Sari la conținut

Comportamentul urât pentru atenție

Comportamentul urât pentru atenție

          Dragilor, încercăm să le oferim puiuților noștrii cât de mult putem și tot ceea ce știm noi mai bine dar, cu toate acestea, sunt momente în care ne dăm seama clar că ei se comportă urât doar pentru a atrage atenția, a noastră sau a celor din jur. Și pentru că am văzut acest gen de comportament de nenumărate ori în cabinet, aș vrea să discutăm puțin pe marginea acestui subiect.

          De mici, comportamentul copiilor este ghidat de obținerea manifestărilor de iubire și a atenției părinților. Acesta este motivul pentru care gălușca are tendința să repete la nesfârșit o acțiune care i-a adus felicitări și îmbrățisări din partea lor. Dar, pe măsură ce crește, noi ne putem lăsa prinși în nebunia vieții cotidiene și, între job, cumpărături, gătit, curățenie și alte cele, nu ne mai alocăm sufcient timp pentru a valida și a ne exprima adecvat aprecierea față de comportamentele pozitive și reușitele lor constante și le luăm de bune.

          Acesta este punctul în care am deschis ușa comportamentelor negative despre care discutăm. Copiii au o nevoie primordială de atenție din partea părinților și, dacă nu reușesc să o obțină comportându-se frumos, se adaptează și caută alte variante prin care să o obțină. Și așa-i că lovindu-și fratele mai mic sau spărgând platoul de la bunica o să i-o oferiți? Chiar dacă faceți asta doar ca să îl certați și să îl pedepsiți, el și-a atins scopul. Pentru o perioadă scurtă de timp, a avut atenția voastră exclusivă.

          Bine, bine, și ce putem face? Pentru a le preveni, încercați să petreceți timp doar cu el, chiar dacă vorbim în unele zile de 10 minute, care să știe că este timpul vostru împreună și că are întreaga voastră atenție. Și nu, nu se pune dacă vorbiți cu el între timp ce spălați vasele sau vă uitați la știri. Faceți-vă un obicei din a observa și aprecia comportamentele pozitive, chiar dacă sunt normale. O vorbă bună zisă când s-a dus singur la teme, și-a pus farfuria la spălat, s-a spălat pe dinți fără ca voi să îi cereți asta sau s-a jucat frumos cu fratele, este o întărire a unui comportament pe care voi vreți să îl repete.

          Când copilul manifestă un comportament negativ, aplicați metodic următorii pași 1. Îi spuneți, fără a folosi un ton enervat, că acest comportament nu este tolerat la voi în casă. Dacă în 2-3 minute nu se oprește, treceți la 2. îl avertizați că dacă nu încetează cu acest comportament, vor exista consecințe (va fi trimis în camera lui, nu se va mai putea juca în continuare cu jucăriile pe care le aruncă). Dacă după 2-3 minute nu a încetat… 3. se aplică consecința (trimiterea în cameră, confiscarea telefonului sau orice ați specificat la punctul 2). Insist pe informația că această abordare este eficientă aplicată regulat, doar dacă este fără nervi. Calmul vostru în aceste situații este cheia succesului.

          Pe data viitoare! Numai bine!

          Informațiile din acest articol sunt preluate din rubrica radio „Minutul de parenting” difuzată la Radio Timișoara, în data de 11 Noiembrie 2022. Ascultă audio aici.

IMPORTANT
Acest articol are scop strict educativ!
Nu inlocuieste o consultatie si nu stabileste un diagnostic.
Te rog sa consulti un specialist inainte de a lua o decizie medicala.
Părerile clienților noștri

Recenzii adăugate de clienți

Marius
Marius
09/02/2023
da, este ok
Felicia Cretan
Felicia Cretan
25/08/2022
Multumesc doamnei doctor pentru tot suportul oferit si o recomandam cu caldura tuturor celor care au nevoie de un medic bun.
Victoria Golea
Victoria Golea
10/10/2021
Vocație, pasiune, abnegaţie, muncă şi dăruire nelimitate. Mult succes!!!