Critica excesivă

Critica excesivă

          Dragilor, toți ne dorim ca vlăstarul nostru să crească și să înflorească într-un copac mare și puternic, care să aducă roade bogate pentru întreaga noastră muncă de părinți. Și facem tot ce ne stă în putință, ne comportăm cum știm noi mai bine, îi ajutăm și-i îndrumăm și le oferim tot ce este mai bun. Dar, vrând-nevrând, cum este și firesc, facem și greșeli pe parcurs. Din ceea ce văd zilnic la cabinet, una dintre cele care lasă urme serioase în dezvoltarea psihică a copilului, este critica și evidențierea permanentă doar a lucrurilor negative.

          Este bine și normal și firesc să îi atragem atenția copilului când face o greșeală, dar critica constantă, atac la persoană, nu la eveniment, etichetarea negativă a copilului în fel și chip, nu mai sunt normale și firești. Faptul că nu și-a făcut astăzi curat în cameră nu îl face leneș, cum nici o notă mică la matematică nu îl face prost. Știu că încercați să-l ajutați să nu mai facă la fel pe viitor, dar copiii, la fel ca și noi adulții de altfel, învață din experiență.

          Știți ce o să îl învețe jumătatea de oră de critică alocată fiecărei erori?- ascunderea și neasumarea pe viitor a greșelilor și dezvoltarea abilității de a minți. O să simtă că nu este suficient de bun (tu nu ai face-o dacă nu ți s-ar spune decât ceea ce faci greșit?), că este neacceptat, respins, inferior celorlalți. Își va forma o stimă de sine scăzută, va evita să aibă inițiativă din frica de a da greș, își va pierde motivația de a face lucruri pentru că oricum va fi criticat.

          Cum altfel să reacționăm? Începe prin a te pune în locul lui pentru a-i înțelege gândurile, emoțiile, intențiile și comportamentul și spune-i că îl înțelegi. Pune accent pe construirea unei relații sănătoase cu el prin timp petrecut împreună (chiar dacă nu este foarte mult cantitativ, asigura-te că este de calitate și că vă bucură pe amândoi). Repetă-i mereu că voi sunteți o echipă, nu acționați unul împotriva celuilalt, ci vă ascultați, ajutați și iubiți fără nici o condiție.

          Spune-i ce a făcut bine, chiar dacă rezultatul final nu a fost perfect (Ți-ai aranjat foarte bine lucrurile pe birou, dar cred că ar fi și mai frumos dacă ai șterge și praful). Pentru că nimănui nu îi place să i se impună lucruri, implică-l în găsirea de soluții pentru evitarea greșelilor (ce ai putea să faci diferit data viitoare?), întreabă-l dacă are nevoie de ajutor în implementarea ei (este ceva ce aș putea face ca să te ajut?), spune-i că ai încredere că va reuși și că nu este nici o problemă dacă nu o să îi iasă din prima și trebuie să mai adapteze pe parcurs.

            Informațiile din acest articol sunt preluate din rubrica radio “Minutul de parenting” difuzată la Radio Timișoara, în data de 21 Aprilie 2022. Ascultă audio aici.

IMPORTANT
Acest articol are scop strict educativ!
Nu inlocuieste o consultatie si nu stabileste un diagnostic.
Te rog sa consulti un specialist inainte de a lua o decizie medicala.
Părerile clienților noștri

Recenzii adăugate de clienți

Felicia Cretan
Felicia Cretan
25. August, 2022.
Multumesc doamnei doctor pentru tot suportul oferit si o recomandam cu caldura tuturor celor care au nevoie de un medic bun.
Victoria Golea
Victoria Golea
10. Octombrie, 2021.
Vocație, pasiune, abnegaţie, muncă şi dăruire nelimitate. Mult succes!!!
Matei Buchi
Matei Buchi
6. Octombrie, 2021.
La cabinetul doamnei doctor e mereu o plăcere să mergi,pe lângă serviciile de cea mai bună calitate,doamna doctor e o persoană calmă,răbdătoare și foarte bine pregătită în domeniul de psihiatrie pediatrică.Caută întotdeauna cele mai bune tratamente pentru pacienți și ține cont de părerile acestora.Dacă doriți să fiți tratat cu respect vă recomand din suflet cab.doamnei doctor Burneci Georgeana. Noi îi mulțumim enorm pentru tot ajutorul.
TheSporea
TheSporea
10. Decembrie, 2020.
Pentru noi a fost o cea mai buna,dupa aproape 3 ani de mers la tot felul de doctori, psihologi, psihiatrii, neurologi, dansa ne- a pus diagnostic, ne- a indrumat pasii pentru a- i fi cat mai bine fetitei.Ne-a raspuns la orice intrebare si ne- a ajutat cum a stiut dansa mai bine.O recomand din suflet, este foarte rabdatoare, calma. Nota 10+.
Luiza David Horoba
Luiza David Horoba
4. Noiembrie, 2020.
Recomand cu căldură!profesionalism,seriozitate.