Dacă nu ești cuminte ...
Dacă nu ești cuminte ...
Dragilor, mai mult ca sigur ați fost amenințați de părinți, bunici sau alte rude binevoitoare care își puseseră în cap să vă disciplineze că, dacă nu sunteți cuminți sau nu faceți ce se așteaptă de la voi, vine Baba Cloanța sau Bau-bau, te dau la alte persoane pe un ciur de mălai, vin hoții să te fure și te bagă în sac sau mai știu eu ce alte expresii pe cât de inventive, pe atât de traumatizante. Și da, frica, una dintre primele emoții care apar în viața noastră, este un motivator puternic pentru cumințenie, dar v-ați gândit cu ce vine ea la pachet?
Nu uitați că la vârstă mică realitatea și fantezia se întrepătrund atât de strâns încât practic nu prea există o delimitare clară între ele pentru copii până pe la 7 ani. Și să nu vă mire dacă o să refuze să mai stea singur în cameră, o să aibă coșmaruri sau o să vină în patul vostru în fiecare noapte pentru că îi este frică de întuneric. Bau-bau odată invocat, va fi prezent mereu în mintea lui, nu doar când vă convine vouă.
Anxietatea de separație, acea frică intensă că va fi despărțit de persoanele de care este atașat, în principal de părinți, deși inițial poate fi semn al unei relații de atașament corespunzătoare, mai mult ca sigur o să devină patologică din cauza fricii de a furat de lângă părinți și băgat în sac. Cel mic o să trăiască teroarea de a fi răpit de lângă voi de fiecare data când nu sunteți lângă el și să nu fiți surprinși dacă o să refuze să facă orice implică absența voastră (indiferent dacă vorbim despre mersul la grădiniță, în parc sau la bunici). Iar dacă vorbim despre amenințarea de a fi dat la schimb pentru orice altceva sau altcineva, lucrurile sunt și mai grave. Pe lângă anxietate de separație, cultivăm și sentimente de inadecvare, insuficiență și multe altele, toate rele.
Dacă sunteți îngrijorați că cel mic este foarte reticent, chiar și în prezența voastră, față de străini, gândiți-vă dacă s-a folosit Baba Cloanța în trecut pentru a-l tempera. Cine îi garantează lui că vecina pensionară de la 4 nu este acea bătrână care a venit în sfârșit să îl pedepsească pentru că nu a fost ascultător?
Dragilor, suntem în perioada în care sărbătorim toți copiii lumii. Și da, noi adulții trebuie să le cultivăm imaginația și să le aducem magie în copilărie, dar haideți să o facem în modul benefic, nu în cel care o să le asigure o viață plină de anxietăți. La mulți ani, copii! La mulți ani parinți cu suflet de copil!
Informațiile din acest articol sunt preluate din rubrica radio „Minutul de parenting” difuzată la Radio Timișoara, în data de 02 Iunie 2022. Ascultă audio aici.
Acest articol are scop strict educativ!
Nu inlocuieste o consultatie si nu stabileste un diagnostic.
Te rog sa consulti un specialist inainte de a lua o decizie medicala.