Sari la conținut

Cum a fost la școală?

Cum a fost la școală?

          Dragilor, astăzi abordăm o temă ce am observat că aduce multă frustrare în rândul părinților. Respectiv, încercarea de a afla cum a fost ziua puiuțului prin a-l întreba cum a fost/ce a făcut la școala, care se izbește de zidul dat de răspunsuri mult prea generale și nemulțumitoare precum „bine” sau „ca de obicei”. Și credeți-mă! Pentru ei întrebarea „cum a fost azi la școala?” este la fel de iritantă cum este pentru voi răspunsul.

          Știu că v-ați dori ca ei să înceapă un monolog în care să vă povestească pe nerăsuflate de la ce au mâncat pană la ce au învățat sau cum s-au distrat, dar haideți să vedem principalele motive pentru care lucrurile nu merg așa: relația de comunicare dintre voi nu este suficient de dezvoltată încât să se poată deschide ușor, nu simt că voi aveți o preocupare reală față de acest subiect (doar intrebarea este la fel de generală ca și „ce mai faci?” sau sunt lucruri care se petrec la școala și nu vi le spun din teama de a vă dezamagi sau frica de reacția voastră (în categoria aceasta avem conflictele cu alți copii, notele mai proaste).

          Haideți să vedem cum puteți afla ce s-a întâmplat la școală fără să întrebați exact cu aceste cuvinte. Faceți un ritual zilnic din a discuta despre lucrurile ce vi s-au întâmplat peste zi. Nu este nevoie să întrebați fix în momentul în care a terminat orele, poate fi foarte bine seara în timpul cinei sau la culcare. Întrebați copilul mic, de grădi, ce activitate i-a plăcut cel mai mult în ziua respectivă, cu ce i-a plăcut să se joace, dacă și-a făcut prieteni noi, dacă i-a plăcut mâncarea…și lista poate continua mult și bine. Cei mai mari, de școală, pot fi foarte ușor convinși să vorbească dacă începeți voi să povestiți cum v-a fost ziua la lucru, ce v-a plăcut și ce nu, ce experiențe ați avut. Puteți pune întrebări mai țintite, pentru a afla care a fost cea mai plăcută oră și de ce, ce oră l-a plictisit, care a fost cel mai inteesant lucru pe care l-a învățat în ziua respectivă, cu cine s-a jucat în pauze, care a fost momentul lui preferat din zi, s.a.m.d. Când vine vorba de adolescenți, știm toți că parcă se pune o pauză în relația de comunicare cu părinții. Încercați, la fel, prin întrebări mai țintite și reformulate, dar respectați-le nevoia de autonomie și nu insistați să aflați informații de la ei fără a oferi și voi la schimb. Iar acest ritual de comunicare de care ziceam la vârstă mică, vi se va dovedi foarte util prin tumultul adolescentin.

          Ne auzim săptămâna viitoare! Numai bine!

          Informațiile din acest articol sunt preluate din rubrica radio „Minutul de parenting” difuzată la Radio Timișoara, în data de 20 Octombrie 2022. Ascultă audio aici.

IMPORTANT
Acest articol are scop strict educativ! Nu înlocuiește o consultație și nu stabilește un diagnostic.
Te rog să consulți un specialist înainte de a lua o decizie medicală.
Părerile pacienților noștri
Violeta Bonte
Violeta Bonte
2023-09-21
Recomand cu multa căldură este un loc în care copii se simt ca și acasă ia doamna doctor este un medic care pe lângă faptul ca își face meseria este și un om cu care poți comunica mulțumim întregi echipe pentru ajutorul acordat
John Adler
John Adler
2023-09-09
Ma bucur mult ca l-am intalnit pe Dr. Andrei. 10/10
Melania Ologu
Melania Ologu
2023-09-09
Domnul Andrei este un doctor rabdator si cu multa intelegere fata de copii!
Igor Scutaru
Igor Scutaru
2023-09-09
Il recomand cu caldura pe Dl. Dr. Andrei
Adriana Luca
Adriana Luca
2023-07-19
O echipa minunata iar dna doctor Burneci este nu doar o foarte buna profesionista dar si un om cald, generos si foarte empatic. ne bucuram mult ca ne sunteti un partener de nadejde!
Mihaela Diana Crepcia
Mihaela Diana Crepcia
2023-07-18
O recomand din suflet pe dna. dr. Burneci! Datorită dumneaei, astăzi, băiețelul meu este atât de bine!
Elisabeta Szabo
Elisabeta Szabo
2023-07-08
Suntem foarte mulțumiți de serviciul oferit de doamna Dr.Burneci Georgiana,a ajutat pe fata mea foarte mult și o recomand cu toată încrederea!
Alin Isac
Alin Isac
2023-07-06
Recomand! O adevărată profesionistă doamna doctor. Mi-a rezolvat o problemă de sănătate din familie.Personal foarte amabil! Mulțumesc pentru tot!