Te iubesc dacă ...

Te iubesc dacă ...

          Dragilor, pentru că tot suntem în luna iubirii, am ales să discutăm astăzi despre iubirea față de propriul copil. Sunt convinsă că v-ați gândit automat că acesta este cel mai mare, pur și profund tip de iubire. Și, cu toate acestea, în acest sector facem unele dintre cele mai frecvente și dăunătoare greșeli de parenting.

          Cel mai frecvent se întâmplă ca ei să creadă că nu sunt iubiți de către părinți pentru că noi, într-un fel sau altul, le-am indus că îi iubim dacă sunt cuminți și ne ascultă, dacă au numai note bune la școala sau mai știu eu ce altă cerință de-a nostră îndeplinesc. Asta înseamnă că, de fapt, cu sau fără voie, le-am condiționat iubirea.

          Copilului trebuie să i se impregneze că părinții îl iubesc indiferent de greșelile pe care le comite. Dacă stabiliți pedepse pentru acțiunile negative, acestea trebuie să fie precedate de discuții în care copilul este asigurat că nu vă va pierde dragostea din cauza a ceea ce a făcut, dar că există o consecință a faptelor lui. În acest fel se vor evita sentimente de vinovăție, de nesiguranță și senzația lui că nu mai este iubit.

          Eu știu că vă iubiți copiii necondiționat. Dar ei știu asta? Pentru ca un copil să simtă că este iubit necondiționat el nu trebuie să fie judecat, criticat dur, șantajat sentimental sau manipulat de catre părinți.

          Condiționarea iubirii prin fraze gen “nu te mai iubesc pentru că ai spart lampa” sau „O să te iubesc mai mult dacă îți faci curat în cameră” duce, printre altele, la stimă de sine scăzută, teamă de eșec, anxietate, dificultăți de acceptare a propriei persoane, tulburări de alimentație, iar acești copii au o capacitate de memorare și o dezvoltare generală a creierului inferioară celor care nu simt că iubirea părinților este condiționată de comportamentul și performanțele pe care le au.

          Haideți să îl uităm pe „dacă” atunci când îi declarăm copilului dragostea noastră! Spuneți-i, în schimb, „O să te iubesc mereu la fel de mult, indiferent ce s-ar întâmpla!”, și o să vedeți cât de mult se va îmbunătăți relația și comunicarea dintre voi.

Informațiile din acest articol sunt preluate din rubrica radio „Minutul de parenting” difuzată la Radio Timișoara, în data de 17 Februarie 2022. Ascultă audio aici.

IMPORTANT
Acest articol are scop strict educativ!
Nu inlocuieste o consultatie si nu stabileste un diagnostic.
Te rog sa consulti un specialist inainte de a lua o decizie medicala.
Părerile clienților noștri

Recenzii adăugate de clienți

Felicia Cretan
Felicia Cretan
25. August, 2022.
Multumesc doamnei doctor pentru tot suportul oferit si o recomandam cu caldura tuturor celor care au nevoie de un medic bun.
Victoria Golea
Victoria Golea
10. Octombrie, 2021.
Vocație, pasiune, abnegaţie, muncă şi dăruire nelimitate. Mult succes!!!
Matei Buchi
Matei Buchi
6. Octombrie, 2021.
La cabinetul doamnei doctor e mereu o plăcere să mergi,pe lângă serviciile de cea mai bună calitate,doamna doctor e o persoană calmă,răbdătoare și foarte bine pregătită în domeniul de psihiatrie pediatrică.Caută întotdeauna cele mai bune tratamente pentru pacienți și ține cont de părerile acestora.Dacă doriți să fiți tratat cu respect vă recomand din suflet cab.doamnei doctor Burneci Georgeana. Noi îi mulțumim enorm pentru tot ajutorul.
TheSporea
TheSporea
10. Decembrie, 2020.
Pentru noi a fost o cea mai buna,dupa aproape 3 ani de mers la tot felul de doctori, psihologi, psihiatrii, neurologi, dansa ne- a pus diagnostic, ne- a indrumat pasii pentru a- i fi cat mai bine fetitei.Ne-a raspuns la orice intrebare si ne- a ajutat cum a stiut dansa mai bine.O recomand din suflet, este foarte rabdatoare, calma. Nota 10+.
Luiza David Horoba
Luiza David Horoba
4. Noiembrie, 2020.
Recomand cu căldură!profesionalism,seriozitate.