Sari la conținut

Nu este voie

Nu este voie

          Dragilor, știm toți că nu există meserie mai frumoasă sau mai provocatoare decât cea de părinte. Încă de când sunt o mână de om, puiuții noștri ne învață ce înseamnă iubirea fără limite, grija constantă pentru starea de bine a unei alte ființe, dar ne și testează răbdarea cum nu credeam vreodată că se poate. Luând în considerare aceste lucruri, nu este de foarte mare mirare că, oriunde ai întoarce capul, aproape sigur găsești un părinte care îi spune „nu este voie” unui copil. Astăzi exact despre asta o să vorbim, despre impactul negativ pe care acest „nu este voie”, pe care ni l-am auzit și noi de nenumărate ori în copilărie, îl are în dezvoltare.

          În primul rând, haideți să stabilim ce transmitem. Prin „nu este voie”, nu ne asumăm faptul că noi, indiferent de motiv, îi interzicem să facă ceva, ci punem pe umerii unei forțe exterioare, care nu trebuie contrazisă sub nici o formă. El înțelege că nu este permis să aibă voință proprie, că nu are libertatea de a lua decizii. Repetându-i-o de mii de ori, avem două variante de evoluție 1. transformarea lui într-un copil inhibat și înlesnirea drumului spre a deveni acel adult fără inițiativă care face lucruri pentru că așa trebuie sau așa zic alții și 2. devin frustrați, agitați și chiar agresivi, cu tendința la răzvrătire și la a face pe ascuns lucrul interzis de acea forță mistică.

          Si atunci, cum să procedăm? Păi, haideți să nu mai facem economie la cuvinte, să ne asumăm ceea ce cerem și să înlocuim „nu este voie” cu mesajul pe care încercăm, de fapt, să îl transmitem – „este periculos să faci asta”, „mi-aș dori să nu mai pictezi pe pereți”, “m-ar bucura dacă  nu ți-ai mai împrăștia jucăriile”. 

          Și dacă totuși vă mai scapă câte un „nu este voie” din când în când, de preferat cât mai rar, încercați să dregeți busuiocul și veniți imediat cu explicația pentru interzicerea acelui lucru.

          Ne auzim săptămâna viitoare pentru a discuta alte aspecte provocatoare dintr-ale parentingului! Numai bine!

          Informațiile din acest articol sunt preluate din rubrica radio „Minutul de parenting” difuzată la Radio Timișoara, în data de 06 Octombrie 2022. Ascultă audio aici.

IMPORTANT
Acest articol are scop strict educativ!
Nu inlocuieste o consultatie si nu stabileste un diagnostic.
Te rog sa consulti un specialist inainte de a lua o decizie medicala.
Părerile clienților noștri

Recenzii adăugate de clienți

Violeta Bonte
Violeta Bonte
2023-09-21
Recomand cu multa căldură este un loc în care copii se simt ca și acasă ia doamna doctor este un medic care pe lângă faptul ca își face meseria este și un om cu care poți comunica mulțumim întregi echipe pentru ajutorul acordat
John Adler
John Adler
2023-09-09
Ma bucur mult ca l-am intalnit pe Dr. Andrei. 10/10
Melania Ologu
Melania Ologu
2023-09-09
Domnul Andrei este un doctor rabdator si cu multa intelegere fata de copii!
Igor Scutaru
Igor Scutaru
2023-09-09
Il recomand cu caldura pe Dl. Dr. Andrei
Adriana Luca
Adriana Luca
2023-07-19
O echipa minunata iar dna doctor Burneci este nu doar o foarte buna profesionista dar si un om cald, generos si foarte empatic. ne bucuram mult ca ne sunteti un partener de nadejde!
Mihaela Diana Crepcia
Mihaela Diana Crepcia
2023-07-18
O recomand din suflet pe dna. dr. Burneci! Datorită dumneaei, astăzi, băiețelul meu este atât de bine!
Elisabeta Szabo
Elisabeta Szabo
2023-07-08
Suntem foarte mulțumiți de serviciul oferit de doamna Dr.Burneci Georgiana,a ajutat pe fata mea foarte mult și o recomand cu toată încrederea!
Alin Isac
Alin Isac
2023-07-06
Recomand! O adevărată profesionistă doamna doctor. Mi-a rezolvat o problemă de sănătate din familie.Personal foarte amabil! Mulțumesc pentru tot!