Sari la conținut

Cum să stabilim reguli?

Cum să stabilim reguli?

          Dragilor, săptămâna trecută am început să discutăm despre reguli și am trecut în revistă motivele pentru care este important să le stabilim. Așa cum v-am promis, astăzi o să vorbim despre adevărata provocare – cum să le instituim încât să aibă o rată de succes cât mai mare.

          Dați-mi voie să încep prin a mă repeta cu un lucru pe care l-am tot susținut pe parcursul întâlnirilor noastre săptămânale. Copiii au tendința să fie refractari și să se opună dacă li se impune ceva. Sunt șanse mult mai mari să se ajungă acolo unde vă doriți dacă transformați întreg procesul într-o negociere care să implice întreaga familie. Stabiliți o întâlnire la are să fiți toți ai casei prezenți (de la copil, mama, tata, la frați, bunici, cațel și purcel) și asigurați-vă că mergeți cu temele făcute la ea.

          Trebuie să explicați de ce vreți să instituiți această regulă. Nu vă așteptați ca ei să respecte ceva doar pentru că așa ați zis voi, că sunteți mai mari, sunteți părinții, sau mai știu eu ce alte motive credeți voi că sunt suficiente încât ei doar să se supună.

          Pentru a formula cât mai eficient, țineți cont de câteva aspecte 1. Spuneți-i ce vă așteptați ca el să facă, nu ce îi este interzis („când traversezi strada, mă iei de mâna”, în loc de „nu ai voie să traversezi strada singur”) 2. Folosiți propoziții scurte (după ce ne trezim, facem patul) 3. Explicați-le beneficiile respectării acestei reguli („Dacă vorbim pe rând, ceilalți o să fie mai atenți și o să înțeleagă ce vrem să spunem”) 4. Stabiliți consecințele pentru nerespectarea regulii („seara, toate jucăriile care nu sunt adunate, o să le punem deoparte și a doua zi nu o să te mai poți juca cu ele”, în loc de „să vezi tu că intr-o zi o să-ți arunc toate jucăriile”) 5. Întrebați-i dacă noua regulă li se pare corectă și, în măsura în care se poate, negociați cu ei încât toată lumea să fie mulțumită. 6. Rugați-i la sfârșit să repete regulile pe care le-ați stabilit împreună 7. Pentru cei mici s-ar putea dovedi util să afișați undeva regulile familiei, dar aveți grijă că ei abia așteaptă să vă prindă pe voi încălcându-le și să vă sancționeze 8. Trebuie să le acordați puțin timp să se obișnuiască cu noua regulă și să le amintiți de ea când au tendința să o încalce 9. Și foarte important, când își aduc aminte și o respectă, apreciați-i și validați-le verbal efortul.

          Continuăm data viitoare cu alte informații pe aceasta temă. Să ne auzim cu bine!

          Informațiile din acest articol sunt preluate din rubrica radio „Minutul de parenting” difuzată la Radio Timișoara, în data de 22 Septembrie 2022. Ascultă audio aici.

IMPORTANT
Acest articol are scop strict educativ! Nu înlocuiește o consultație și nu stabilește un diagnostic.
Te rog să consulți un specialist înainte de a lua o decizie medicală.
Părerile pacienților noștri
Violeta Bonte
Violeta Bonte
2023-09-21
Recomand cu multa căldură este un loc în care copii se simt ca și acasă ia doamna doctor este un medic care pe lângă faptul ca își face meseria este și un om cu care poți comunica mulțumim întregi echipe pentru ajutorul acordat
John Adler
John Adler
2023-09-09
Ma bucur mult ca l-am intalnit pe Dr. Andrei. 10/10
Melania Ologu
Melania Ologu
2023-09-09
Domnul Andrei este un doctor rabdator si cu multa intelegere fata de copii!
Igor Scutaru
Igor Scutaru
2023-09-09
Il recomand cu caldura pe Dl. Dr. Andrei
Adriana Luca
Adriana Luca
2023-07-19
O echipa minunata iar dna doctor Burneci este nu doar o foarte buna profesionista dar si un om cald, generos si foarte empatic. ne bucuram mult ca ne sunteti un partener de nadejde!
Mihaela Diana Crepcia
Mihaela Diana Crepcia
2023-07-18
O recomand din suflet pe dna. dr. Burneci! Datorită dumneaei, astăzi, băiețelul meu este atât de bine!
Elisabeta Szabo
Elisabeta Szabo
2023-07-08
Suntem foarte mulțumiți de serviciul oferit de doamna Dr.Burneci Georgiana,a ajutat pe fata mea foarte mult și o recomand cu toată încrederea!
Alin Isac
Alin Isac
2023-07-06
Recomand! O adevărată profesionistă doamna doctor. Mi-a rezolvat o problemă de sănătate din familie.Personal foarte amabil! Mulțumesc pentru tot!