Copilul ce nu respectă regulile

Copilul ce nu respectă regulile

          Dragilor, săptămânile trecute am tot discutat despre reguli, de ce sunt ele importante și cum să le instituim în cel mai eficient mod posibil. O să încheiem această serie prin a vorbi despre încălcarea regulilor de către maimuțicile nostre.

          De ce încalcă copiii regulile? Avem mai multe motive, dar cele mai frecvente sunt nevoia de atenție (dacă nu îi felicitați pentru coportamentele pozitive, găsesc ei metoda de a vă face să vă focusați asupra lor prin năzbâtii), impulsivitatea (adică ei întâi acționează și abia apoi se gândesc la consecințele faptelor lor), necesitatea de a înțelege regula (nu este suficient să îi spuneți că nu este voie, din când în cand este nevoie să le reamintiți de ce există acea regulă), ca și mecanism de revoltă (apărut din nevoia de a da afară furia și frustrarea de a fi certați mereu) și, foarte important, poate fi parte din procesul normal de învățare și obținere a independenței și afirmării personale.

          Bine, bine, și totuși ce facem în această situație? În primul rând, luăm în considerare că este absolut normal ca, uneori, copiii să încerce să forțeze limitele și că nu fac asta doar ca să ne enerveze pe noi. Apoi, ne amintim că, deși nu avem voie să cedăm, trebuie să tratăm situația cu diplomație și calm și să evităm transformarea acelui episod într-un război „Înțeleg că nu îți place asta, că ești frustrat pentru că nu poți să faci acum ce îți dorești, dar, dacă îți amintești, am stabilit această regulă pentru că…”

          Și acum, la sfârșit, haideți să vă dau și formula matematică câștigătoare. Se numește regula celor 5C, vă va fi de foarte mare ajutor în a da structura atât de necesară copilului, și vine de la clar (regulile trebuie transmise în așa fel încât copilul să știe ce este permis și ce este interzis), concret (spunem „adună jucăriile de pe jos” nu „fă-ți curat în cameră”), consecvent (regulile nu se schimbă de la o zi la alta), constant (regulile se aplică indiferent de cheful sau dispoziția voastră – dacă ați stabilit că nu are voie seara pe telefon, păi nu are chiar dacă ați prefera să puteți sta liniștiți de vorbă cu prietenii ce au venit in vizită) și coerent (voi, părinții, ca și modele pentru comorile voastre, trebuie să respectați aceleași reguli).

          Ne auzim săptămâna viitoare pentru a discuta alte probleme pe care ni le ridică parentingul modern. Numai bine!

          Informațiile din acest articol sunt preluate din rubrica radio „Minutul de parenting” difuzată la Radio Timișoara, în data de 29 Septembrie 2022. Ascultă audio aici.

IMPORTANT
Acest articol are scop strict educativ!
Nu inlocuieste o consultatie si nu stabileste un diagnostic.
Te rog sa consulti un specialist inainte de a lua o decizie medicala.
Părerile clienților noștri

Recenzii adăugate de clienți

Felicia Cretan
Felicia Cretan
25. August, 2022.
Multumesc doamnei doctor pentru tot suportul oferit si o recomandam cu caldura tuturor celor care au nevoie de un medic bun.
Victoria Golea
Victoria Golea
10. Octombrie, 2021.
Vocație, pasiune, abnegaţie, muncă şi dăruire nelimitate. Mult succes!!!
Matei Buchi
Matei Buchi
6. Octombrie, 2021.
La cabinetul doamnei doctor e mereu o plăcere să mergi,pe lângă serviciile de cea mai bună calitate,doamna doctor e o persoană calmă,răbdătoare și foarte bine pregătită în domeniul de psihiatrie pediatrică.Caută întotdeauna cele mai bune tratamente pentru pacienți și ține cont de părerile acestora.Dacă doriți să fiți tratat cu respect vă recomand din suflet cab.doamnei doctor Burneci Georgeana. Noi îi mulțumim enorm pentru tot ajutorul.
TheSporea
TheSporea
10. Decembrie, 2020.
Pentru noi a fost o cea mai buna,dupa aproape 3 ani de mers la tot felul de doctori, psihologi, psihiatrii, neurologi, dansa ne- a pus diagnostic, ne- a indrumat pasii pentru a- i fi cat mai bine fetitei.Ne-a raspuns la orice intrebare si ne- a ajutat cum a stiut dansa mai bine.O recomand din suflet, este foarte rabdatoare, calma. Nota 10+.
Luiza David Horoba
Luiza David Horoba
4. Noiembrie, 2020.
Recomand cu căldură!profesionalism,seriozitate.