Televizorul pe post de dădacă
Televizorul pe post de dădacă
Dragilor, în societatea în care trăim, care cere perfecțiune de la noi pe toate planurile vieții, este de înțeles că uneori căutăm, hai să le zicem „scurtături” pentru a ne achita de toate obligațiile ce ne sunt impuse sau ni le auto-impunem. Copiii nu se mai cresc unul pe altul, cum zice generația de părinți ai noștri; nu mai merg singuri să se joace șotron în fața blocului, ci trebuie duși în parcuri care mai de care, ca să nu mai vorbim de tot felul de activități; nu mai mănâncă de toate, cum aparent făceam noi, ci au tot felul de indicații și restricții alimentare. Și sunt multe de acest fel… Nu mă înțelegeți greșit, nu zic că era mai bine cum se proceda atunci. Dar dacă mai adăugăm și faptul că acum părinții lucrează aproape zi-lumina și avem pretenția de la noi să fie și casa imaculată, devine ușor de înțeles de ce în multe familii telefonul și televizorul au ajuns să fie luate pe post de dădacă.
Pentru că la cabinet se observă cu ochiul liber creșterea marcată a cazurilor de copii afectați negativ de această “dădacă virtuală”, astăzi o să începem discuția despre impactul ecranelor în dezvoltarea psihică a puiuților noștri.
Și începem cu tulburările de limbaj. Tot mai mulți copii încep să vorbească mai târziu și au dificultăți de pronunție, iar acest lucru nu este deloc surprinzator luând în calcul faptul că în aproximativ una din trei locuințe televizorul este aproape permanent pornit. Gândiți-vă că în prima parte a vieții, copiii învață aproape tot prin imitație, iar interacțiunea cu părintele, interesul lui de a imita și încerca să pronunțe după modelul adultului, precum și capacitatea de a fi atent la ce i se spune, sunt mult diminuate, chiar dacă nu vorbim despre vizionare activă și televizorul este pornit doar pe canale care nu prezintă interes pentru el.
Ca și situație ideală, copiii cu vârste de până la 3 ani, nici nu ar trebui să știe cum arată telefonul sau televizorul pornite, dar luați în calcul că fiecare oră petrecută în fața ecranelor contează în mod negativ și că se adună tot timpul, nu doar perioadele mai prelungite de expunere.
Informațiile din acest articol sunt preluate din rubrica radio „Minutul de parenting” difuzată la Radio Timișoara, în data de 12 Mai 2022. Ascultă audio aici.
Acest articol are scop strict educativ! Nu înlocuiește o consultație și nu stabilește un diagnostic.
Te rog să consulți un specialist înainte de a lua o decizie medicală.
EXCELENT Pe baza a 35 de recenzii Diana Plesa2025-01-27Trustindex verifică că sursa originală a recenziei este Google. Bună ziua. Consultați și copii cu vârsta de 8 ani, pe motiv neurologic? Violeta Bonte2023-09-21Trustindex verifică că sursa originală a recenziei este Google. Recomand cu multa căldură este un loc în care copii se simt ca și acasă ia doamna doctor este un medic care pe lângă faptul ca își face meseria este și un om cu care poți comunica mulțumim întregi echipe pentru ajutorul acordat John Adler2023-09-09Trustindex verifică că sursa originală a recenziei este Google. Ma bucur mult ca l-am intalnit pe Dr. Andrei. 10/10 Melania Ologu2023-09-09Trustindex verifică că sursa originală a recenziei este Google. Domnul Andrei este un doctor rabdator si cu multa intelegere fata de copii! Igor Scutaru2023-09-09Trustindex verifică că sursa originală a recenziei este Google. Il recomand cu caldura pe Dl. Dr. Andrei Adriana Luca2023-07-19Trustindex verifică că sursa originală a recenziei este Google. O echipa minunata iar dna doctor Burneci este nu doar o foarte buna profesionista dar si un om cald, generos si foarte empatic. ne bucuram mult ca ne sunteti un partener de nadejde! Mihaela Diana Crepcia2023-07-18Trustindex verifică că sursa originală a recenziei este Google. O recomand din suflet pe dna. dr. Burneci! Datorită dumneaei, astăzi, băiețelul meu este atât de bine! Elisabeta Szabo2023-07-08Trustindex verifică că sursa originală a recenziei este Google. Suntem foarte mulțumiți de serviciul oferit de doamna Dr.Burneci Georgiana,a ajutat pe fata mea foarte mult și o recomand cu toată încrederea! Alin Isac2023-07-06Trustindex verifică că sursa originală a recenziei este Google. Recomand! O adevărată profesionistă doamna doctor. Mi-a rezolvat o problemă de sănătate din familie.Personal foarte amabil! Mulțumesc pentru tot!Certificat de: TrustindexInsigna verificată Trustindex este Simbolul Universal al Încrederii. Doar cele mai bune companii pot obține insigna verificată cu un scor de recenzie deasupra 4.5, bazat pe recenziile clienților din ultimele 12 luni. Citește mai mult