Sari la conținut

Mănâncă tot din farfurie!

Mănâncă tot din farfurie!

       Dragilor, multe dintre obiceiurile nocive din viața noastră își au originea din copilărie. Vă mai aduceți aminte de câte ori vi s-a spus „Trebuie să mănânci tot din farfurie ca să primești desert” sau „Pentru că așa este politicos” sau „Pentru că alți copii nu au ce mânca și tu ești nerecunoscător”? Părinți sau nu, fac pariu ca mulți dintre voi încă vă forțați să terminați tot, mult după ce s-a instalat senzația de sațietate.

       Este de înțeles îngrijorarea părinților referitoare la alimentația copilului, dar luați în calcul că stomăcelul lui este ca un mușchi cu o capacitate limitată. Obligându-l să mănânce când simte că este deja sătul, nu facem decât să îi creștem prin antrenament capacitatea. În plus, nu o să mai poată controla senzația de foame și o să se alimenteze chiar și când nu este nevoie. Dacă mai punem la socoteală și faptul că majoritatea copiilor sunt lăudați când termină din farfurie și că ajung să mănânce din ce în ce mai mult pentru a evita sentimentele de nesiguranță date de absența laudei părinților, suntem pe ultima turnantă spre kilograme în plus.

       Certându-l pentru că nu a mancat tot, îl încărcăm cu furie, anxietate, sentimente de vinovăție, îi scădem stimă de sine și îi netezim calea spre depresie, anxietate, atacuri de panică. V-ați întrebat vreodată de ce atât de mulți copii preferă mâncarea fast-food sau ronțăie mereu la chipsuri? Este din cauză că, în timp, au dezvoltat o adevărată repulsie față de mâncarea gătită pe care erau obligați să o mănânce și găsesc confort psihic în orice nu trebuie să fie consumat pe farfurie sau stând la masă. Să nu va mire dacă copilul vostru o să ajungă să mănânce compulsiv, să folosească tot felul de metode ca să elimine ceea ce a ingerat în plus sau dacă o să își reducă portiile până la refuz absolut al hranei. „Mănâncă tot din farfurie”, le va fi antrenor principal spre bulimie și anorexie.

       Vă las cu acest ultim aspect: luați în calcul faptul că noi suntem copiii lui „mănâncă tot din farfurie” și asta ne-a dus pe locurile fruntașe în Europa în ceea ce privește obezitatea. Iar copiii noștri chiar ne-au depășit: ei se luptă pentru medalia europeană de aur la obezitate infantilă.

       Informațiile din acest articol sunt preluate din rubrica radio „Minutul de parenting” difuzată la Radio Timișoara, în data de 01 ianuarie 2022. Ascultă audio aici.

IMPORTANT
Acest articol are scop strict educativ! Nu înlocuiește o consultație și nu stabilește un diagnostic.
Te rog să consulți un specialist înainte de a lua o decizie medicală.
Părerile pacienților noștri