Sari la conținut

Dacă nu ești cuminte ...

Dacă nu ești cuminte ...

          Dragilor, mai mult ca sigur ați fost amenințați de părinți, bunici sau alte rude binevoitoare care își puseseră în cap să vă disciplineze că, dacă nu sunteți cuminți sau nu faceți ce se așteaptă de la voi, vine Baba Cloanța sau Bau-bau, te dau la alte persoane pe un ciur de mălai, vin hoții să te fure și te bagă în sac sau mai știu eu ce alte expresii pe cât de inventive, pe atât de traumatizante.  Și da, frica, una dintre primele emoții care apar în viața noastră, este un motivator puternic pentru cumințenie, dar v-ați gândit cu ce vine ea la pachet?

          Nu uitați că la vârstă mică realitatea și fantezia se întrepătrund atât de strâns încât practic nu prea există o delimitare clară între ele pentru copii până pe la 7 ani. Și  să nu vă mire dacă o să refuze să mai stea singur în cameră, o să aibă coșmaruri sau o să vină în patul vostru în fiecare noapte pentru că îi este frică de întuneric. Bau-bau odată invocat, va fi prezent mereu în mintea lui, nu doar când vă convine vouă.

          Anxietatea de separație, acea frică intensă că va fi despărțit de persoanele de care este atașat, în principal de părinți, deși inițial poate fi semn al unei relații de atașament corespunzătoare, mai mult ca sigur o să devină patologică din cauza fricii de a furat de lângă părinți și băgat în sac. Cel mic o să trăiască teroarea de a fi răpit de lângă voi de fiecare data când nu sunteți lângă el și să nu fiți surprinși dacă o să refuze să facă orice implică absența voastră (indiferent dacă vorbim despre mersul la grădiniță, în parc sau la bunici). Iar dacă vorbim despre amenințarea de a fi dat la schimb pentru orice altceva sau altcineva, lucrurile sunt și mai grave. Pe lângă anxietate de separație, cultivăm și sentimente de inadecvare, insuficiență și multe altele, toate rele.

          Dacă sunteți îngrijorați că cel mic este foarte reticent, chiar și în prezența voastră, față de străini, gândiți-vă dacă s-a folosit Baba Cloanța în trecut pentru a-l tempera. Cine îi garantează lui că vecina pensionară de la 4 nu este acea bătrână care a venit în sfârșit să îl pedepsească pentru că nu a fost ascultător? 

          Dragilor, suntem în perioada în care sărbătorim toți copiii lumii. Și da, noi adulții trebuie să le cultivăm imaginația și să le aducem magie în copilărie, dar haideți să o facem în modul benefic, nu în cel care o să le asigure o viață plină de anxietăți. La mulți ani, copii! La mulți ani parinți cu suflet de copil!

          Informațiile din acest articol sunt preluate din rubrica radio „Minutul de parenting” difuzată la Radio Timișoara, în data de 02 Iunie 2022. Ascultă audio aici.

IMPORTANT
Acest articol are scop strict educativ! Nu înlocuiește o consultație și nu stabilește un diagnostic.
Te rog să consulți un specialist înainte de a lua o decizie medicală.
Părerile pacienților noștri
Violeta Bonte
Violeta Bonte
2023-09-21
Recomand cu multa căldură este un loc în care copii se simt ca și acasă ia doamna doctor este un medic care pe lângă faptul ca își face meseria este și un om cu care poți comunica mulțumim întregi echipe pentru ajutorul acordat
John Adler
John Adler
2023-09-09
Ma bucur mult ca l-am intalnit pe Dr. Andrei. 10/10
Melania Ologu
Melania Ologu
2023-09-09
Domnul Andrei este un doctor rabdator si cu multa intelegere fata de copii!
Igor Scutaru
Igor Scutaru
2023-09-09
Il recomand cu caldura pe Dl. Dr. Andrei
Adriana Luca
Adriana Luca
2023-07-19
O echipa minunata iar dna doctor Burneci este nu doar o foarte buna profesionista dar si un om cald, generos si foarte empatic. ne bucuram mult ca ne sunteti un partener de nadejde!
Mihaela Diana Crepcia
Mihaela Diana Crepcia
2023-07-18
O recomand din suflet pe dna. dr. Burneci! Datorită dumneaei, astăzi, băiețelul meu este atât de bine!
Elisabeta Szabo
Elisabeta Szabo
2023-07-08
Suntem foarte mulțumiți de serviciul oferit de doamna Dr.Burneci Georgiana,a ajutat pe fata mea foarte mult și o recomand cu toată încrederea!
Alin Isac
Alin Isac
2023-07-06
Recomand! O adevărată profesionistă doamna doctor. Mi-a rezolvat o problemă de sănătate din familie.Personal foarte amabil! Mulțumesc pentru tot!