Cum discutăm despre religie?

Cum discutăm despre religie?

       Dragilor, mari sau mici, tuturor ne plac sărbătorile. Le așteptăm cu fast și voie bună, dar în afară de faptul că de Paște vine iepurasul și de Craciun îi vizitează Moșul, ce altceva mai știu copiii voștri despre aceste zile? Le-ați vorbit despre însemnătatea lor religioasă? Chiar așa, ați abordat subiectul credinței și religiei cu ei? Cum ați procedat?

       Obiectivul nostru principal, ca și părinții, este să creștem copii echilibrați. Pentru a-l atinge trebuie să ne asigurăm că le oferim toate informațiile de care au nevoie pentru a-și cântări opțiunile și a lua decizii pe viitor.

       Indiferent că l-ați expus sau nu la credința voastră de când era mic prin rugăciuni ca „Înger, îngerașul meu”, că l-ați dus constant sau doar din când în când la biserică, în momentul în care copilul începe să pună întrebări legate de religie, trebuie să aveți pregătite răspunsurile.

       Ar fi bine să înceapă cu „eu cred că…”, astfel încât copilul să nu simtă că este obligat să-și însușească credințele voastre. Continuați să îi povestiți cât timp prezintă interes, când ați terminat întrebați-l ce părere are și ascultați-i punctul de vedere. Și faceți asta indiferent dacă voi credeți în Dumnezeu, Univers sau nu credeți în nici o formă de divinitate. Explicați-i că există o diferență între religie și credință, și că din toate religiile se poate asimila ceva bun. Că nu există neapărat una bună și restul rele și că fiecărui om trebuie sa îi fie respectat dreptul la credința proprie.

       Dacă faceți parte din grupul părinților practicanți religioși, vă sfătuiesc să le vorbiți despre un Dumnezeu blând, bun, care le poate oferi speranța și încredere în sine în momentele dificile. Haideți să lăsăm deoparte amenințările gen „Dacă nu ești cuminte te vede Doamne-Doamne”! Nu ajută cu nimic să îi fie frică și să creadă că este un tiran deasupra care abia așteaptă să facă ceva greșit de pe lista ca să-l pedepsească. Aceasta nu este decât o formă de manipulare comportamentală din partea voastră care poate duce la formarea de tensiuni și anxietăți profunde.

       Informațiile din acest articol sunt preluate din rubrica radio “Minutul de parenting” difuzată la Radio Timișoara, în data de 30 decembrie 2021. Ascultă audio aici.

IMPORTANT
Acest articol are scop strict educativ!
Nu inlocuieste o consultatie si nu stabileste un diagnostic.
Te rog sa consulti un specialist inainte de a lua o decizie medicala.
Părerile clienților noștri

Recenzii adăugate de clienți

Felicia Cretan
Felicia Cretan
25. August, 2022.
Multumesc doamnei doctor pentru tot suportul oferit si o recomandam cu caldura tuturor celor care au nevoie de un medic bun.
Victoria Golea
Victoria Golea
10. Octombrie, 2021.
Vocație, pasiune, abnegaţie, muncă şi dăruire nelimitate. Mult succes!!!
Matei Buchi
Matei Buchi
6. Octombrie, 2021.
La cabinetul doamnei doctor e mereu o plăcere să mergi,pe lângă serviciile de cea mai bună calitate,doamna doctor e o persoană calmă,răbdătoare și foarte bine pregătită în domeniul de psihiatrie pediatrică.Caută întotdeauna cele mai bune tratamente pentru pacienți și ține cont de părerile acestora.Dacă doriți să fiți tratat cu respect vă recomand din suflet cab.doamnei doctor Burneci Georgeana. Noi îi mulțumim enorm pentru tot ajutorul.
TheSporea
TheSporea
10. Decembrie, 2020.
Pentru noi a fost o cea mai buna,dupa aproape 3 ani de mers la tot felul de doctori, psihologi, psihiatrii, neurologi, dansa ne- a pus diagnostic, ne- a indrumat pasii pentru a- i fi cat mai bine fetitei.Ne-a raspuns la orice intrebare si ne- a ajutat cum a stiut dansa mai bine.O recomand din suflet, este foarte rabdatoare, calma. Nota 10+.
Luiza David Horoba
Luiza David Horoba
4. Noiembrie, 2020.
Recomand cu căldură!profesionalism,seriozitate.