Cum a fost la școală?

Cum a fost la școală?

          Dragilor, astăzi abordăm o temă ce am observat că aduce multă frustrare în rândul părinților. Respectiv, încercarea de a afla cum a fost ziua puiuțului prin a-l întreba cum a fost/ce a făcut la școala, care se izbește de zidul dat de răspunsuri mult prea generale și nemulțumitoare precum „bine” sau „ca de obicei”. Și credeți-mă! Pentru ei întrebarea „cum a fost azi la școala?” este la fel de iritantă cum este pentru voi răspunsul.

          Știu că v-ați dori ca ei să înceapă un monolog în care să vă povestească pe nerăsuflate de la ce au mâncat pană la ce au învățat sau cum s-au distrat, dar haideți să vedem principalele motive pentru care lucrurile nu merg așa: relația de comunicare dintre voi nu este suficient de dezvoltată încât să se poată deschide ușor, nu simt că voi aveți o preocupare reală față de acest subiect (doar intrebarea este la fel de generală ca și „ce mai faci?” sau sunt lucruri care se petrec la școala și nu vi le spun din teama de a vă dezamagi sau frica de reacția voastră (în categoria aceasta avem conflictele cu alți copii, notele mai proaste).

          Haideți să vedem cum puteți afla ce s-a întâmplat la școală fără să întrebați exact cu aceste cuvinte. Faceți un ritual zilnic din a discuta despre lucrurile ce vi s-au întâmplat peste zi. Nu este nevoie să întrebați fix în momentul în care a terminat orele, poate fi foarte bine seara în timpul cinei sau la culcare. Întrebați copilul mic, de grădi, ce activitate i-a plăcut cel mai mult în ziua respectivă, cu ce i-a plăcut să se joace, dacă și-a făcut prieteni noi, dacă i-a plăcut mâncarea…și lista poate continua mult și bine. Cei mai mari, de școală, pot fi foarte ușor convinși să vorbească dacă începeți voi să povestiți cum v-a fost ziua la lucru, ce v-a plăcut și ce nu, ce experiențe ați avut. Puteți pune întrebări mai țintite, pentru a afla care a fost cea mai plăcută oră și de ce, ce oră l-a plictisit, care a fost cel mai inteesant lucru pe care l-a învățat în ziua respectivă, cu cine s-a jucat în pauze, care a fost momentul lui preferat din zi, s.a.m.d. Când vine vorba de adolescenți, știm toți că parcă se pune o pauză în relația de comunicare cu părinții. Încercați, la fel, prin întrebări mai țintite și reformulate, dar respectați-le nevoia de autonomie și nu insistați să aflați informații de la ei fără a oferi și voi la schimb. Iar acest ritual de comunicare de care ziceam la vârstă mică, vi se va dovedi foarte util prin tumultul adolescentin.

          Ne auzim săptămâna viitoare! Numai bine!

          Informațiile din acest articol sunt preluate din rubrica radio „Minutul de parenting” difuzată la Radio Timișoara, în data de 20 Octombrie 2022. Ascultă audio aici.

IMPORTANT
Acest articol are scop strict educativ!
Nu inlocuieste o consultatie si nu stabileste un diagnostic.
Te rog sa consulti un specialist inainte de a lua o decizie medicala.
Părerile clienților noștri

Recenzii adăugate de clienți

Marius
Marius
09/02/2023
da, este ok
Felicia Cretan
Felicia Cretan
25/08/2022
Multumesc doamnei doctor pentru tot suportul oferit si o recomandam cu caldura tuturor celor care au nevoie de un medic bun.
Victoria Golea
Victoria Golea
10/10/2021
Vocație, pasiune, abnegaţie, muncă şi dăruire nelimitate. Mult succes!!!