Cum vorbim despre război cu adolescenții?
Cum vorbim despre război cu adolescenții?
Dragilor, vă mărturisesc că intenționam să vorbim despre cu totul alte subiecte la început de martie, dar iată că trăim într-o perioadă agitată și plină de incertitudini care ne afectează pe toți la nivel psihic. Este cutremurător ceea ce este expus pe toate canalele media și chiar și nouă, adulților, ne este greu să identificăm corect toată paleta de emoții prin care trecem și să le gestionăm corect. Unde mai pui și faptul că avem un distress marcat legat de adoptarea celei mai bune atitudini față de copiii noștri referitor la acest aspect. Așa că, în cele ce urmează, o să discutăm câteva recomandări în această direcție.
Este important să țineți cont de vârsta copilului și de faptul că trebuie să adoptați o atitudine cât mai onestă, adaptată lui!
O să începem cu adolescenții, pentru că ei sunt cei care, prin prisma accesului la toate mijloacele de comunicare, sunt cei mai expuși la informații pe care nu le puteți verifica în totalitate, iar săptămâna viitoare o să ne concentrăm pe copiii mai mici.
Dacă nu ați făcut-o până acum, deschideți o conversație cu ei pe această temă. Întrebați-i ce știu, dacă discută la școală sau cu prietenii despre ceea ce se întâmplă, ce părere au ei, cum se simt și care le sunt îngrijorările. În același timp, spuneți-le ce credeți și cum vă simțiți voi, corectați erorile din informațiile lor și indicați-le surse informaționale de încredere. Rezumați-vă la fapte concrete, nu faceți speculații despre ceea ce s-ar putea întâmpla în viitor. Și oferiți câtă informație este necesară, fără a pune accent pe lucrurile negative. Dacă insistă să urmărească știrile, faceți asta împreună, o dată pe zi și discutați ceea ce se difuzează.
Discutați despre cauzele umanitare ce vin în sprijinul refugiaților și întrebați-l dacă își dorește să participe în vreun fel, despre importanța compasiunii și a solidarității, dar și despre alte metode care simt că ar putea ajuta (rugăciune, meditație). Se vor simți mai siguri și încrezători dacă vor simți că pot face ceva care să aducă o diferență cât de mică. Vorbiți despre violență și de ce nu este niciodată o soluție, despre importanța dialogului în orice conflict.
Foarte important, nu le minimizați sau negați emoțiile. Nu le spuneți că nu au de ce să își facă griji! Explicați-le că este absolut normal să simtă confuzie, frică și că orice sentimente ar avea sunt complet justificate, dar că ele trebuie exprimate, înțelese și analizate. În același timp, urmăriți orice modificări în comportamentul lor și interveniți când este nevoie.
Informațiile din acest articol sunt preluate din rubrica radio „Minutul de parenting” difuzată la Radio Timișoara, în data de 03 Martie 2022. Ascultă audio aici.
Acest articol are scop strict educativ!
Nu inlocuieste o consultatie si nu stabileste un diagnostic.
Te rog sa consulti un specialist inainte de a lua o decizie medicala.