Sari la conținut

Mănâncă tot din farfurie!

Mănâncă tot din farfurie!

       Dragilor, multe dintre obiceiurile nocive din viața noastră își au originea din copilărie. Vă mai aduceți aminte de câte ori vi s-a spus „Trebuie să mănânci tot din farfurie ca să primești desert” sau „Pentru că așa este politicos” sau „Pentru că alți copii nu au ce mânca și tu ești nerecunoscător”? Părinți sau nu, fac pariu ca mulți dintre voi încă vă forțați să terminați tot, mult după ce s-a instalat senzația de sațietate.

       Este de înțeles îngrijorarea părinților referitoare la alimentația copilului, dar luați în calcul că stomăcelul lui este ca un mușchi cu o capacitate limitată. Obligându-l să mănânce când simte că este deja sătul, nu facem decât să îi creștem prin antrenament capacitatea. În plus, nu o să mai poată controla senzația de foame și o să se alimenteze chiar și când nu este nevoie. Dacă mai punem la socoteală și faptul că majoritatea copiilor sunt lăudați când termină din farfurie și că ajung să mănânce din ce în ce mai mult pentru a evita sentimentele de nesiguranță date de absența laudei părinților, suntem pe ultima turnantă spre kilograme în plus.

       Certându-l pentru că nu a mancat tot, îl încărcăm cu furie, anxietate, sentimente de vinovăție, îi scădem stimă de sine și îi netezim calea spre depresie, anxietate, atacuri de panică. V-ați întrebat vreodată de ce atât de mulți copii preferă mâncarea fast-food sau ronțăie mereu la chipsuri? Este din cauză că, în timp, au dezvoltat o adevărată repulsie față de mâncarea gătită pe care erau obligați să o mănânce și găsesc confort psihic în orice nu trebuie să fie consumat pe farfurie sau stând la masă. Să nu va mire dacă copilul vostru o să ajungă să mănânce compulsiv, să folosească tot felul de metode ca să elimine ceea ce a ingerat în plus sau dacă o să își reducă portiile până la refuz absolut al hranei. „Mănâncă tot din farfurie”, le va fi antrenor principal spre bulimie și anorexie.

       Vă las cu acest ultim aspect: luați în calcul faptul că noi suntem copiii lui „mănâncă tot din farfurie” și asta ne-a dus pe locurile fruntașe în Europa în ceea ce privește obezitatea. Iar copiii noștri chiar ne-au depășit: ei se luptă pentru medalia europeană de aur la obezitate infantilă.

       Informațiile din acest articol sunt preluate din rubrica radio „Minutul de parenting” difuzată la Radio Timișoara, în data de 01 ianuarie 2022. Ascultă audio aici.

IMPORTANT
Acest articol are scop strict educativ! Nu înlocuiește o consultație și nu stabilește un diagnostic.
Te rog să consulți un specialist înainte de a lua o decizie medicală.
Părerile pacienților noștri
Violeta Bonte
Violeta Bonte
2023-09-21
Recomand cu multa căldură este un loc în care copii se simt ca și acasă ia doamna doctor este un medic care pe lângă faptul ca își face meseria este și un om cu care poți comunica mulțumim întregi echipe pentru ajutorul acordat
John Adler
John Adler
2023-09-09
Ma bucur mult ca l-am intalnit pe Dr. Andrei. 10/10
Melania Ologu
Melania Ologu
2023-09-09
Domnul Andrei este un doctor rabdator si cu multa intelegere fata de copii!
Igor Scutaru
Igor Scutaru
2023-09-09
Il recomand cu caldura pe Dl. Dr. Andrei
Adriana Luca
Adriana Luca
2023-07-19
O echipa minunata iar dna doctor Burneci este nu doar o foarte buna profesionista dar si un om cald, generos si foarte empatic. ne bucuram mult ca ne sunteti un partener de nadejde!
Mihaela Diana Crepcia
Mihaela Diana Crepcia
2023-07-18
O recomand din suflet pe dna. dr. Burneci! Datorită dumneaei, astăzi, băiețelul meu este atât de bine!
Elisabeta Szabo
Elisabeta Szabo
2023-07-08
Suntem foarte mulțumiți de serviciul oferit de doamna Dr.Burneci Georgiana,a ajutat pe fata mea foarte mult și o recomand cu toată încrederea!
Alin Isac
Alin Isac
2023-07-06
Recomand! O adevărată profesionistă doamna doctor. Mi-a rezolvat o problemă de sănătate din familie.Personal foarte amabil! Mulțumesc pentru tot!