Sari la conținut

Depresia la copii

Depresia la copii

În era digitală în care trăim, puiuții noștri se confruntă cu provocări mai mari decât oricând. Se estimează că aproximativ 2% dintre copii și 8% dintre adolescenți în Statele Unite suferă de depresie. Deși aceste cifre sunt alarmante, mulți părinți nu sunt conștienți de această problemă reală și gravă. Să înțelegem mai bine ce înseamnă depresia pentru copii și cum o putem recunoaște.

Ce este depresia la copii?

Depresia este o tulburare de dispoziție care afectează gândirea, sentimentele și comportamentul unei persoane. La copii, depresia poate fi foarte dificil de recunoscut, deoarece puiuții noștri nu au mereu vocabularul sau înțelegerea necesară pentru a exprima ceea ce simt.

Simptome și semne

Depresia la copii nu arată întotdeauna ca depresia adulților. Așa cum un copil răcit își șterge nasul sau strănută, copiluții noștri pot avea și semne fizice de depresie. Acestea pot include plânsul frecvent, oboseala constantă, dificultăți de concentrare sau schimbări semnificative ale apetitului și somnului. Ar putea refuza să mănânce, sau pe de altă parte, să mănânce excesiv. S-ar putea să aibă dificultăți în a adormi sau să doarmă excesiv.

Totuși, depresia nu este doar o boală fizică. Simptomele psihologice, deși mai greu de observat, sunt la fel de reale. Copiluțul tău ar putea părea trist, iritabil, fără speranță sau pierdut în gândurile lui. Este posibil să observeți un interes scăzut sau deloc pentru activitățile pe care obișnuia să le bucure – jocurile preferate, desenatul, sportul sau petrecerea timpului cu prietenii pot deveni dintr-o dată lipsite de sens pentru ei. De asemenea, este posibil să aibă un sentiment de vinovăție nejustificat sau să se simtă inutil.

În cazuri severe, el sau ea ar putea vorbi despre moarte sau sinucidere. Nu uitați că, oricât de greu ar părea, aceste semne nu trebuie ignorate. Chiar dacă copilul pare să glumească sau să fie melodramatic, exprimările verbale ale sentimentelor suicidale sau ale morții trebuie luate în serios și tratate ca un apel de urgență.

Este important să reții că toți copiii sunt unici, iar simptomele depresiei pot varia. În timp ce unii copii pot afișa doar câteva simptome, alții pot prezenta mai multe. De asemenea, gravitatea simptomelor poate varia de la un copil la altul. Înțelegerea acestei varietăți poate ajuta la recunoașterea semnelor de depresie mai devreme și la obținerea ajutorului necesar.

Cum îi putem ajuta pe copiluții noștri?

Comunicare și înțelegere

Primul pas în a ajuta copiluții noștri să facă față depresiei este să avem o comunicare deschisă și empatică cu ei. Încurajează-l să vorbească deschis despre sentimentele lui și asigură-l că acestea sunt valide și importante.

Căutarea ajutorului specializat

În al doilea rând, dacă suspectezi că puiul tău suferă de depresie, este important să cauți ajutor de specialitate cât mai curând posibil. Doar un specialist va putea să-l evalueze corespunzător și să-i ofere un plan de tratament adecvat.

Depresia la copii este o problemă serioasă, dar cu înțelegerea și sprijinul potrivit, îi putem face să se simtă mai bine și să aibă o viață fericită. Observă semnele, comunică și căută ajutor atunci când este necesar. Împreună, putem face o diferență pentru copiluții noștri.

Note: Acest articol este destinat să crească conștientizarea depresiei și nu înlocuiește sfaturile medicale profesionale. Dacă suspectezi că micuțul tău suferă de depresie, te rugăm să apelezi la ajutor medical.

IMPORTANT
Acest articol are scop strict educativ! Nu înlocuiește o consultație și nu stabilește un diagnostic.
Te rog să consulți un specialist înainte de a lua o decizie medicală.
Părerile pacienților noștri
Violeta Bonte
Violeta Bonte
2023-09-21
Recomand cu multa căldură este un loc în care copii se simt ca și acasă ia doamna doctor este un medic care pe lângă faptul ca își face meseria este și un om cu care poți comunica mulțumim întregi echipe pentru ajutorul acordat
John Adler
John Adler
2023-09-09
Ma bucur mult ca l-am intalnit pe Dr. Andrei. 10/10
Melania Ologu
Melania Ologu
2023-09-09
Domnul Andrei este un doctor rabdator si cu multa intelegere fata de copii!
Igor Scutaru
Igor Scutaru
2023-09-09
Il recomand cu caldura pe Dl. Dr. Andrei
Adriana Luca
Adriana Luca
2023-07-19
O echipa minunata iar dna doctor Burneci este nu doar o foarte buna profesionista dar si un om cald, generos si foarte empatic. ne bucuram mult ca ne sunteti un partener de nadejde!
Mihaela Diana Crepcia
Mihaela Diana Crepcia
2023-07-18
O recomand din suflet pe dna. dr. Burneci! Datorită dumneaei, astăzi, băiețelul meu este atât de bine!
Elisabeta Szabo
Elisabeta Szabo
2023-07-08
Suntem foarte mulțumiți de serviciul oferit de doamna Dr.Burneci Georgiana,a ajutat pe fata mea foarte mult și o recomand cu toată încrederea!
Alin Isac
Alin Isac
2023-07-06
Recomand! O adevărată profesionistă doamna doctor. Mi-a rezolvat o problemă de sănătate din familie.Personal foarte amabil! Mulțumesc pentru tot!