Amenințarea cu celălalt părinte

Amenințarea cu celălalt părinte

       Dragilor, în foarte multe familii se întâmplă ca cei mici să petreacă mai mult timp cu unul dintre părinți. Da, în general este mama, dar sunt și situații în care tătici foarte implicați preiau cu succes mare parte din responsabilitățile zilnice. Indiferent despre care dintre părinți vorbim, este de înțeles că uneori, după ce micul tiran îi pune răbdarea la încercare și îi epuizează orice resurse ar fi avut la începutul zilei, ajunge să îi zică „Stai că vezi tu când ajunge tata acasă, vorbim atunci!” (înlocuiți voi cu mama dacă și unde este cazul).

       Această amenințare nu ar trebui să-și aibă locul în vocabularul părinților. De ce? Păi…1). Ca procesul de disciplinare pe care îl căutați să fie eficient, el trebuie să se facă imediat după ce a fost comisă greșeala. Până ajunge tata acasă este posibil ca cel mic nici să nu mai țină minte ce a făcut. 2). Ce îi spune asta? „Mama nu este în stare să mă pedepsească singură, trebuie să fie și tata prezent. Data viitoare nici nu o mai iau în seamă când îmi interzice ceva”. Și uite cum ți-ai știrbit singură autoritatea 3). Dar cu ce a greșit tata în toată ecuația asta de a devenit cel rău? Pentru că și imaginea lui ați stricat-o în fața copilului când l-ați transformat în inchizitor în mintea sa.  4). Vă puteți imagina în ce teroare emoțională o să trăiască cel mic, mai ales dacă este mai sensibil, în restul zilei anticipând pedeapsa pe care o să i-o dea omul cel rău?

       Ca să nu mai vorbim de episodul doi, care începe atunci când tata revine și se numește „spune-i lui tata ce ai făcut astăzi!”. Credeți că o să-l ajute cu ceva pe puiuț dacă îi creați sentimente de rușine? Vă spun eu ca nu. De la asta o să devină inhibat, o să se închidă în el, o să îi scadă încrederea în sine și tot de aici o să pornească o teamă de judecată celorlalți de toată frumusețea.

       Luând în considerare aceste aspecte, așa-i că înțelegeți de ce susțin cu atâta ardoare anularea acestui serial?

          Informațiile din acest articol sunt preluate din rubrica radio “Minutul de parenting” difuzată la Radio Timișoara, în data de 09 Iunie 2022. Ascultă audio aici.

IMPORTANT
Acest articol are scop strict educativ!
Nu inlocuieste o consultatie si nu stabileste un diagnostic.
Te rog sa consulti un specialist inainte de a lua o decizie medicala.
Părerile clienților noștri

Recenzii adăugate de clienți

Felicia Cretan
Felicia Cretan
25. August, 2022.
Multumesc doamnei doctor pentru tot suportul oferit si o recomandam cu caldura tuturor celor care au nevoie de un medic bun.
Victoria Golea
Victoria Golea
10. Octombrie, 2021.
Vocație, pasiune, abnegaţie, muncă şi dăruire nelimitate. Mult succes!!!
Matei Buchi
Matei Buchi
6. Octombrie, 2021.
La cabinetul doamnei doctor e mereu o plăcere să mergi,pe lângă serviciile de cea mai bună calitate,doamna doctor e o persoană calmă,răbdătoare și foarte bine pregătită în domeniul de psihiatrie pediatrică.Caută întotdeauna cele mai bune tratamente pentru pacienți și ține cont de părerile acestora.Dacă doriți să fiți tratat cu respect vă recomand din suflet cab.doamnei doctor Burneci Georgeana. Noi îi mulțumim enorm pentru tot ajutorul.
TheSporea
TheSporea
10. Decembrie, 2020.
Pentru noi a fost o cea mai buna,dupa aproape 3 ani de mers la tot felul de doctori, psihologi, psihiatrii, neurologi, dansa ne- a pus diagnostic, ne- a indrumat pasii pentru a- i fi cat mai bine fetitei.Ne-a raspuns la orice intrebare si ne- a ajutat cum a stiut dansa mai bine.O recomand din suflet, este foarte rabdatoare, calma. Nota 10+.
Luiza David Horoba
Luiza David Horoba
4. Noiembrie, 2020.
Recomand cu căldură!profesionalism,seriozitate.