Nu obliga copilul să împartă!

Nu obliga copilul să împartă!

          Dragilor, sunt și eu mămică de copil în primii ani de viață și știu cât de mare este presiunea de a-i educa perfect, pusă sau autoimpusă de vremurile în care trăim asupra noastră. Dar în această încercare a noastră de a le insufla valori morale la cele mai înalte standarde, ajungem să facem greșeli care pot lăsa urme adânc întipărite în dezvoltarea lor emoțională.

          Să luăm, spre exemplu, insistențele noastre ca ei să își împartă jucăriile sau alte bunuri cu frații, prietenii sau alți copii necunoscuți din parc. Deși ideea de la bază este lăudabilă, acest lucru îi poate afecta negativ.

          În primii ani de viață copiii nu au formată empatia, nu se pot pune în locul celuilalt, iar aceasta este baza generozității și a dorinței de a împărți ceva cu o altă persoană. Forțându-l la modul „Trebuie să împarți mașinuța și cu ceilalți copii”, nu o să ajute pe termen lung, din contră. Copilul care nu vrea să facă asta va deveni frustrat, în timp mult mai posesiv cu lucrurile, pe care până la o anumită vârstă le percepe ca făcând parte din sine, iar pe viitor va încerca instinctiv să evite situațiile care îi provoacă sentimente negative, respectiv împărțirea jucăriilor cu altcineva.

          Dacă interveniți în conflictul lui cu un alt copil dat de refuzul de a împărți, nu faceți decât să îi scădeți încrederea în sine, dorința de a-și apăra interesele și le neteziți calea spre a deveni acei adulți incapabili să spună nu când li se cere ceva. Iar voi ar trebui să fiți cei care îi învață să își apere părerea și poziția, nu?

          Cum ar fi indicat să procedați? Încurajați-l să împartă jucăria după ce nu îi mai trebuie „Ți-o dau după ce nu mă mai joc cu ea” și insistați pe fericirea pe care acest gest o aduce celuilalt copil. Faceți jocuri de rol acasă cu jucăriile pe această temă. Fiți voi exemple prin a căuta cât mai frecvent situații în care să împărțiți cu ceilalți în fața lui.

          Și vreau să închei cu o întrebare către părinții îngrijorați că al lor copiluț nu vrea să împartă. Dacă ar veni cineva necunoscut să îi împrumutați autoturismul din dotare, ați face asta? Ne auzim săptămâna viitoare. Numai bine!

          Informațiile din acest articol sunt preluate din rubrica radio „Minutul de parenting” difuzată la Radio Timișoara, în data de 13 Octombrie 2022. Ascultă audio aici.

IMPORTANT
Acest articol are scop strict educativ!
Nu inlocuieste o consultatie si nu stabileste un diagnostic.
Te rog sa consulti un specialist inainte de a lua o decizie medicala.
Părerile clienților noștri

Recenzii adăugate de clienți

Marius
Marius
09/02/2023
da, este ok
Felicia Cretan
Felicia Cretan
25/08/2022
Multumesc doamnei doctor pentru tot suportul oferit si o recomandam cu caldura tuturor celor care au nevoie de un medic bun.
Victoria Golea
Victoria Golea
10/10/2021
Vocație, pasiune, abnegaţie, muncă şi dăruire nelimitate. Mult succes!!!