Sari la conținut

Comportamentul urât pentru atenție

Comportamentul urât pentru atenție

          Dragilor, încercăm să le oferim puiuților noștrii cât de mult putem și tot ceea ce știm noi mai bine dar, cu toate acestea, sunt momente în care ne dăm seama clar că ei se comportă urât doar pentru a atrage atenția, a noastră sau a celor din jur. Și pentru că am văzut acest gen de comportament de nenumărate ori în cabinet, aș vrea să discutăm puțin pe marginea acestui subiect.

          De mici, comportamentul copiilor este ghidat de obținerea manifestărilor de iubire și a atenției părinților. Acesta este motivul pentru care gălușca are tendința să repete la nesfârșit o acțiune care i-a adus felicitări și îmbrățisări din partea lor. Dar, pe măsură ce crește, noi ne putem lăsa prinși în nebunia vieții cotidiene și, între job, cumpărături, gătit, curățenie și alte cele, nu ne mai alocăm sufcient timp pentru a valida și a ne exprima adecvat aprecierea față de comportamentele pozitive și reușitele lor constante și le luăm de bune.

          Acesta este punctul în care am deschis ușa comportamentelor negative despre care discutăm. Copiii au o nevoie primordială de atenție din partea părinților și, dacă nu reușesc să o obțină comportându-se frumos, se adaptează și caută alte variante prin care să o obțină. Și așa-i că lovindu-și fratele mai mic sau spărgând platoul de la bunica o să i-o oferiți? Chiar dacă faceți asta doar ca să îl certați și să îl pedepsiți, el și-a atins scopul. Pentru o perioadă scurtă de timp, a avut atenția voastră exclusivă.

          Bine, bine, și ce putem face? Pentru a le preveni, încercați să petreceți timp doar cu el, chiar dacă vorbim în unele zile de 10 minute, care să știe că este timpul vostru împreună și că are întreaga voastră atenție. Și nu, nu se pune dacă vorbiți cu el între timp ce spălați vasele sau vă uitați la știri. Faceți-vă un obicei din a observa și aprecia comportamentele pozitive, chiar dacă sunt normale. O vorbă bună zisă când s-a dus singur la teme, și-a pus farfuria la spălat, s-a spălat pe dinți fără ca voi să îi cereți asta sau s-a jucat frumos cu fratele, este o întărire a unui comportament pe care voi vreți să îl repete.

          Când copilul manifestă un comportament negativ, aplicați metodic următorii pași 1. Îi spuneți, fără a folosi un ton enervat, că acest comportament nu este tolerat la voi în casă. Dacă în 2-3 minute nu se oprește, treceți la 2. îl avertizați că dacă nu încetează cu acest comportament, vor exista consecințe (va fi trimis în camera lui, nu se va mai putea juca în continuare cu jucăriile pe care le aruncă). Dacă după 2-3 minute nu a încetat… 3. se aplică consecința (trimiterea în cameră, confiscarea telefonului sau orice ați specificat la punctul 2). Insist pe informația că această abordare este eficientă aplicată regulat, doar dacă este fără nervi. Calmul vostru în aceste situații este cheia succesului.

          Pe data viitoare! Numai bine!

          Informațiile din acest articol sunt preluate din rubrica radio „Minutul de parenting” difuzată la Radio Timișoara, în data de 11 Noiembrie 2022. Ascultă audio aici.

IMPORTANT
Acest articol are scop strict educativ! Nu înlocuiește o consultație și nu stabilește un diagnostic.
Te rog să consulți un specialist înainte de a lua o decizie medicală.
Părerile pacienților noștri
Violeta Bonte
Violeta Bonte
2023-09-21
Recomand cu multa căldură este un loc în care copii se simt ca și acasă ia doamna doctor este un medic care pe lângă faptul ca își face meseria este și un om cu care poți comunica mulțumim întregi echipe pentru ajutorul acordat
John Adler
John Adler
2023-09-09
Ma bucur mult ca l-am intalnit pe Dr. Andrei. 10/10
Melania Ologu
Melania Ologu
2023-09-09
Domnul Andrei este un doctor rabdator si cu multa intelegere fata de copii!
Igor Scutaru
Igor Scutaru
2023-09-09
Il recomand cu caldura pe Dl. Dr. Andrei
Adriana Luca
Adriana Luca
2023-07-19
O echipa minunata iar dna doctor Burneci este nu doar o foarte buna profesionista dar si un om cald, generos si foarte empatic. ne bucuram mult ca ne sunteti un partener de nadejde!
Mihaela Diana Crepcia
Mihaela Diana Crepcia
2023-07-18
O recomand din suflet pe dna. dr. Burneci! Datorită dumneaei, astăzi, băiețelul meu este atât de bine!
Elisabeta Szabo
Elisabeta Szabo
2023-07-08
Suntem foarte mulțumiți de serviciul oferit de doamna Dr.Burneci Georgiana,a ajutat pe fata mea foarte mult și o recomand cu toată încrederea!
Alin Isac
Alin Isac
2023-07-06
Recomand! O adevărată profesionistă doamna doctor. Mi-a rezolvat o problemă de sănătate din familie.Personal foarte amabil! Mulțumesc pentru tot!