Sari la conținut

Fratele mai mare

Fratele mai mare

          Dragilor, câți dintre voi ați fost puși de părinți să aveți grijă de fratele mai mic și care este acum relația voastră cu el? Câți vă puneți copilul mai mare să facă la fel? V-ați gândit cum îl poate influența acest lucru pe viitor?

          Indiferent că au cerut un frate sau că acesta pur și simplu a apărut în viața lor, pentru unii copii să aibă frați mai mici poate deveni problematic. Nașterea unui nou membru în familie este o situație provocatoare pentru toți, în special pentru primul născut care este detronat de pe poziția de centru al universului părinților.

          Cum credeti că se va simți el, cel care dintr-odata nu mai este in centrul atenției, care uneori se percepe ignorat și neiubit, dacă este responsabilizat cu îngrijirea celui mic și certat dacă acesta pațește ceva?  Chiar dacă este cu câțiva ani mai mare și ar putea să aibă grijă de el, nu este treaba lui să fie părinte. Țineți cont de faptul că această responsabilitate neadecvată vârstei poate duce la frustrare, furie, scăderea stimei de sine, sentimente de vinovație și, pe viitor, la anxietate și depresie!

          Una este să îl rugăm să facă puzzle cu cel mic până ce mama merge la baie (adică o perioadă scurtă, în care un adult este în jur) și alta să îi interzicem să iasă la joacă pentru că trebuie să aibă grijă de el. La fel de diferit este să iți rogi copilul să te ajute să schimbi scutecul bebelușului, lucru care o să-l încânte pentru că o să se simtă important și de ajutor, de a-l pune pe el să facă acest lucru singur.

          Și nu uitați! A-i cere în mod repetat să renunțe el primul doar pentru că este mai mare, pe lângă faptul că o să îi provoace resentimente, o să ducă, în majoritatea cazurilor, la formarea unei relații distante, tensionate și competitive între frați.

          Informațiile din acest articol sunt preluate din rubrica radio „Minutul de parenting” difuzată la Radio Timișoara, în data de 25 noiembrie 2021. Ascultă audio aici.

IMPORTANT
Acest articol are scop strict educativ! Nu înlocuiește o consultație și nu stabilește un diagnostic.
Te rog să consulți un specialist înainte de a lua o decizie medicală.
Părerile pacienților noștri
Violeta Bonte
Violeta Bonte
2023-09-21
Recomand cu multa căldură este un loc în care copii se simt ca și acasă ia doamna doctor este un medic care pe lângă faptul ca își face meseria este și un om cu care poți comunica mulțumim întregi echipe pentru ajutorul acordat
John Adler
John Adler
2023-09-09
Ma bucur mult ca l-am intalnit pe Dr. Andrei. 10/10
Melania Ologu
Melania Ologu
2023-09-09
Domnul Andrei este un doctor rabdator si cu multa intelegere fata de copii!
Igor Scutaru
Igor Scutaru
2023-09-09
Il recomand cu caldura pe Dl. Dr. Andrei
Adriana Luca
Adriana Luca
2023-07-19
O echipa minunata iar dna doctor Burneci este nu doar o foarte buna profesionista dar si un om cald, generos si foarte empatic. ne bucuram mult ca ne sunteti un partener de nadejde!
Mihaela Diana Crepcia
Mihaela Diana Crepcia
2023-07-18
O recomand din suflet pe dna. dr. Burneci! Datorită dumneaei, astăzi, băiețelul meu este atât de bine!
Elisabeta Szabo
Elisabeta Szabo
2023-07-08
Suntem foarte mulțumiți de serviciul oferit de doamna Dr.Burneci Georgiana,a ajutat pe fata mea foarte mult și o recomand cu toată încrederea!
Alin Isac
Alin Isac
2023-07-06
Recomand! O adevărată profesionistă doamna doctor. Mi-a rezolvat o problemă de sănătate din familie.Personal foarte amabil! Mulțumesc pentru tot!