Sari la conținut

Copilul responsabil

Copilul responsabil

          Dragilor, am stabilit săptămâna trecută că astăzi o să continuăm cu sfaturi pentru a obține cooperarea copilului cu zâmbetul pe buze, sau cel puțin fără un scandal monstru în prealabil, la treburile casnice și a crește doza de responsabilitate generală de care dă dovadă. Am menționat deja să-i formați de mic rutine pentru momentele principale ale zilei, să-i atribuiți sarcini numai ale lui, să-i permiteți să vă ajute când vrea chiar dacă mai mult vă încurcă și să îî întăriți comportamentele pozitive prin a vă arăta țintit aprecierea. Haideți să continuăm!

          Copiii reacționează mult mai bine la dialog și negociere decât la impunere. Discutați cu el, întrebați-l ce crede că ar putea să facă pentru a ajuta, când i-ar pica cel mai bine sa facă asta și faceți un program. La urma urmei, chiar contează dacă își face curat în camera joi nu sâmbătă când ați decretat voi zi de curățenie? Sau este diferit dacă azi doar dă cu aspiratorul și abia mâine șterge praful?

          Voi sunteți exemplul copilului vostru și în ceea ce privește responsabilitatea. Așa că este esențial ca el să vadă că voi sunteți responsabili. Indiferent dacă vorbim despre a ajunge la timp când trebuie să îl luați de undeva, despre a vă aranja biroul la sfârșitul zilei sau a-i cumpăra acel lucru pe care i l-ați promis de ceva vreme. Toate sunt responsabilități asumate ale voastre pe care cel mic trebuie să vă vadă respectându-le înainte să se grăbească să execute la rândul lui lucruri doar pentru că așa îi cereți.

          Evitați să îi învinovățiți și să vă asumați rolul de victime ale sorții în fața lui. Fraze de genul „eu lucrez toată ziua pentru tine și tu nu poți să faci nici măcar atâta lucru pentru mine” sau „îți bați joc de mine și de munca mea”, fac atat de mult rău în dezvoltarea psihică a unui copil, încât ar trebui interzise prin lege.

          Nu vă etichetați copilul la fiind leneș, iresponsabil sau mai știu eu ce vă trece prin cap când veniti seara acasă și găsiți totul vraiște. Adresându-i acest fel de apelative în mod repetat nu o sa-l facă decât să se resemneze în fața lor și să le accepte ca făcând parte din personalitatea sa. Dacă mama îi spune asta mereu, înseamnă că el chiar este leneș și iresponsabil. Și sunt convinsă că nu vă doriți  să se autodefinească folosind aceste cuvinte.

          Alegându-vă bine bătăliile și permitându-le să vă fie aliați nu subordonați, războiul este pe jumătate câștigat.

          Informațiile din acest articol sunt preluate din rubrica radio „Minutul de parenting” difuzată la Radio Timișoara, în data de 05 Mai 2022. Ascultă audio aici.

IMPORTANT
Acest articol are scop strict educativ! Nu înlocuiește o consultație și nu stabilește un diagnostic.
Te rog să consulți un specialist înainte de a lua o decizie medicală.
Părerile pacienților noștri
Violeta Bonte
Violeta Bonte
2023-09-21
Recomand cu multa căldură este un loc în care copii se simt ca și acasă ia doamna doctor este un medic care pe lângă faptul ca își face meseria este și un om cu care poți comunica mulțumim întregi echipe pentru ajutorul acordat
John Adler
John Adler
2023-09-09
Ma bucur mult ca l-am intalnit pe Dr. Andrei. 10/10
Melania Ologu
Melania Ologu
2023-09-09
Domnul Andrei este un doctor rabdator si cu multa intelegere fata de copii!
Igor Scutaru
Igor Scutaru
2023-09-09
Il recomand cu caldura pe Dl. Dr. Andrei
Adriana Luca
Adriana Luca
2023-07-19
O echipa minunata iar dna doctor Burneci este nu doar o foarte buna profesionista dar si un om cald, generos si foarte empatic. ne bucuram mult ca ne sunteti un partener de nadejde!
Mihaela Diana Crepcia
Mihaela Diana Crepcia
2023-07-18
O recomand din suflet pe dna. dr. Burneci! Datorită dumneaei, astăzi, băiețelul meu este atât de bine!
Elisabeta Szabo
Elisabeta Szabo
2023-07-08
Suntem foarte mulțumiți de serviciul oferit de doamna Dr.Burneci Georgiana,a ajutat pe fata mea foarte mult și o recomand cu toată încrederea!
Alin Isac
Alin Isac
2023-07-06
Recomand! O adevărată profesionistă doamna doctor. Mi-a rezolvat o problemă de sănătate din familie.Personal foarte amabil! Mulțumesc pentru tot!