Pe cine iubești mai mult, pe mama sau pe tata?

Pe cine iubești mai mult, pe mama sau pe tata?

       Dragilor, având în vedere că numai ce a trecut perioada sărbătorilor și că, la fel ca orice alt părinte mândru, v-ați afișat odorul la șirul nesfârșit de unchi, mătuși, bunici, vecini, sunt convinsă că majoritatea ați asistat neputincioși la cum acesta era întrebat “Pe cine iubești mai mult, pe mama sau pe tata?”

       Vă mai aduceți aminte cât de tare vă enerva și vă supăra când vă era adresată vouă această întrebare? Sunt convinsă că sentimentele sunt și mai accentuate când vine vorba de lumina ochilor voștri.

       Chiar dacă prin rolurile pe care și le-au asumat în familie pot să fie percepuți diferit de către copil, unul este părintele amuzant, mereu pus pe joacă iar celălalt este responsabil cu regulile și disciplina, copilul își vede părinții ca pe un întreg și îi iubește la fel de mult. Este absolut normal, în etape diferite de dezvoltare, să își manifeste preferința pentru un anumit părinte, dar este fundamental greșit să îl pui să aleagă între ei.

       Fiindu-i adresată această întrebare, copilul căruia nici prin cap nu îi trecuse așa ceva, este pus în fața unei dileme de-a dreptul existențiale și începe să-și analizeze sentimentele pentru a răspunde. Indiferent care va fi răspunsul dat, în funcție de dispoziția de moment, mătușii celei băgăcioase, acesta îl va umple de sentimente de confuzie, amărăciune și vinovăție față de celălalt părinte.

       Vă sfătuiesc să răspundeți rapid în locul lui „Îi iubește la fel pe amândoi, la fel cum și ei amândoi îl iubesc la fel de mult” și explicați-i că această întrebare este ca și cum voi ați întreba pe care copil și-l iubește mai mult, pe cel mare sau pe cel mic. Pentru a evita sentimente negative viitoare, spuneți-i copilului că este posibil să îi mai fie adresată această întrebare și că nu este greșit să răspundă „pe amândoi”.

       Informațiile din acest articol sunt preluate din rubrica radio “Minutul de parenting” difuzată la Radio Timișoara, în data de 06 Ianuarie 2022. Ascultă audio aici.

IMPORTANT
Acest articol are scop strict educativ!
Nu inlocuieste o consultatie si nu stabileste un diagnostic.
Te rog sa consulti un specialist inainte de a lua o decizie medicala.
Părerile clienților noștri

Recenzii adăugate de clienți

Marius
Marius
09/02/2023
da, este ok
Felicia Cretan
Felicia Cretan
25/08/2022
Multumesc doamnei doctor pentru tot suportul oferit si o recomandam cu caldura tuturor celor care au nevoie de un medic bun.
Victoria Golea
Victoria Golea
10/10/2021
Vocație, pasiune, abnegaţie, muncă şi dăruire nelimitate. Mult succes!!!