Sari la conținut

Cum discutăm despre religie?

Cum discutăm despre religie?

       Dragilor, mari sau mici, tuturor ne plac sărbătorile. Le așteptăm cu fast și voie bună, dar în afară de faptul că de Paște vine iepurasul și de Craciun îi vizitează Moșul, ce altceva mai știu copiii voștri despre aceste zile? Le-ați vorbit despre însemnătatea lor religioasă? Chiar așa, ați abordat subiectul credinței și religiei cu ei? Cum ați procedat?

       Obiectivul nostru principal, ca și părinții, este să creștem copii echilibrați. Pentru a-l atinge trebuie să ne asigurăm că le oferim toate informațiile de care au nevoie pentru a-și cântări opțiunile și a lua decizii pe viitor.

       Indiferent că l-ați expus sau nu la credința voastră de când era mic prin rugăciuni ca „Înger, îngerașul meu”, că l-ați dus constant sau doar din când în când la biserică, în momentul în care copilul începe să pună întrebări legate de religie, trebuie să aveți pregătite răspunsurile.

       Ar fi bine să înceapă cu „eu cred că…”, astfel încât copilul să nu simtă că este obligat să-și însușească credințele voastre. Continuați să îi povestiți cât timp prezintă interes, când ați terminat întrebați-l ce părere are și ascultați-i punctul de vedere. Și faceți asta indiferent dacă voi credeți în Dumnezeu, Univers sau nu credeți în nici o formă de divinitate. Explicați-i că există o diferență între religie și credință, și că din toate religiile se poate asimila ceva bun. Că nu există neapărat una bună și restul rele și că fiecărui om trebuie sa îi fie respectat dreptul la credința proprie.

       Dacă faceți parte din grupul părinților practicanți religioși, vă sfătuiesc să le vorbiți despre un Dumnezeu blând, bun, care le poate oferi speranța și încredere în sine în momentele dificile. Haideți să lăsăm deoparte amenințările gen „Dacă nu ești cuminte te vede Doamne-Doamne”! Nu ajută cu nimic să îi fie frică și să creadă că este un tiran deasupra care abia așteaptă să facă ceva greșit de pe lista ca să-l pedepsească. Aceasta nu este decât o formă de manipulare comportamentală din partea voastră care poate duce la formarea de tensiuni și anxietăți profunde.

       Informațiile din acest articol sunt preluate din rubrica radio „Minutul de parenting” difuzată la Radio Timișoara, în data de 30 decembrie 2021. Ascultă audio aici.

IMPORTANT
Acest articol are scop strict educativ! Nu înlocuiește o consultație și nu stabilește un diagnostic.
Te rog să consulți un specialist înainte de a lua o decizie medicală.
Părerile pacienților noștri
Violeta Bonte
Violeta Bonte
2023-09-21
Recomand cu multa căldură este un loc în care copii se simt ca și acasă ia doamna doctor este un medic care pe lângă faptul ca își face meseria este și un om cu care poți comunica mulțumim întregi echipe pentru ajutorul acordat
John Adler
John Adler
2023-09-09
Ma bucur mult ca l-am intalnit pe Dr. Andrei. 10/10
Melania Ologu
Melania Ologu
2023-09-09
Domnul Andrei este un doctor rabdator si cu multa intelegere fata de copii!
Igor Scutaru
Igor Scutaru
2023-09-09
Il recomand cu caldura pe Dl. Dr. Andrei
Adriana Luca
Adriana Luca
2023-07-19
O echipa minunata iar dna doctor Burneci este nu doar o foarte buna profesionista dar si un om cald, generos si foarte empatic. ne bucuram mult ca ne sunteti un partener de nadejde!
Mihaela Diana Crepcia
Mihaela Diana Crepcia
2023-07-18
O recomand din suflet pe dna. dr. Burneci! Datorită dumneaei, astăzi, băiețelul meu este atât de bine!
Elisabeta Szabo
Elisabeta Szabo
2023-07-08
Suntem foarte mulțumiți de serviciul oferit de doamna Dr.Burneci Georgiana,a ajutat pe fata mea foarte mult și o recomand cu toată încrederea!
Alin Isac
Alin Isac
2023-07-06
Recomand! O adevărată profesionistă doamna doctor. Mi-a rezolvat o problemă de sănătate din familie.Personal foarte amabil! Mulțumesc pentru tot!