Sari la conținut

Comparația cu alți copii

Comparația cu alți copii

       Dragilor, într-o societate care încurajează rezultatele bune prin competiție, este ușor să cazi pradă la a-ți compara copilul cu alții. „Fratele tău este mai cuminte decât tine” sau „Tu de ce nu ai luat zece ca Maria?” sunt cuvinte care ne-au marcat pe noi și, din păcate, continuă să afecteze generații întregi de copii.

       Chiar dacă ideea de la bază este de a motiva copilul să își atingă potențialul, comparația cu un alt copil nu face altceva decât să transmită nemulțumirea părinților. Cât de mult credeți că durează de la a zice părintele „De ce nu ești și tu ca Maria?” până ce copilul gândește „Dacă mama, cea care știe tot, spune că nu sunt suficient de bun, înseamnă că nu sunt suficient de bun”?. Această cale se continuă cu stima de sine scăzută, tendințe la evitare, descurajare și renunțare, relații fragile cu frații și ceilalți copii, victimizare, motivație scăzută și multe alte trăsături pe care nu ni le dorim la copilul nostru.

       Singura comparație acceptată este cea cu propria persoană, raportându-ne la criteriul timp. „Înainte erai mai atent. S-a intamplat ceva despre care vrei să vorbim?” sau „Observ că acum ești mai puțin implicat la școală. Te pot ajuta cu ceva?” sunt exemple de comparații care nu genereaza frustrare și care lasă ușa deschisă pentru comunicare.

       Și haideți să mai facem un lucru benefic în educația copiilor noștri! Să facem și comparații pozitive! Pentru a asigura copilului acceptarea și motivația de care are nevoie, este suficient să repetăm „Ai toate motivele să fii mândru de cât ai progresat în ultimele luni. Eu sunt mândră de tine!”.

       Informațiile din acest articol sunt preluate din rubrica radio „Minutul de parenting” difuzată la Radio Timișoara, în data de 2 decembrie 2021. Ascultă audio aici.

IMPORTANT
Acest articol are scop strict educativ! Nu înlocuiește o consultație și nu stabilește un diagnostic.
Te rog să consulți un specialist înainte de a lua o decizie medicală.
Părerile pacienților noștri
Violeta Bonte
Violeta Bonte
2023-09-21
Recomand cu multa căldură este un loc în care copii se simt ca și acasă ia doamna doctor este un medic care pe lângă faptul ca își face meseria este și un om cu care poți comunica mulțumim întregi echipe pentru ajutorul acordat
John Adler
John Adler
2023-09-09
Ma bucur mult ca l-am intalnit pe Dr. Andrei. 10/10
Melania Ologu
Melania Ologu
2023-09-09
Domnul Andrei este un doctor rabdator si cu multa intelegere fata de copii!
Igor Scutaru
Igor Scutaru
2023-09-09
Il recomand cu caldura pe Dl. Dr. Andrei
Adriana Luca
Adriana Luca
2023-07-19
O echipa minunata iar dna doctor Burneci este nu doar o foarte buna profesionista dar si un om cald, generos si foarte empatic. ne bucuram mult ca ne sunteti un partener de nadejde!
Mihaela Diana Crepcia
Mihaela Diana Crepcia
2023-07-18
O recomand din suflet pe dna. dr. Burneci! Datorită dumneaei, astăzi, băiețelul meu este atât de bine!
Elisabeta Szabo
Elisabeta Szabo
2023-07-08
Suntem foarte mulțumiți de serviciul oferit de doamna Dr.Burneci Georgiana,a ajutat pe fata mea foarte mult și o recomand cu toată încrederea!
Alin Isac
Alin Isac
2023-07-06
Recomand! O adevărată profesionistă doamna doctor. Mi-a rezolvat o problemă de sănătate din familie.Personal foarte amabil! Mulțumesc pentru tot!