De ce mint copiii?

De ce mint copiii?

          Dragilor, mulți dintre cei care avem copii, avem și o mai mare sau mai mică problemă comună. Respectiv, tendința copiilor noștri de a minți, aparent omniprezentă în viața părinților de pretutindeni. Și dacă luăm în calcul faptul că ea pare să apară de îndată ce piticotul începe să lege mai multe cuvinte într-o propoziție, dar persistă mai târziu, cu un punct culminant în general în adolescență, devine destul de evident că motivele pentru care mint copiii sunt destul de diverse. Așa că, haideți să vedem câteva dintre ele!

          Începem cu o precizare importantă. La copiii mici trebuie să facem distincție între minciună și imaginație. Când copilul de până pe la 5-6 ani vă spune că a văzut un monstru verde sub pat, nu presupuneți imediat că face acest lucru ca să mintă și să mai tragă de ora de culcare. La ei, realul și imaginarul se împletesc atât de mult încât este o șansă bună chiar să creadă că a văzut acel monstru verde sub pat.

          Copiii învață prin imitație. Dacă voi, după ce juniorul v-a bătut la cap 2 ore și vă doreați doar să se oprească, îi spuneți că o să mergeți mâine în parc, știind că nu aveți cum să faceți asta posibil, copilul o să învețe că este în regulă să mințim pentru a scăpa din situații inconfortabile. Nu voi i-ați arătat că nu este nici o problemă dacă una zici și alta faci?

          Mulți copii mint ca să evite pedepsele. În aceste situații ei nu iau în considerare cât de important ar fi să spună adevărul pentru că se activează mecanismul de autoprotecție declanșat de situațiile trecute similare. Dacă anterior spunerea adevărului a declanșat reacții parentale repetate de pedepse și fel de fel de limitări severe, chiar nu cred că este de mirare faptul că ei încearcă atât de frecvent să îl ascundă.

          Și, dragilor, sub nici o formă să nu credeți că ale voastre odrasle mint doar ca să vă enerveze, să vă supere sau pentru că sunt copii răi. Din contră, de multe ori o fac pentru că nu vor să vă dezamagească. Dacă ei știu că în familie nu sunt tolerate greșelile sau anumite comportamente, vor încerca să ascundă adevărul pentru a se proteja de furia voastră, de posibila retragere a iubirii sau mai știu eu ce reactie nepotrivită.

          Ne auzim data viitoare pentru a discuta cum să îndreptăm acest tip de comportament. Numai bine!

          Informațiile din acest articol sunt preluate din rubrica radio „Minutul de parenting” difuzată la Radio Timișoara, în data de 01 Septembrie 2022. Ascultă audio aici.

IMPORTANT
Acest articol are scop strict educativ!
Nu inlocuieste o consultatie si nu stabileste un diagnostic.
Te rog sa consulti un specialist inainte de a lua o decizie medicala.
Părerile clienților noștri

Recenzii adăugate de clienți

Marius
Marius
09/02/2023
da, este ok
Felicia Cretan
Felicia Cretan
25/08/2022
Multumesc doamnei doctor pentru tot suportul oferit si o recomandam cu caldura tuturor celor care au nevoie de un medic bun.
Victoria Golea
Victoria Golea
10/10/2021
Vocație, pasiune, abnegaţie, muncă şi dăruire nelimitate. Mult succes!!!