Sari la conținut

Cum vorbim despre război cu puiuții între 5 ani și adolescență

Cum vorbim despre război cu puiuții între 5 ani și adolescență

          Dragilor, vă mărturisesc sincer că am sperat să nu mai fie nevoie să terminăm seria despre abordarea temei războiului în discuțiile cu cei mici. Din păcate situația conflictuală de la granițele noastre persistă și astăzi vom vorbi despre copiii cu vârste cuprinse între 5-6 ani și adolescență.

            Indiferent că ne dorim sau nu, copiii între 5-8 ani sunt expuși informațiilor pe acest subiect și neliniștea, pe care o resimt prin prisma imaginației caracteristice acestei vârste, nu poate fi controlată decât prin discuții clare cu un părinte care își păstrează calmul. Au mare nevoie să audă că totul va fi bine, că sunt soluții pentru această situație și că părinții au grijă ca ei să fie protejați. „Războiul acesta este un conflict între armatele a două țări care nu au reusit să se înțeleagă. Pentru că unii oameni au devenit foarte furioși, au hotărât să folosească forța ca să îi convingă pe ceilalți să accepte ceea ce ei își doresc. Este este un lucru foarte serios, dar există mai multe variante de rezolvare și se lucrează intens la asta din toate părțile. Nu putem spune cât mai durează, dar există soluții pentru orice situație ar putea să apară”.

            La această vârstă confuzia și frica pot fi mascate sub diferite modificări în comportament, mai rar sunt exprimate direct. Luați în calcul această discuție și dacă observați că nu se mai bucură la lucruri care înainte îi făceau plăcere, devine mai agitat sau mai agresiv, are tulburări nou apărute în ceea ce privește somnul sau alimentația.

            Copilașii mai mari, de 9-12 ani, deja au cam învățat la orele de istorie ce este și ce implică un război. Incertitudinile lor vizează partea de viitor, în ceea ce îi privește. Ce li se poate întâmpla lor, părinților sau prietenilor ca urmare a acestui conflict. De aceea, este foarte important să îl întrebați cum se simte, care este părerea lui, dacă simte nevoia să facă ceva, de ce informații mai are nevoie. Nu vă lăsați păcăliți de aparenta maturitate de care pot să dea dovadă și oferiți-le aceleași confirmări ale siguranței.

            Cu riscul de a mă repeta săptămânal, în încheiere, vreau să vă reamintesc recomandările generale: discutați sincer și adaptat vârstei ceea ce se întâmplă, ascultați-i fără a le nega sau minimiza sentimentele, validați-le stările emotionale și dați-le asigurări că ei sunt în siguranță.

            Informațiile din acest articol sunt preluate din rubrica radio „Minutul de parenting” difuzată la Radio Timișoara, în data de 17 Martie 2022. Ascultă audio aici.

IMPORTANT
Acest articol are scop strict educativ! Nu înlocuiește o consultație și nu stabilește un diagnostic.
Te rog să consulți un specialist înainte de a lua o decizie medicală.
Părerile pacienților noștri
Violeta Bonte
Violeta Bonte
2023-09-21
Recomand cu multa căldură este un loc în care copii se simt ca și acasă ia doamna doctor este un medic care pe lângă faptul ca își face meseria este și un om cu care poți comunica mulțumim întregi echipe pentru ajutorul acordat
John Adler
John Adler
2023-09-09
Ma bucur mult ca l-am intalnit pe Dr. Andrei. 10/10
Melania Ologu
Melania Ologu
2023-09-09
Domnul Andrei este un doctor rabdator si cu multa intelegere fata de copii!
Igor Scutaru
Igor Scutaru
2023-09-09
Il recomand cu caldura pe Dl. Dr. Andrei
Adriana Luca
Adriana Luca
2023-07-19
O echipa minunata iar dna doctor Burneci este nu doar o foarte buna profesionista dar si un om cald, generos si foarte empatic. ne bucuram mult ca ne sunteti un partener de nadejde!
Mihaela Diana Crepcia
Mihaela Diana Crepcia
2023-07-18
O recomand din suflet pe dna. dr. Burneci! Datorită dumneaei, astăzi, băiețelul meu este atât de bine!
Elisabeta Szabo
Elisabeta Szabo
2023-07-08
Suntem foarte mulțumiți de serviciul oferit de doamna Dr.Burneci Georgiana,a ajutat pe fata mea foarte mult și o recomand cu toată încrederea!
Alin Isac
Alin Isac
2023-07-06
Recomand! O adevărată profesionistă doamna doctor. Mi-a rezolvat o problemă de sănătate din familie.Personal foarte amabil! Mulțumesc pentru tot!