Nu este voie

Nu este voie

          Dragilor, știm toți că nu există meserie mai frumoasă sau mai provocatoare decât cea de părinte. Încă de când sunt o mână de om, puiuții noștri ne învață ce înseamnă iubirea fără limite, grija constantă pentru starea de bine a unei alte ființe, dar ne și testează răbdarea cum nu credeam vreodată că se poate. Luând în considerare aceste lucruri, nu este de foarte mare mirare că, oriunde ai întoarce capul, aproape sigur găsești un părinte care îi spune „nu este voie” unui copil. Astăzi exact despre asta o să vorbim, despre impactul negativ pe care acest „nu este voie”, pe care ni l-am auzit și noi de nenumărate ori în copilărie, îl are în dezvoltare.

          În primul rând, haideți să stabilim ce transmitem. Prin „nu este voie”, nu ne asumăm faptul că noi, indiferent de motiv, îi interzicem să facă ceva, ci punem pe umerii unei forțe exterioare, care nu trebuie contrazisă sub nici o formă. El înțelege că nu este permis să aibă voință proprie, că nu are libertatea de a lua decizii. Repetându-i-o de mii de ori, avem două variante de evoluție 1. transformarea lui într-un copil inhibat și înlesnirea drumului spre a deveni acel adult fără inițiativă care face lucruri pentru că așa trebuie sau așa zic alții și 2. devin frustrați, agitați și chiar agresivi, cu tendința la răzvrătire și la a face pe ascuns lucrul interzis de acea forță mistică.

          Si atunci, cum să procedăm? Păi, haideți să nu mai facem economie la cuvinte, să ne asumăm ceea ce cerem și să înlocuim „nu este voie” cu mesajul pe care încercăm, de fapt, să îl transmitem – „este periculos să faci asta”, „mi-aș dori să nu mai pictezi pe pereți”, “m-ar bucura dacă  nu ți-ai mai împrăștia jucăriile”. 

          Și dacă totuși vă mai scapă câte un „nu este voie” din când în când, de preferat cât mai rar, încercați să dregeți busuiocul și veniți imediat cu explicația pentru interzicerea acelui lucru.

          Ne auzim săptămâna viitoare pentru a discuta alte aspecte provocatoare dintr-ale parentingului! Numai bine!

          Informațiile din acest articol sunt preluate din rubrica radio „Minutul de parenting” difuzată la Radio Timișoara, în data de 06 Octombrie 2022. Ascultă audio aici.

IMPORTANT
Acest articol are scop strict educativ!
Nu inlocuieste o consultatie si nu stabileste un diagnostic.
Te rog sa consulti un specialist inainte de a lua o decizie medicala.
Părerile clienților noștri

Recenzii adăugate de clienți

Marius
Marius
09/02/2023
da, este ok
Felicia Cretan
Felicia Cretan
25/08/2022
Multumesc doamnei doctor pentru tot suportul oferit si o recomandam cu caldura tuturor celor care au nevoie de un medic bun.
Victoria Golea
Victoria Golea
10/10/2021
Vocație, pasiune, abnegaţie, muncă şi dăruire nelimitate. Mult succes!!!