Sari la conținut

Prea multe cadouri

Prea multe cadouri

       Dragilor, de sărbători bunele intenții se pot transforma rapid în elemente negative. V-ați gândit vreodată cum îl vor influența pe puiuțul vostru prea multe cadouri?

       Decizia unanimă a specialiștilor este că prea multe cadouri influențează negativ dezvoltarea socială și emoțională a copilului și viitorului adult.

       Nu vă contrazic că fericirea de pe chipul lui când le desface este de neegalat, dar ați luat în calcul faptul că acest fior doar îi crește dorința și nevoia pentru din ce în ce mai mult? Pentru a egala, mai târziu apar comportamente compulsive de care ne facem vinovați, fie că sunt ele cumpărături excesive, sporturi extreme, jocuri de noroc sau altele. În pus, riscăm să fie copleșiți, să nu se poată bucura nici măcar de cadoul preferat și le furăm din magia venirii lui Moș Crăciun.

       Copiii care primesc tot ce își doresc, o să considere că totul li se cuvine, că este o obligație a părinților să le ofere asta și nu vor învăța lecțiile importante ale efortului, abținerii și dăruirii. Cale sigură de a ajunge adulți imaturi, capricioși și veșnic nemulțumiți.

       Și în plus, nu există o corelație pozitivă între cantitatea bunurilor materiale și părerea despre sine și fericire. Din contră, copiii cu mai puține lucruri, dar care petrec mai mult timp și au o relație mai bună cu părinții, au o stimă de sine și o reziliență mai bune, o capacitate mai bună de a face față provocărilor și frustrărilor, dar și o creativitate mai bine dezvoltată de momentele de plictiseală în care au trebuit să se joace fără jucării. Nu încercați să va revanșați pentru că petreceți prea puțin timp cu ei prin cadouri excesive! Faceți mai mult rău!

       Iar a condiționa cadourile în funcție de comportament, rezultate școlare sau alte criterii, îl va face să îi fie frică să greșească. Iar greșelile sunt parte integrantă din procesul de învățare. Sau nu mai învață omul din greșeli?

       Informațiile din acest articol sunt preluate din rubrica radio “Minutul de parenting” difuzată la Radio Timișoara, în data de 23 decembrie 2021. Ascultă audio aici.

IMPORTANT
Acest articol are scop strict educativ!
Nu inlocuieste o consultatie si nu stabileste un diagnostic.
Te rog sa consulti un specialist inainte de a lua o decizie medicala.
Părerile clienților noștri

Recenzii adăugate de clienți

Marius
Marius
09/02/2023
da, este ok
Felicia Cretan
Felicia Cretan
25/08/2022
Multumesc doamnei doctor pentru tot suportul oferit si o recomandam cu caldura tuturor celor care au nevoie de un medic bun.
Victoria Golea
Victoria Golea
10/10/2021
Vocație, pasiune, abnegaţie, muncă şi dăruire nelimitate. Mult succes!!!