Sari la conținut

Cum să reacționezi când copilul se accidentează?

Cum să reacționezi când copilul se accidentează?

       Dragilor, una dintre provocările constante ale părinților de pretutindeni este dată de accidentarile copiilor. Lumina ochilor tăi face o mișcare greșită și se lovește de scaun. Bineînțeles că te sperii și, pe moment, nu știi cum sa te comporți.

       Majoritatea părinților reacționează cu „Vezi ce se întâmplă dacă nu ești atent? Ți-am spus să fii atent!” sau cu „Gata, puișor, îi dăm na-na la scaun. Scaun rău!”.  Ambele sunt reacții greșite care o sa aibă repercursiuni pe viitor.

       Când se accidentează, cel mai indicat este să spunem „Te-ai lovit, îmi pare rău”. Copilul nu are nevoie în acel moment să i se țină morală, ci doar să simtă că părintele îi este aproape.

       Și când dăm na-na la scaunul cel rău ce îl învățăm? Că atunci cand cade și se lovește, indiferent că a fost vina lui sau nu, este vina cuiva, a altcuiva, a situației, a împrejurărilor. Pentru că trebuie să găsim un vinovat, nu?

       Și așa îl pregătim de conflict și de luptă. O sa meargă la grădiniță și o să înceapă să împingă și să bată copiii când se lovește mai tare. De ce? Pentru că i s-a impregnat că trebuie să pățească și alții ce a pățit el. Pentru că altcineva este vinovat pentru suferința lui.

       Dar dacă, atunci când cade, îl învățăm să facă dragă-dragă la scaun pentru că și pe el îl doare? Când te lovești de altcineva nu vă doare pe amândoi? Reacționând în acest mod îl înveți empatia, îl înveți să se pună în locul celuilalt și să aplaneze conflictele.

       Și astfel transformi accidentarea puiuțului tău într-o lecție de viața pentru care o să-ți mulțumească viitorul tău copil adult.

       Informațiile din acest articol sunt preluate din rubrica radio „Minutul de parenting” difuzată la Radio Timișoara, în data de 18 noiembrie 2021. Ascultă audio aici.

IMPORTANT
Acest articol are scop strict educativ! Nu înlocuiește o consultație și nu stabilește un diagnostic.
Te rog să consulți un specialist înainte de a lua o decizie medicală.
Părerile pacienților noștri
Violeta Bonte
Violeta Bonte
2023-09-21
Recomand cu multa căldură este un loc în care copii se simt ca și acasă ia doamna doctor este un medic care pe lângă faptul ca își face meseria este și un om cu care poți comunica mulțumim întregi echipe pentru ajutorul acordat
John Adler
John Adler
2023-09-09
Ma bucur mult ca l-am intalnit pe Dr. Andrei. 10/10
Melania Ologu
Melania Ologu
2023-09-09
Domnul Andrei este un doctor rabdator si cu multa intelegere fata de copii!
Igor Scutaru
Igor Scutaru
2023-09-09
Il recomand cu caldura pe Dl. Dr. Andrei
Adriana Luca
Adriana Luca
2023-07-19
O echipa minunata iar dna doctor Burneci este nu doar o foarte buna profesionista dar si un om cald, generos si foarte empatic. ne bucuram mult ca ne sunteti un partener de nadejde!
Mihaela Diana Crepcia
Mihaela Diana Crepcia
2023-07-18
O recomand din suflet pe dna. dr. Burneci! Datorită dumneaei, astăzi, băiețelul meu este atât de bine!
Elisabeta Szabo
Elisabeta Szabo
2023-07-08
Suntem foarte mulțumiți de serviciul oferit de doamna Dr.Burneci Georgiana,a ajutat pe fata mea foarte mult și o recomand cu toată încrederea!
Alin Isac
Alin Isac
2023-07-06
Recomand! O adevărată profesionistă doamna doctor. Mi-a rezolvat o problemă de sănătate din familie.Personal foarte amabil! Mulțumesc pentru tot!