Sari la conținut

Critica excesivă

Critica excesivă

          Dragilor, toți ne dorim ca vlăstarul nostru să crească și să înflorească într-un copac mare și puternic, care să aducă roade bogate pentru întreaga noastră muncă de părinți. Și facem tot ce ne stă în putință, ne comportăm cum știm noi mai bine, îi ajutăm și-i îndrumăm și le oferim tot ce este mai bun. Dar, vrând-nevrând, cum este și firesc, facem și greșeli pe parcurs. Din ceea ce văd zilnic la cabinet, una dintre cele care lasă urme serioase în dezvoltarea psihică a copilului, este critica și evidențierea permanentă doar a lucrurilor negative.

          Este bine și normal și firesc să îi atragem atenția copilului când face o greșeală, dar critica constantă, atac la persoană, nu la eveniment, etichetarea negativă a copilului în fel și chip, nu mai sunt normale și firești. Faptul că nu și-a făcut astăzi curat în cameră nu îl face leneș, cum nici o notă mică la matematică nu îl face prost. Știu că încercați să-l ajutați să nu mai facă la fel pe viitor, dar copiii, la fel ca și noi adulții de altfel, învață din experiență.

          Știți ce o să îl învețe jumătatea de oră de critică alocată fiecărei erori?- ascunderea și neasumarea pe viitor a greșelilor și dezvoltarea abilității de a minți. O să simtă că nu este suficient de bun (tu nu ai face-o dacă nu ți s-ar spune decât ceea ce faci greșit?), că este neacceptat, respins, inferior celorlalți. Își va forma o stimă de sine scăzută, va evita să aibă inițiativă din frica de a da greș, își va pierde motivația de a face lucruri pentru că oricum va fi criticat.

          Cum altfel să reacționăm? Începe prin a te pune în locul lui pentru a-i înțelege gândurile, emoțiile, intențiile și comportamentul și spune-i că îl înțelegi. Pune accent pe construirea unei relații sănătoase cu el prin timp petrecut împreună (chiar dacă nu este foarte mult cantitativ, asigura-te că este de calitate și că vă bucură pe amândoi). Repetă-i mereu că voi sunteți o echipă, nu acționați unul împotriva celuilalt, ci vă ascultați, ajutați și iubiți fără nici o condiție.

          Spune-i ce a făcut bine, chiar dacă rezultatul final nu a fost perfect (Ți-ai aranjat foarte bine lucrurile pe birou, dar cred că ar fi și mai frumos dacă ai șterge și praful). Pentru că nimănui nu îi place să i se impună lucruri, implică-l în găsirea de soluții pentru evitarea greșelilor (ce ai putea să faci diferit data viitoare?), întreabă-l dacă are nevoie de ajutor în implementarea ei (este ceva ce aș putea face ca să te ajut?), spune-i că ai încredere că va reuși și că nu este nici o problemă dacă nu o să îi iasă din prima și trebuie să mai adapteze pe parcurs.

            Informațiile din acest articol sunt preluate din rubrica radio „Minutul de parenting” difuzată la Radio Timișoara, în data de 21 Aprilie 2022. Ascultă audio aici.

IMPORTANT
Acest articol are scop strict educativ! Nu înlocuiește o consultație și nu stabilește un diagnostic.
Te rog să consulți un specialist înainte de a lua o decizie medicală.
Părerile pacienților noștri
Violeta Bonte
Violeta Bonte
2023-09-21
Recomand cu multa căldură este un loc în care copii se simt ca și acasă ia doamna doctor este un medic care pe lângă faptul ca își face meseria este și un om cu care poți comunica mulțumim întregi echipe pentru ajutorul acordat
John Adler
John Adler
2023-09-09
Ma bucur mult ca l-am intalnit pe Dr. Andrei. 10/10
Melania Ologu
Melania Ologu
2023-09-09
Domnul Andrei este un doctor rabdator si cu multa intelegere fata de copii!
Igor Scutaru
Igor Scutaru
2023-09-09
Il recomand cu caldura pe Dl. Dr. Andrei
Adriana Luca
Adriana Luca
2023-07-19
O echipa minunata iar dna doctor Burneci este nu doar o foarte buna profesionista dar si un om cald, generos si foarte empatic. ne bucuram mult ca ne sunteti un partener de nadejde!
Mihaela Diana Crepcia
Mihaela Diana Crepcia
2023-07-18
O recomand din suflet pe dna. dr. Burneci! Datorită dumneaei, astăzi, băiețelul meu este atât de bine!
Elisabeta Szabo
Elisabeta Szabo
2023-07-08
Suntem foarte mulțumiți de serviciul oferit de doamna Dr.Burneci Georgiana,a ajutat pe fata mea foarte mult și o recomand cu toată încrederea!
Alin Isac
Alin Isac
2023-07-06
Recomand! O adevărată profesionistă doamna doctor. Mi-a rezolvat o problemă de sănătate din familie.Personal foarte amabil! Mulțumesc pentru tot!