Sari la conținut

Încălcarea promisiunilor făcute copiilor

Încălcarea promisiunilor făcute copiilor

       Dragilor, sigur și voi ați trecut în copilărie, mai mult sau mai puțin frecvent, prin dezamăgirea dată de a nu primi ceea ce vă promiseseră părinții la un moment dat. Nu mă înțelegeți greșit, sunt convinsă că nu au putut dintr-un motiv sau altul să se țină de cuvânt, dar este important să discutăm de ce nu trebuie să le facem promisiuni pe care nu suntem convinși că le putem respecta celor mici. Mai ales dacă acest lucru este o metodă de a-i influența în a face ceva „Dacă ești cuminte, mâine mergem în parc”.

       Cred că deja v-ați prins că micuții au o memorie uimitoare, mai ales când vine vorba de ceea ce le convine, iar nerespectarea unei promisiuni pe care le-ați facut-o va impacta puternic negativ relația dintre voi și dezvoltarea lui socială. Cum așa, mă întrebați? Haideți să analizăm puțin!

       Începem cu faptul o să își piardă încrederea și respectul față de voi și o să învețe între timp și  că este absolut în ordine una să zici și alta să faci. De fapt, nu asta ați făcut și voi? Și cred că v-ați dat deja seama că tocmai s-a pus o cărămidă în fundația spre a deveni un adult social iresponsabil, care nu v-a avea nici o problemă în a minți pentru a ieși din situații nedorite.

       Continuăm cu sentimentele de neimportanță, neiubire și trădare pe care i le declanșați. Sunt convinsă că ați făcut promisiunea cu intenția fermă de a o respecta, dar uneori acest lucru devine imposibil. Ce facem atunci? Îi explicăm pe îndelete motivele pentru care suntem nevoiți să ne încălcăm cuvântul și, foarte important, ne cerem iertare pentru asta.

       Mare grijă cum vă exprimați! Nu este necesar să folosiți cuvântul promit ca ei să interpreteze ceea ce ziceți ca fiind o promisiune. Dacă vreți să evitați scenariul cu ochii înlăcrimați și vocea tremurândă care vă reproșează „Dar mi-ai promis”, mai bine spuneți „Maine, dacă totul este în ordine, poate mergem la film”. În acest fel o să perceapă și faptul că există o posibilitate ca acest lucru să nu se întâmple.

       Informațiile din acest articol sunt preluate din rubrica radio „Minutul de parenting” difuzată la Radio Timișoara, în data de 24 februarie 2022. Ascultă audio aici.

IMPORTANT
Acest articol are scop strict educativ! Nu înlocuiește o consultație și nu stabilește un diagnostic.
Te rog să consulți un specialist înainte de a lua o decizie medicală.
Părerile pacienților noștri