Sari la conținut

De ce mint copiii?

De ce mint copiii?

          Dragilor, mulți dintre cei care avem copii, avem și o mai mare sau mai mică problemă comună. Respectiv, tendința copiilor noștri de a minți, aparent omniprezentă în viața părinților de pretutindeni. Și dacă luăm în calcul faptul că ea pare să apară de îndată ce piticotul începe să lege mai multe cuvinte într-o propoziție, dar persistă mai târziu, cu un punct culminant în general în adolescență, devine destul de evident că motivele pentru care mint copiii sunt destul de diverse. Așa că, haideți să vedem câteva dintre ele!

          Începem cu o precizare importantă. La copiii mici trebuie să facem distincție între minciună și imaginație. Când copilul de până pe la 5-6 ani vă spune că a văzut un monstru verde sub pat, nu presupuneți imediat că face acest lucru ca să mintă și să mai tragă de ora de culcare. La ei, realul și imaginarul se împletesc atât de mult încât este o șansă bună chiar să creadă că a văzut acel monstru verde sub pat.

          Copiii învață prin imitație. Dacă voi, după ce juniorul v-a bătut la cap 2 ore și vă doreați doar să se oprească, îi spuneți că o să mergeți mâine în parc, știind că nu aveți cum să faceți asta posibil, copilul o să învețe că este în regulă să mințim pentru a scăpa din situații inconfortabile. Nu voi i-ați arătat că nu este nici o problemă dacă una zici și alta faci?

          Mulți copii mint ca să evite pedepsele. În aceste situații ei nu iau în considerare cât de important ar fi să spună adevărul pentru că se activează mecanismul de autoprotecție declanșat de situațiile trecute similare. Dacă anterior spunerea adevărului a declanșat reacții parentale repetate de pedepse și fel de fel de limitări severe, chiar nu cred că este de mirare faptul că ei încearcă atât de frecvent să îl ascundă.

          Și, dragilor, sub nici o formă să nu credeți că ale voastre odrasle mint doar ca să vă enerveze, să vă supere sau pentru că sunt copii răi. Din contră, de multe ori o fac pentru că nu vor să vă dezamagească. Dacă ei știu că în familie nu sunt tolerate greșelile sau anumite comportamente, vor încerca să ascundă adevărul pentru a se proteja de furia voastră, de posibila retragere a iubirii sau mai știu eu ce reactie nepotrivită.

          Ne auzim data viitoare pentru a discuta cum să îndreptăm acest tip de comportament. Numai bine!

          Informațiile din acest articol sunt preluate din rubrica radio „Minutul de parenting” difuzată la Radio Timișoara, în data de 01 Septembrie 2022. Ascultă audio aici.

IMPORTANT
Acest articol are scop strict educativ!
Nu inlocuieste o consultatie si nu stabileste un diagnostic.
Te rog sa consulti un specialist inainte de a lua o decizie medicala.
Părerile clienților noștri

Recenzii adăugate de clienți

Violeta Bonte
Violeta Bonte
2023-09-21
Recomand cu multa căldură este un loc în care copii se simt ca și acasă ia doamna doctor este un medic care pe lângă faptul ca își face meseria este și un om cu care poți comunica mulțumim întregi echipe pentru ajutorul acordat
John Adler
John Adler
2023-09-09
Ma bucur mult ca l-am intalnit pe Dr. Andrei. 10/10
Melania Ologu
Melania Ologu
2023-09-09
Domnul Andrei este un doctor rabdator si cu multa intelegere fata de copii!
Igor Scutaru
Igor Scutaru
2023-09-09
Il recomand cu caldura pe Dl. Dr. Andrei
Adriana Luca
Adriana Luca
2023-07-19
O echipa minunata iar dna doctor Burneci este nu doar o foarte buna profesionista dar si un om cald, generos si foarte empatic. ne bucuram mult ca ne sunteti un partener de nadejde!
Mihaela Diana Crepcia
Mihaela Diana Crepcia
2023-07-18
O recomand din suflet pe dna. dr. Burneci! Datorită dumneaei, astăzi, băiețelul meu este atât de bine!
Elisabeta Szabo
Elisabeta Szabo
2023-07-08
Suntem foarte mulțumiți de serviciul oferit de doamna Dr.Burneci Georgiana,a ajutat pe fata mea foarte mult și o recomand cu toată încrederea!
Alin Isac
Alin Isac
2023-07-06
Recomand! O adevărată profesionistă doamna doctor. Mi-a rezolvat o problemă de sănătate din familie.Personal foarte amabil! Mulțumesc pentru tot!