Mănâncă tot din farfurie!

Mănâncă tot din farfurie!

       Dragilor, multe dintre obiceiurile nocive din viața noastră își au originea din copilărie. Vă mai aduceți aminte de câte ori vi s-a spus „Trebuie să mănânci tot din farfurie ca să primești desert” sau „Pentru că așa este politicos” sau „Pentru că alți copii nu au ce mânca și tu ești nerecunoscător”? Părinți sau nu, fac pariu ca mulți dintre voi încă vă forțați să terminați tot, mult după ce s-a instalat senzația de sațietate.

       Este de înțeles îngrijorarea părinților referitoare la alimentația copilului, dar luați în calcul că stomăcelul lui este ca un mușchi cu o capacitate limitată. Obligându-l să mănânce când simte că este deja sătul, nu facem decât să îi creștem prin antrenament capacitatea. În plus, nu o să mai poată controla senzația de foame și o să se alimenteze chiar și când nu este nevoie. Dacă mai punem la socoteală și faptul că majoritatea copiilor sunt lăudați când termină din farfurie și că ajung să mănânce din ce în ce mai mult pentru a evita sentimentele de nesiguranță date de absența laudei părinților, suntem pe ultima turnantă spre kilograme în plus.

       Certându-l pentru că nu a mancat tot, îl încărcăm cu furie, anxietate, sentimente de vinovăție, îi scădem stimă de sine și îi netezim calea spre depresie, anxietate, atacuri de panică. V-ați întrebat vreodată de ce atât de mulți copii preferă mâncarea fast-food sau ronțăie mereu la chipsuri? Este din cauză că, în timp, au dezvoltat o adevărată repulsie față de mâncarea gătită pe care erau obligați să o mănânce și găsesc confort psihic în orice nu trebuie să fie consumat pe farfurie sau stând la masă. Să nu va mire dacă copilul vostru o să ajungă să mănânce compulsiv, să folosească tot felul de metode ca să elimine ceea ce a ingerat în plus sau dacă o să își reducă portiile până la refuz absolut al hranei. „Mănâncă tot din farfurie”, le va fi antrenor principal spre bulimie și anorexie.

       Vă las cu acest ultim aspect: luați în calcul faptul că noi suntem copiii lui „mănâncă tot din farfurie” și asta ne-a dus pe locurile fruntașe în Europa în ceea ce privește obezitatea. Iar copiii noștri chiar ne-au depășit: ei se luptă pentru medalia europeană de aur la obezitate infantilă.

       Informațiile din acest articol sunt preluate din rubrica radio “Minutul de parenting” difuzată la Radio Timișoara, în data de 01 ianuarie 2022. Ascultă audio aici.

IMPORTANT
Acest articol are scop strict educativ!
Nu inlocuieste o consultatie si nu stabileste un diagnostic.
Te rog sa consulti un specialist inainte de a lua o decizie medicala.
Părerile clienților noștri

Recenzii adăugate de clienți

Felicia Cretan
Felicia Cretan
25. August, 2022.
Multumesc doamnei doctor pentru tot suportul oferit si o recomandam cu caldura tuturor celor care au nevoie de un medic bun.
Victoria Golea
Victoria Golea
10. Octombrie, 2021.
Vocație, pasiune, abnegaţie, muncă şi dăruire nelimitate. Mult succes!!!
Matei Buchi
Matei Buchi
6. Octombrie, 2021.
La cabinetul doamnei doctor e mereu o plăcere să mergi,pe lângă serviciile de cea mai bună calitate,doamna doctor e o persoană calmă,răbdătoare și foarte bine pregătită în domeniul de psihiatrie pediatrică.Caută întotdeauna cele mai bune tratamente pentru pacienți și ține cont de părerile acestora.Dacă doriți să fiți tratat cu respect vă recomand din suflet cab.doamnei doctor Burneci Georgeana. Noi îi mulțumim enorm pentru tot ajutorul.
TheSporea
TheSporea
10. Decembrie, 2020.
Pentru noi a fost o cea mai buna,dupa aproape 3 ani de mers la tot felul de doctori, psihologi, psihiatrii, neurologi, dansa ne- a pus diagnostic, ne- a indrumat pasii pentru a- i fi cat mai bine fetitei.Ne-a raspuns la orice intrebare si ne- a ajutat cum a stiut dansa mai bine.O recomand din suflet, este foarte rabdatoare, calma. Nota 10+.
Luiza David Horoba
Luiza David Horoba
4. Noiembrie, 2020.
Recomand cu căldură!profesionalism,seriozitate.