa perfect, pusă sau autoimpusă de vremurile în care trăim asupra noastră. Dar în această încercare a noastră de a le insufla valori morale la cele mai înalte standarde, ajungem să facem greșeli care pot lăsa urme adânc întipărite în dezvoltarea lor emoțională.

          Să luăm, spre exemplu, insistențele noastre ca ei să își împartă jucăriile sau alte bunuri cu frații, prietenii sau alți copii necunoscuți din parc. Deși ideea de la bază este lăudabilă, acest lucru îi poate afecta negativ.

          În primii ani de viață copiii nu au formată empatia, nu se pot pune în locul celuilalt, iar aceasta este baza generozității și a dorinței de a împărți ceva cu o altă persoană. Forțându-l la modul „Trebuie să împarți mașinuța și cu ceilalți copii”, nu o să ajute pe termen lung, din contră. Copilul care nu vrea să facă asta va deveni frustrat, în timp mult mai posesiv cu lucrurile, pe care până la o anumită vârstă le percepe ca făcând parte din sine, iar pe viitor va încerca instinctiv să evite situațiile care îi provoacă sentimente negative, respectiv împărțirea jucăriilor cu altcineva.

          Dacă interveniți în conflictul lui cu un alt copil dat de refuzul de a împărți, nu faceți decât să îi scădeți încrederea în sine, dorința de a-și apăra interesele și le neteziți calea spre a deveni acei adulți incapabili să spună nu când li se cere ceva. Iar voi ar trebui să fiți cei care îi învață să își apere părerea și poziția, nu?

          Cum ar fi indicat să procedați? Încurajați-l să împartă jucăria după ce nu îi mai trebuie „Ți-o dau după ce nu mă mai joc cu ea” și insistați pe fericirea pe care acest gest o aduce celuilalt copil. Faceți jocuri de rol acasă cu jucăriile pe această temă. Fiți voi exemple prin a căuta cât mai frecvent situații în care să împărțiți cu ceilalți în fața lui.

          Și vreau să închei cu o întrebare către părinții îngrijorați că al lor copiluț nu vrea să împartă. Dacă ar veni cineva necunoscut să îi împrumutați autoturismul din dotare, ați face asta? Ne auzim săptămâna viitoare. Numai bine!

          Informațiile din acest articol sunt preluate din rubrica radio „Minutul de parenting” difuzată la Radio Timișoara, în data de 13 Octombrie 2022. Ascultă audio aici.

IMPORTANT
Acest articol are scop strict educativ!
Nu inlocuieste o consultatie si nu stabileste un diagnostic.
Te rog sa consulti un specialist inainte de a lua o decizie medicala.
Părerile clienților noștri

Recenzii adăugate de clienți

Violeta Bonte
Violeta Bonte
2023-09-21
Recomand cu multa căldură este un loc în care copii se simt ca și acasă ia doamna doctor este un medic care pe lângă faptul ca își face meseria este și un om cu care poți comunica mulțumim întregi echipe pentru ajutorul acordat
John Adler
John Adler
2023-09-09
Ma bucur mult ca l-am intalnit pe Dr. Andrei. 10/10
Melania Ologu
Melania Ologu
2023-09-09
Domnul Andrei este un doctor rabdator si cu multa intelegere fata de copii!
Igor Scutaru
Igor Scutaru
2023-09-09
Il recomand cu caldura pe Dl. Dr. Andrei
Adriana Luca
Adriana Luca
2023-07-19
O echipa minunata iar dna doctor Burneci este nu doar o foarte buna profesionista dar si un om cald, generos si foarte empatic. ne bucuram mult ca ne sunteti un partener de nadejde!
Mihaela Diana Crepcia
Mihaela Diana Crepcia
2023-07-18
O recomand din suflet pe dna. dr. Burneci! Datorită dumneaei, astăzi, băiețelul meu este atât de bine!
Elisabeta Szabo
Elisabeta Szabo
2023-07-08
Suntem foarte mulțumiți de serviciul oferit de doamna Dr.Burneci Georgiana,a ajutat pe fata mea foarte mult și o recomand cu toată încrederea!
Alin Isac
Alin Isac
2023-07-06
Recomand! O adevărată profesionistă doamna doctor. Mi-a rezolvat o problemă de sănătate din familie.Personal foarte amabil! Mulțumesc pentru tot!