Sari la conținut

Fratele mai mic

Fratele mai mic

       Dragilor, dacă până acum am discutat de mai multe ori despre impactul atitudinii greșite a părinților de a responsabiliza fratele mai mare pentru mezinul familiei, de astăzi o să începem să analizăm lucrurile și prin prisma fraților mai mici. Respectiv, implicațiile asupra lor, apărute prin atitudinea diferită, nu neapărat voită, a părinților.

       Fratele mai mic are un mare avantaj. Părinții și-au cam consumat fricile la primul copil și îi permit celui mic să încerce singur mult mai multe lucruri, fapt care îl ajută să devină mai independent și să învețe să se descurce. Dar sunt și dezavantaje în a fi cel mic și o să vă enumăr câteva care au fost dovedite prin studii clinice pe un număr impresionant de copii. Haideți să vedem câteva dintre ele!

       Cu cât copilul are mai mulți frați mai mari, cu atât este mai scund. Și asta nu se datorează faptului că materialul genetic s-a terminat până să ajungă la ei, cum obișnuiesc să glumească mai mulți prietenii de-ai mei, frați mai mici în familiile lor, ci faptului că primesc mai puțină atenție, bani alocați pentru nevoile lor și mâncare (nu pentru că nu li s-ar oferi aceeași mâncare, ci pentru că părinții au aflat deja că odraslele nu o să moară, la propriu, de foame, și nu mai aleargă cu lingurița prin toata casa după ei). Dar cum toate se leagă și în toate există și o parte pozitivă, alți cercetători au demonstrat că la cei mai mici, cu cât au mai mulți frați mai mari, scade semnificativ riscul de obezitate față de primul copil.

       Frații mai mici au, în general, cu câteva puncte mai puțin la coeficientul de inteligență și rezultate mai slabe la școală. Acesta este impactul faptului că nu au primit aceeași atenție și ajutor de la părinți în a-și atinge potențialul ca și primii veniți. Înainte să îl comparați cu fratele mai mare și să i-l dați exemplu de comportament pozitiv, el fiind în general mai responsabil și mai ascultător, poate ar trebui să luați în calcul că fratele mai mare a stat mai mult în preajma adulților. Și cum se știe că cei mici învață prin imitație, ei au învățat comportamentele de la adulți. Pe de altă parte, cel mic crește în preajma unui alt copil și are acces și la partea de libertate și creativitate specifică care îl vor face să fie mai răzvrătit, răsfățat și mai puțin dispus să respecte regulile.

       Ne oprim aici săptămâna aceasta, dar o să continuăm data viitoare cu alte informații importante despre și pentru frații mai mici.

       Informațiile din acest articol sunt preluate din rubrica radio „Minutul de parenting” difuzată la Radio Timișoara, în data de 30 Iunie 2022. Ascultă audio aici.

IMPORTANT
Acest articol are scop strict educativ! Nu înlocuiește o consultație și nu stabilește un diagnostic.
Te rog să consulți un specialist înainte de a lua o decizie medicală.
Părerile pacienților noștri
Violeta Bonte
Violeta Bonte
2023-09-21
Recomand cu multa căldură este un loc în care copii se simt ca și acasă ia doamna doctor este un medic care pe lângă faptul ca își face meseria este și un om cu care poți comunica mulțumim întregi echipe pentru ajutorul acordat
John Adler
John Adler
2023-09-09
Ma bucur mult ca l-am intalnit pe Dr. Andrei. 10/10
Melania Ologu
Melania Ologu
2023-09-09
Domnul Andrei este un doctor rabdator si cu multa intelegere fata de copii!
Igor Scutaru
Igor Scutaru
2023-09-09
Il recomand cu caldura pe Dl. Dr. Andrei
Adriana Luca
Adriana Luca
2023-07-19
O echipa minunata iar dna doctor Burneci este nu doar o foarte buna profesionista dar si un om cald, generos si foarte empatic. ne bucuram mult ca ne sunteti un partener de nadejde!
Mihaela Diana Crepcia
Mihaela Diana Crepcia
2023-07-18
O recomand din suflet pe dna. dr. Burneci! Datorită dumneaei, astăzi, băiețelul meu este atât de bine!
Elisabeta Szabo
Elisabeta Szabo
2023-07-08
Suntem foarte mulțumiți de serviciul oferit de doamna Dr.Burneci Georgiana,a ajutat pe fata mea foarte mult și o recomand cu toată încrederea!
Alin Isac
Alin Isac
2023-07-06
Recomand! O adevărată profesionistă doamna doctor. Mi-a rezolvat o problemă de sănătate din familie.Personal foarte amabil! Mulțumesc pentru tot!