Sari la conținut

Copilul care a crescut

Copilul care a crescut

          Dragilor, ne amintim toți momentul exact în care ne-au fost puse prima dată în brațe mogâldețele mici ce ne-au transformat viața. Etapele prin care am trecut împreună cu ei, de la a fi un nou-născut neajutorat, la copilul mic și dulce ce trăia pentru noi, la odorul care punea întrebări și lua de bună părerea noastră despre lume, s-au transformat în amintiri neprețuite și, de foarte multe ori, nu realizăm că avem în fața noastră un copil-om mare.

          Astăzi vreau să ne concentrăm pe acest aspect. Și, deși sunt de acord cu sintagma „cât de mare ar fi copilul, părintele tot părinte rămâne”, țin să vorbim despre importanța adaptării noastre la creșterea lor.

          Dacă este firesc la vârstă mică să avem controlul absolut, să facem alegeri și să decidem noi pentru binele lor, pe măsură ce cresc trebuie să le permitem preluarea  treptată a acestora. De ce am zis trebuie? Pentru că, în acest fel, nu vor fugi de voi în căutarea libertății ci vor accepta să îi ghidați pe mai departe, își dezvoltă autocontrolul și capacitatea de a-și asuma consecințele propriilor greșeli, iar în relația voastră nu vor exista resentimente care să îi determine să plece cât mai departe de aria geografică în sunteți.

          Haideți să vedem și cum să faceți asta! Stabiliți reguli clare, corecte, în limita bunului simț și explicați-i care este rostul lor. Fiți consecvenți în a le aplica, dar și în deciziile pe care le luați pentru familie. Acordați-i încredere pentru lucrurile pe care zice că le poate gestiona, libertatea de care are nevoie pentru a le face, sprijinul vostru când are nevoie de el, explicați-i că o să primească și mai multă independență dacă se dovedește a fi responsabil și acordați-i-o.

          Și, deși este greu pentru noi părinții să îi vedem cum de detașează de cuib și trăim stări contradictorii, haideți de evităm extremele! Nu puteți să îi ziceți astăzi „Gata! Ești de capul tau acum”, ca mâine să îi puneți hainele frumos în dulap și să îi lustruiți pantofii.

          Această detașare poate fi dureroasă de ambele părți, dar voi trebuie să fiți conștienți că întârzierea ei, poate duce la mari probleme viitorului adult.

          Ne auzim săptămâna viitoare! Numai bine!

          Informațiile din acest articol sunt preluate din rubrica radio „Minutul de parenting” difuzată la Radio Timișoara, în data de 03 Noiembrie 2022. Ascultă audio aici.

IMPORTANT
Acest articol are scop strict educativ!
Nu inlocuieste o consultatie si nu stabileste un diagnostic.
Te rog sa consulti un specialist inainte de a lua o decizie medicala.
Părerile clienților noștri

Recenzii adăugate de clienți

Violeta Bonte
Violeta Bonte
2023-09-21
Recomand cu multa căldură este un loc în care copii se simt ca și acasă ia doamna doctor este un medic care pe lângă faptul ca își face meseria este și un om cu care poți comunica mulțumim întregi echipe pentru ajutorul acordat
John Adler
John Adler
2023-09-09
Ma bucur mult ca l-am intalnit pe Dr. Andrei. 10/10
Melania Ologu
Melania Ologu
2023-09-09
Domnul Andrei este un doctor rabdator si cu multa intelegere fata de copii!
Igor Scutaru
Igor Scutaru
2023-09-09
Il recomand cu caldura pe Dl. Dr. Andrei
Adriana Luca
Adriana Luca
2023-07-19
O echipa minunata iar dna doctor Burneci este nu doar o foarte buna profesionista dar si un om cald, generos si foarte empatic. ne bucuram mult ca ne sunteti un partener de nadejde!
Mihaela Diana Crepcia
Mihaela Diana Crepcia
2023-07-18
O recomand din suflet pe dna. dr. Burneci! Datorită dumneaei, astăzi, băiețelul meu este atât de bine!
Elisabeta Szabo
Elisabeta Szabo
2023-07-08
Suntem foarte mulțumiți de serviciul oferit de doamna Dr.Burneci Georgiana,a ajutat pe fata mea foarte mult și o recomand cu toată încrederea!
Alin Isac
Alin Isac
2023-07-06
Recomand! O adevărată profesionistă doamna doctor. Mi-a rezolvat o problemă de sănătate din familie.Personal foarte amabil! Mulțumesc pentru tot!