Prietenii nepotriviți

Prietenii nepotriviți

       Dragilor, școala s-a terminat și odată cu venirea vacanței ai noștri copii au dintr-o dată mult mai mult timp pentru a-l petrece cu prietenii. Dar ce ne facem dacă grupul lui de prieteni nu este tocmai pe gustul nostru? Dacă la vârstă mică îi putem influența cercul social prin a facilita întâlnirile cu anumiți copii care sunt la nivelul standardelor noastre, lucrurile stau diametral opus la copiii mai mari, în special la adolescenți. De ce? Pentru că dezvoltarea socială a adolescenților are la bază nevoia de a aparține unui grup și de a fi acceptat de către acesta. Iar în momentul în care au găsit alte persoane care aderă la stilul lor vestimentar, muzica pe care o ascultă sau mai știu eu ce altceva, încercarea de a-i îndepărta se poate transforma rapid într-un adevărat butoi cu pulbere.

       Trebuie să înțelegem și să acceptăm că din acest punct nu le mai alegem noi gașca și că în această perioadă a vieții lor prietenii sunt cei mai importanți, ei știu cel mai bine, ei îi înțeleg cel mai bine, ei le dau cele mai bune sfaturi din imensa lor experiență. Iar atacarea lor directă nu face decât să ne transforme în părinți răi care nu înțeleg nimic.

       Să îi critici în mod repetat în fața lui este echivalent cu a-i critica o parte foarte importantă din viață și va declanșa o dorință intensă de a se apăra, comportamente ostile, negativiste și de îndepărtare față de tine. În loc să îi zici că sunt răi sau nepotriviți pentru el, este mult mai eficient să faci afirmații simple, clare și directe despre comportamente: “Nu îmi place cum te comporți în ultimul timp” sau “Nu îmi place că prietenii tăi consumă alcool și fumează. Înțeleg că că ți se par cool, dar nu vreau ca și tu să ajungi să faci asta pentru că nu este bine pentru tine”. În acest fel, nu îi judeci, doar faci observații .

       Nu uita că tu ai controlul asupra timpului pe care îl petrece afară și poți să influențezi într-o oarecare măsură locurile în care merge sau ceea ce face prin a stabili consecințe clare ale nerespectării celor asupra cărora ați căzut de acord. Dacă el a zis că merge la baschet și a plecat la o petrecere fără ca tu să știi asta, trebuie tras la răspundere și instituite limitări pe o perioadă rezonabilă de timp.

       După cum pot să confirme părinții de adolescenți, aceasta este o perioadă foarte complexă și complicată, așa că o să continuăm subiectul acesta și săptămâna viitoare pentru a-l definitiva. Să ne auzim cu bine!

         Informațiile din acest articol sunt preluate din rubrica radio „Minutul de parenting” difuzată la Radio Timișoara, în data de 16 Iunie 2022. Ascultă audio aici.

IMPORTANT
Acest articol are scop strict educativ!
Nu inlocuieste o consultatie si nu stabileste un diagnostic.
Te rog sa consulti un specialist inainte de a lua o decizie medicala.
Părerile clienților noștri

Recenzii adăugate de clienți

Marius
Marius
09/02/2023
da, este ok
Felicia Cretan
Felicia Cretan
25/08/2022
Multumesc doamnei doctor pentru tot suportul oferit si o recomandam cu caldura tuturor celor care au nevoie de un medic bun.
Victoria Golea
Victoria Golea
10/10/2021
Vocație, pasiune, abnegaţie, muncă şi dăruire nelimitate. Mult succes!!!