Sari la conținut

Nu vă pupați copilul pe gură!

Nu vă pupați copilul pe gură!

       Dragilor, știu că vă iubiți copiii până la Lună și înapoi. Știu că vă vine să îi îmbrățișați, să îi smotociți, să îi pupați până se albesc. Și mai știu cât de importantă este manifestarea afecțiunii în dezvoltarea emoțională armonioasă a celor mici. Dar voi știți că nu toate formele de pupici sunt la fel de sănătoase pentru ei? Și mă refer aici la pupatul pe guriță.

       Avem mai multe aspecte de luat în considerare. Să le analizăm pe rând! Când ne sărutăm copilul pe buze, transferăm la el tot ceea ce se află pe buzele noastre. Secrețiilor, încărcate cu germeni care pentru un adult cu un sistem imunitar bun sunt inofensivi, li se deschide poarta de intrare către un organism care nu are sistemele de luptă pregătite pentru invazie. Și uite cum le favorizăm infecții repetate. Flora microbiană bucală caracteristică adultului este transferată prin saliva de pe buzele părintelui către copil, unde își găsește, prin consumul constant de lapte al celui mic, mediul perfect de a se înmulți. Și uite că au apărut și cariile.

       Haideți să vorbim puțin și despre factorul psihologic! Să fie pupat de gura, la fel cum îi vede făcând pe mama și pe tata, duce la formarea confuziei în căpșorul lui cel frumos referitor la emoții, relații și roluri familiale. În plus, cu toții știm că buzele sunt erogene și, chiar dacă pentru voi nu are absolut nici o conotație sexuală acest gest, în organismul lui o să se secrete în mod reflex substanțe de natură erotică. Ajungem în jurul vârstei de 5 ani, la care copiii încep să realizeze atât aspecte legate de propria sexualitate cât și de regulile sociale acceptabile. Știu sigur că nu vă doriți ca el să se simtă stânjenit și rușinat cu relația dintre voi.

       Mai luați în calcul și faptul că aproape jumătate dintre copii ajung la un moment dat sa fie victime ale unei tentative de abuz. Nu credeți că ar putea fi de ajutor să știe că sărutul pe buze este complet în afara limitelor?

       Da, suntem un neam de pupăcioși. Poate că am rămas puțin în urmă la a ne exprima verbal adecvat emoțiile, dar aparent stăm ceva mai bine la a-i asigura pe ceilalți de afecțiunea noastră prin gesturi fizice. Dar haideți să luăm în considerare toate aspectele înainte de a afecta copilul prin exprimarea neadecvată a emoțiilor noastre!

       Informațiile din acest articol sunt preluate din rubrica radio „Minutul de parenting” difuzată la Radio Timișoara, în data de 03 Februarie 2022. Ascultă audio aici.

IMPORTANT
Acest articol are scop strict educativ!
Nu inlocuieste o consultatie si nu stabileste un diagnostic.
Te rog sa consulti un specialist inainte de a lua o decizie medicala.
Părerile clienților noștri

Recenzii adăugate de clienți

Marius
Marius
09/02/2023
da, este ok
Felicia Cretan
Felicia Cretan
25/08/2022
Multumesc doamnei doctor pentru tot suportul oferit si o recomandam cu caldura tuturor celor care au nevoie de un medic bun.
Victoria Golea
Victoria Golea
10/10/2021
Vocație, pasiune, abnegaţie, muncă şi dăruire nelimitate. Mult succes!!!