Fratele mai mare

Fratele mai mare

          Dragilor, câți dintre voi ați fost puși de părinți să aveți grijă de fratele mai mic și care este acum relația voastră cu el? Câți vă puneți copilul mai mare să facă la fel? V-ați gândit cum îl poate influența acest lucru pe viitor?

          Indiferent că au cerut un frate sau că acesta pur și simplu a apărut în viața lor, pentru unii copii să aibă frați mai mici poate deveni problematic. Nașterea unui nou membru în familie este o situație provocatoare pentru toți, în special pentru primul născut care este detronat de pe poziția de centru al universului părinților.

          Cum credeti că se va simți el, cel care dintr-odata nu mai este in centrul atenției, care uneori se percepe ignorat și neiubit, dacă este responsabilizat cu îngrijirea celui mic și certat dacă acesta pațește ceva?  Chiar dacă este cu câțiva ani mai mare și ar putea să aibă grijă de el, nu este treaba lui să fie părinte. Țineți cont de faptul că această responsabilitate neadecvată vârstei poate duce la frustrare, furie, scăderea stimei de sine, sentimente de vinovație și, pe viitor, la anxietate și depresie!

          Una este să îl rugăm să facă puzzle cu cel mic până ce mama merge la baie (adică o perioadă scurtă, în care un adult este în jur) și alta să îi interzicem să iasă la joacă pentru că trebuie să aibă grijă de el. La fel de diferit este să iți rogi copilul să te ajute să schimbi scutecul bebelușului, lucru care o să-l încânte pentru că o să se simtă important și de ajutor, de a-l pune pe el să facă acest lucru singur.

          Și nu uitați! A-i cere în mod repetat să renunțe el primul doar pentru că este mai mare, pe lângă faptul că o să îi provoace resentimente, o să ducă, în majoritatea cazurilor, la formarea unei relații distante, tensionate și competitive între frați.

          Informațiile din acest articol sunt preluate din rubrica radio “Minutul de parenting” difuzată la Radio Timișoara, în data de 25 noiembrie 2021. Ascultă audio aici.

IMPORTANT
Acest articol are scop strict educativ!
Nu inlocuieste o consultatie si nu stabileste un diagnostic.
Te rog sa consulti un specialist inainte de a lua o decizie medicala.
Părerile clienților noștri

Recenzii adăugate de clienți

Felicia Cretan
Felicia Cretan
25. August, 2022.
Multumesc doamnei doctor pentru tot suportul oferit si o recomandam cu caldura tuturor celor care au nevoie de un medic bun.
Victoria Golea
Victoria Golea
10. Octombrie, 2021.
Vocație, pasiune, abnegaţie, muncă şi dăruire nelimitate. Mult succes!!!
Matei Buchi
Matei Buchi
6. Octombrie, 2021.
La cabinetul doamnei doctor e mereu o plăcere să mergi,pe lângă serviciile de cea mai bună calitate,doamna doctor e o persoană calmă,răbdătoare și foarte bine pregătită în domeniul de psihiatrie pediatrică.Caută întotdeauna cele mai bune tratamente pentru pacienți și ține cont de părerile acestora.Dacă doriți să fiți tratat cu respect vă recomand din suflet cab.doamnei doctor Burneci Georgeana. Noi îi mulțumim enorm pentru tot ajutorul.
TheSporea
TheSporea
10. Decembrie, 2020.
Pentru noi a fost o cea mai buna,dupa aproape 3 ani de mers la tot felul de doctori, psihologi, psihiatrii, neurologi, dansa ne- a pus diagnostic, ne- a indrumat pasii pentru a- i fi cat mai bine fetitei.Ne-a raspuns la orice intrebare si ne- a ajutat cum a stiut dansa mai bine.O recomand din suflet, este foarte rabdatoare, calma. Nota 10+.
Luiza David Horoba
Luiza David Horoba
4. Noiembrie, 2020.
Recomand cu căldură!profesionalism,seriozitate.