Sari la conținut

Trebuie să îți iubești fratele!

Trebuie să îți iubești fratele!

       Dragilor, astăzi vom discuta despre o temă la care se vor putea raporta mai bine acei părinți dintre voi care au avut frați sau surori, pentru că au în spate experiența de a li se cere de către părinți să îi iubească doar pentru că aceștia există și conștientizarea că este un lucru imposibil de făcut doar pentru că așa trebuie. Așa că, haideți să vedem de ce nu este bine să îi spui copilului „Trebuie să îl iubești pentru că este fratele tău”!

       Apariția unui nou membru în familie este o provocare pentru orice copil. Dintr-o dată, nu se mai rezumă totul la el și trebuie să împartă atenția și afecțiunea părinților cu un străin. Pentru că da, indiferent cât de minunată o să devină în timp relația dintre ei, în momentul în care apare pe lume cel mic, este un străin. Voi v-ati iubit soția sau cel mai bun prieten din momentul în care i-ați văzut prima dată? Sau a fost un proces de durată care s-a amplificat pe măsură ce i-ați cunoscut? A-i spune că trebuie să iubească acel străin, când el simte oricum o doză mai mică sau mai mare de gelozie față de acesta, nu face decât să îi invalideze sentimentele reale, să îi creeze sentimente de vinovăție și să îi producă frustrări care, mai mult ca sigur, își vor pune amprenta pe relația viitoare, atât a voastra cât și a lor.

       Noi, românii, avem o zicală care se pliază exact și pe situația aceasta – „dragoste cu de-a sila nu există”. Așa că, în loc să forțăm și să impunem anumite sentimente unui copil, haideți să alegem o cale mai eficientă. Povestiți-le cât de importantă este familia, câte avantaje au și vor avea pentru ca în viața lor există un frate sau o soră, dacă aveți voi înșivă frați, dați-le un exemplu prin interacțiunea pe care o aveți cu aceștia, validați-le sentimentele spunându-le că și voi ați avut o perioadă în care nu v-ați iubit frații la fel de mult ca în prezent. Întrebați copilul cum se simte acum în legătură cu apariția celui mic, chiar dacă anterior și l-au dorit și ei, și spuneți-i că nu este greșit indiferent ce sentimente are, ca pe masura ce se vor cunoaște mai bine cel mai probabil se vor iubi din ce în ce mai mult și că, chiar dacă o perioadă este posibil să trebuiască să îi acordați mai multă atenție celui mic pentru ca este complet neajutorat, pe el îi iubiți la fel de mult și v-ar face mare plăcere dacă ar vrea să va ajute din când în când cu a avea grijă de el. Și, foarte important, găsiți timp pentru a-l petrece cu el 1 la 1, nu îl responsabilizați pentru ce face fratele său cu a avea grija de el și amintiți-vă că este responsabilitatea voastră să creați între ei o relație care sa ducă în timp la iubire.

       Informațiile din acest articol sunt preluate din rubrica radio “Minutul de parenting” difuzată la Radio Timișoara, în data de 31 Martie 2022. Ascultă audio aici.

IMPORTANT
Acest articol are scop strict educativ!
Nu inlocuieste o consultatie si nu stabileste un diagnostic.
Te rog sa consulti un specialist inainte de a lua o decizie medicala.
Părerile clienților noștri

Recenzii adăugate de clienți

Marius
Marius
09/02/2023
da, este ok
Felicia Cretan
Felicia Cretan
25/08/2022
Multumesc doamnei doctor pentru tot suportul oferit si o recomandam cu caldura tuturor celor care au nevoie de un medic bun.
Victoria Golea
Victoria Golea
10/10/2021
Vocație, pasiune, abnegaţie, muncă şi dăruire nelimitate. Mult succes!!!