Televizorul pe post de dădacă

Televizorul pe post de dădacă

          Dragilor, în societatea în care trăim, care cere perfecțiune de la noi pe toate planurile vieții, este de înțeles că uneori căutăm, hai să le zicem „scurtături” pentru a ne achita de toate obligațiile ce ne sunt impuse sau ni le auto-impunem. Copiii nu se mai cresc unul pe altul, cum zice generația de părinți ai noștri; nu mai merg singuri să se joace șotron în fața blocului, ci trebuie duși în parcuri care mai de care, ca să nu mai vorbim de tot felul de activități; nu mai mănâncă de toate, cum aparent făceam noi, ci au tot felul de indicații și restricții alimentare. Și sunt multe de acest fel… Nu mă înțelegeți greșit, nu zic că era mai bine cum se proceda atunci. Dar dacă mai adăugăm și faptul că acum părinții lucrează aproape zi-lumina și avem pretenția de la noi să fie și casa imaculată, devine ușor de înțeles de ce în multe familii telefonul și televizorul au ajuns să fie luate pe post de dădacă.

          Pentru că la cabinet se observă cu ochiul liber creșterea marcată a cazurilor de copii afectați negativ de această “dădacă virtuală”, astăzi o să începem discuția despre impactul ecranelor în dezvoltarea psihică a puiuților noștri.

          Și începem cu tulburările de limbaj. Tot mai mulți copii încep să vorbească mai târziu și au dificultăți de pronunție, iar acest lucru nu este deloc surprinzator luând în calcul faptul că în aproximativ una din trei locuințe televizorul este aproape permanent pornit. Gândiți-vă că în prima parte a vieții, copiii învață aproape tot prin imitație, iar interacțiunea cu părintele, interesul lui de a imita și încerca să pronunțe după modelul adultului, precum și capacitatea de a fi atent la ce i se spune, sunt mult diminuate, chiar dacă nu vorbim despre vizionare activă și televizorul este pornit doar pe canale care nu prezintă interes pentru el.

          Ca și situație ideală, copiii cu vârste de până la 3 ani, nici nu ar trebui să știe cum arată telefonul sau televizorul pornite, dar luați în calcul că fiecare oră petrecută în fața ecranelor contează în mod negativ și că se adună tot timpul, nu doar perioadele mai prelungite de expunere.

          Informațiile din acest articol sunt preluate din rubrica radio “Minutul de parenting” difuzată la Radio Timișoara, în data de 12 Mai 2022. Ascultă audio aici.

IMPORTANT
Acest articol are scop strict educativ!
Nu inlocuieste o consultatie si nu stabileste un diagnostic.
Te rog sa consulti un specialist inainte de a lua o decizie medicala.
Părerile clienților noștri

Recenzii adăugate de clienți

Felicia Cretan
Felicia Cretan
25. August, 2022.
Multumesc doamnei doctor pentru tot suportul oferit si o recomandam cu caldura tuturor celor care au nevoie de un medic bun.
Victoria Golea
Victoria Golea
10. Octombrie, 2021.
Vocație, pasiune, abnegaţie, muncă şi dăruire nelimitate. Mult succes!!!
Matei Buchi
Matei Buchi
6. Octombrie, 2021.
La cabinetul doamnei doctor e mereu o plăcere să mergi,pe lângă serviciile de cea mai bună calitate,doamna doctor e o persoană calmă,răbdătoare și foarte bine pregătită în domeniul de psihiatrie pediatrică.Caută întotdeauna cele mai bune tratamente pentru pacienți și ține cont de părerile acestora.Dacă doriți să fiți tratat cu respect vă recomand din suflet cab.doamnei doctor Burneci Georgeana. Noi îi mulțumim enorm pentru tot ajutorul.
TheSporea
TheSporea
10. Decembrie, 2020.
Pentru noi a fost o cea mai buna,dupa aproape 3 ani de mers la tot felul de doctori, psihologi, psihiatrii, neurologi, dansa ne- a pus diagnostic, ne- a indrumat pasii pentru a- i fi cat mai bine fetitei.Ne-a raspuns la orice intrebare si ne- a ajutat cum a stiut dansa mai bine.O recomand din suflet, este foarte rabdatoare, calma. Nota 10+.
Luiza David Horoba
Luiza David Horoba
4. Noiembrie, 2020.
Recomand cu căldură!profesionalism,seriozitate.